Türk siyasetine damga vuran isimlerden, ‘Karaoğlan’ lakaplı eski Başbakan Bülent Ecevit'in vefatının üzerinden 14 yıl geçti. 5 Kasım 2006'da yaşama veda eden eski Başbakan Bülent Ecevit, 1954'te CHP'nin Çankaya Ocağı'na kaydolarak başladığı siyaset hayatında inişleri çıkışlarıyla 50 yıl geçirdi. İşte Bülent Ecevit’in hayatıyla ilgili bilgiler…
#Bülent Ecevit Ölüm Yıl DönümüEski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi DSP'nin kurucusu Rahşan Ecevit, 97 yaşında GATA'da hayatını kaybetti. Rahşan Ecevit'in vefat haberi sonrası Bülent Ecevit'in hayatı ve biyografisi merak edilmeye başlandı. 1974 ile 2002 yılları arasında beş kez başbakanlık yapan Bülent Ecevit, 2006 yılında vefat etti. Peki, Bülent Ecevit kimdir, kaç yaşında vefat etti? İşte, Eski Başbakan Bülent Ecevit'in hayatı ve biyografisiyle ilgili ayrıntılar...
#Bülent Ecevit KimdirTürkiye’de mesleki eğitimle ilgili tartışmalar çoğunlukla doğru zeminde ilerlemiyor. Gün geçtikçe değeri daha da iyi anlaşılan mesleki eğitimin önemi konusunda bir mutabakat var, buraya kadar bir sorun yok. Ancak, konu bu mutabakatın nasıl hayata geçirileceği, yani mesleki eğitimin nasıl güçlendirileceğine geldiğinde tartışma bağlamından tümüyle uzaklaşıyor. Geldiğimiz noktada mesleki eğitime dair tartışmaların ’herkesin üniversiteye gitmesi yerine çoğu öğrencinin mesleki eğitime yönlendirilmesi’ fikriyle ‘mesleki eğitimin çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığı’ iddialarına kadar aşırı uçlar arasında savrulduğunu görüyoruz.
#Konuk YazarOkul öncesi eğitim, başlangıçta özellikle çalışan aileler için bir sığınak olarak değerlendirilmiş ve eğitimin temelini çocukların bakımı ve çeşitli temel becerilerin kazandırılması oluşturmuştur. Zaman içinde gelişen eğitim literatüründe ayrı bir konu alanı haline gelen okul öncesi eğitimin sağladığı faydalara yönelik yapılan çalışmalar bu eğitim kademesinin çok boyutlu katkılar sağladığını ortaya koymuş, bu katkıların sonucunda eğitim sistemlerinde hızla yaygınlaştırılmaya başlandı. Bugün, okul öncesi eğitimi almanın sağladığı getirilerin eğitimin ötesine geçtiğini; istihdama geçişten yaşam doyumuna kadar birçok yaşam göstergesinde önemli avantajlar sağladığı biliniyor.
#Konuk YazarYapay zekâ (YZ) teknolojileri yaşamın tüm alanlarına yayılmaya devam ediyor. Özellikle büyük dil modelleri ile desteklenen ChatGPT gibi üretken YZ (ÜYZ) teknolojilerinin erişilebilir olduktan kısa sürede milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanması bu yayılımı çok farklı bir boyuta taşıdı.
#Konuk YazarTürkiye’de yerel seçim 31 Mart’ta düzenlenecek. Sandığı gitmeye hazırlanan seçmenler ise yaşadıkları ilçelerin hangi siyasi parti tarafından yönetildiğini merak ediyor. Ankara’nın en kalabalık ilçesi olan Çankaya’da 2019 yerel seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı 680 binin üzerindeydi. Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanı adayı Alper Taşdelen olurken AK Parti Belediye Başkanı Adayı ise Amber Türkmen olmuştu. Peki Çankaya Belediyesi hangi partide? İşte, Çankaya Belediye Başkanı kimdir? 2019 Çankaya Yerel seçim sonuçları
#Çankaya Belediyesi Hangi PartideKilimli Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Kilimli yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Zonguldak Kilimli Belediyesi hangi partide? Kilimli Belediye Başkanı kimdir?
#ZonguldakCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar ve mütefekkir Alev Alatlı için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ebediyete Hakka, ablaların ablasını uğurluyoruz. Bizimle birlikte yol arkadaşlığını yapan bir ablamız bir hanımefendiydi. Rabbim mekanını cennet eylesin" dedi.
#Alev AlatlıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar Alev Alatlı için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ebediyete Hakk'a ablaların ablasını uğurluyoruz. Muhabbetinde hep şunu söylerdi. 'Anneciğim, ablacığım' hep bunları söylerdi. Böyle bir güzelliği vardı. Tabii, hem bizim Cumhurbaşkanlığı'nın ödüller ödülünden bir tanesini alan bir ablamızdı hem bizimle birlikte yol arkadaşlığını yapan bir ablamız, bir hanımefendiydi. Az önce, hocamın da ifade ettiği gibi o güzelliklere sahip bir abla, bir anneydi. Rabbim mekanını cennet eylesin" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazar Alev Alatlı'nın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Koca, "Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, 'Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz' demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım" ifadelerini kullandı. Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Alatlı, yarın öğle namazında Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Mihrişah Valide Sultan Türbe Haziresine defnedilecek.
#Alev AlatlıUluslararası kuruluşların, eğitim stratejilerine yön vermek üzere dünya çapında karşılaştırmalar yaparak eğitim politikalarını belirleme çabaları, eğitimin evrensel bir yönünü ifade ediyor. Son 20 yıl içinde dünya genelinde yapılan çeşitli eğitim araştırmaları, ülkelerin eğitim programlarını revize etmelerine, eksiklikleri gidermelerine ve uluslararası eğitim sahnesinde kendi pozisyonlarını belirlemelerine yardımcı oluyor.
#Konuk YazarTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 85. yılında tüm yurtta anıldı. Anıtkabir ziyaretçi akınına uğradı. Atatürk’ün naaşı, 10 Kasım 1938’de hayatını kaybettikten sonra 21 Kasım 1938’de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi’ne konulmuş, 10 Kasım 1953’te Anıtkabir’e nakledilmişti. Bu ana tanıklık eden bugün hayattaki tek kişi Anayasa Mahkemesi Onursal Başkanı Yekta Güngör Özden ile konuştuk… Özden, 70 yıl önceki o günü gözyaşları içinde anlattı: “Bugün bile aynı acıyı hissediyorum. Sokaklarda çıt çıkmıyordu. Kuşların kanatları, askerlerin yürüyüşü ve pencerelerdeki, kapılardaki insanların hıçkırık seslerinden başka hiçbir şey duyulmuyordu.”
#Mustafa Kemal AtatürkSürekli değişen ve gelişen, bilimsel ve teknolojik açıdan yeniliklere uyum sağlamaya çalıştığımız bir dünyada yaşıyoruz. Araştırma ve geliştirme, inovatif büyümenin merkezi konumundaki yükseköğretim kurumları da bu süreçten hem etkilenmekte hem de sürecin devam edebilmesi için adeta bir lokomotif görevi üstleniyor. Yükseköğretimin bu küreselleşen ve yeniliklere maruz kalan ekosisteminde uluslararasılaşma ve kalite süreçleri de büyük önem taşıyor. Bir ülkenin yükseköğretim sisteminin uluslararası ölçekte rekabet edebilirliği, o ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için belirleyici bir unsur. Bu açıdan bakıldığında, üniversitelerin uluslararasılaşması ve uluslararası tanınırlığı, yükseköğretim kurumlarının başarısı ve sürdürülebilirliği noktasında oldukça kritik bir rol oynar.
#Konuk Yazarİlker Kömürcü'nün hayatı, 100. Yıl Marşı ile gündeme geldi. Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla hazırlanan marş Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından bu akşam ilk kez seslendirildi. Dinleyicilerin beğenisine sunulan 100. Yıl Marşı'nı İlker Kömürcü yazdı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde Doçent olan Kömürcü, müzik üzerine kategorilerinde eserler yazıyor. Peki, Doç. Dr. İlker Kömürcü kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, 100. Yıl Marşı yazarı İlker Kömürcü'nün hayatı hakkında bilgiler.
#İlker KömürcüEski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Deniz Baykal için önce CHP Genel Merkezi önünde ardından TBMM'de tören düzenlendi. CHP Genel Merkezi önündeki törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Genel Başkanım, huzurunuzda söz veriyorum; ülkemizde mutlak anlamda hürriyeti tesis edeceğiz. Ömrünüzü verdiğiniz demokrasi ve özgürlük mücadelesini tamamlayacağız" dedi. Baykal, Devlet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
#Deniz BaykalEski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bugün son yolculuğuna uğurlandı. Deniz Baykal için önce CHP Genel Merkezi önünde ardından TBMM'de tören düzenlendi. CHP Genel Merkezi önündeki törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Genel Başkanım, huzurunuzda söz veriyorum; ülkemizde mutlak anlamda hürriyeti tesis edeceğiz. Ömrünüzü verdiğiniz demokrasi ve özgürlük mücadelesini tamamlayacağız" dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deniz Baykal için Ankara'da Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Baykal, düzenlenen törenlerin ardından Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi.
#Deniz BaykalEski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara’da 84 yaşında hayatını kaybetti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Kıymetli büyüğümüz Sayın Deniz Baykal’ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Bize mücadelelerle dolu bir hayat öyküsünü miras bıraktı. Milletimizin başı sağ olsun" mesajını paylaştı.
#Deniz BaykalAralık 2019’da, ilk olarak Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs hastalığı (COVID-19) 2021 yılının sonlarına geldiğimiz bugünlerde de tüm dünyayı çok boyutlu etkilemeye devam ediyor. Ülkeleri ekonomik, siyasi, sağlık ve toplumsal açıdan dönüşüme zorlayan bu salgın karşısında etkilenen diğer bir alan ise eğitim ve eğitim uygulamaları oldu. Ülkeler, salgının seyrini azaltabilmek amacıyla insan hareketliliğini en aza indirgemeyi amaçlayarak bu doğrultuda öncelikle eğitim alanında çeşitli önlemler aldılar.
#Konuk YazarRahşan Ecevit vefatının birinci yılında anılıyor. Eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in ona karşı sevgisini anlatmak için "El ele büyüttük sevgiyi" şiirini yazdığı, Türk siyasi hayatının önemli isimlerinden Rahşan Ecevit'in vefatının üzerinden bir yıl geçti. Resimle ve edebiyatla da yakından ilgilenen Rahşan Ecevit, 1960'lı yıllardan bir kesit sunan "Pülümür'de Aşk" oyununu yazmıştı. Peki, Rahşan Ecevit kimdir, kaç yaşında?
#Rahşan EcevitMesleki eğitim ülkelerin ekonomik gelişiminde önemli bir işlev görmektedir. Bu nedenle ülkeler işgücü piyasaları ile uyumlu bir mesleki eğitim sistemi kurabilmek için çaba sarf etmekte, böylece okuldan işe geçişi kolaylaştırmaya ve genç işsizlik oranını düşürmeye çalışmaktadır. Türkiye’de de mesleki eğitim uzun yıllardır bu işlevini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Ancak, katsayı politikası gibi dış müdahaleler nedeniyle kendisinden beklentileri karşılayamaz hale getirilmiştir. On yıldan fazla uygulanan katsayı politikasıyla birlikte işverenler aradıkları elemanı bulamamaktan şikâyet etmeye başlamış ve mesleki eğitim hem toplum hem de işgücü piyasasında itibar kaybı yaşamıştır. Bu itibar kaybı bizatihi mesleki eğitimin niteliğiyle ilgili değildir. Ancak dış müdahalelerden kaynaklanmasına rağmen sonucun faturası maalesef haksız bir şekilde mesleki eğitime kesilmiştir.
#Mesleki Eğitim