bulaşma haberleri sayfasında bulaşma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4259 bulaşma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının patlak vermesiyle ortaya çıkan 'Virüs yüzeylerden bulaşır mı' sorusuyla ilgili bir açıklama geldi. CDC, kirli yüzeylere dokunulması sonucu bulaşma riskinin 10 binde 1'den az olduğunu bildirdi.
#KoronavirüsEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, İzmir'de kontrollü normalleşme süreciyle birlikte tedbirli hareket edilmediği için koronavirüs vakalarının arttığına dikkat çekip, kentin yakın zamanda çok yüksek riskli iller arasına girilebileceğini söyledi. İzmir'in, koronavirüs sürecinde atak geçirdiğini ifade eden Prof. Dr. Sakarya, "Biz bundan önceki ekim, kasım, aralık ayında vaka sayılarından dolayı Türkiye'nin riskli ilk üç şehrinin başında geliyorduk. Çok ciddi bir atak geçirdik.'' dedi.
#İzmirAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, sivrisineklerin koronavirüs hastalığını taşıyabileceği endişesine açıklık getirdi. Prof. Dr. Çetin, “Sivrisinekleri koronavirüs bulaşmış kanla beslediler. Besleme sonucunda virüsü sivrisineklerin taşımadığı, hatta yumurtalarına da aktarmadıkları kanıtlandı" dedi.
#SivrisinekKoronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya devam ederken aşı çalışmaları da olumlu şekilde devam ediyor. Çoğu ülkede toplu aşılama kampanyaları başladı. Peki aşı olunsa da hastalık bulaşabilir mi? Bilim insanları bu kritik soruya cevap verdi: "Bilmiyoruz, çünkü aşılar daha çok yeni kullanıma girdi." Öte yandan aşılarla ilgili erken çalışmalar, tamamen ortadan kaldırmasalar da bulaştırma üzerinde etkili olduğunu ortaya koyuyor.
#KoronavirüsSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün corona virüsü (koronavirüs) ile ilgili son 24 saatte yaşanan gelişmeleri açıklarken, virüsün bulaşma yollarının değiştiği bilgisini paylaştı.
#Fahretin KocaKoronavirüs vakalarının tırmanışa geçmesiyle kadın hasta sayısında da artış gözlendi. Bunun en önemli nedeninin ise ev gezmeleri ve altın günleri olduğu tespit edildi. Zira kadın hastaların bulaş kaynaklarının neredeyse tamamına yakını komşu ve akrabalar.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, havaların soğumasıyla koronavirüsün canlı kalabilme özelliğinin biraz daha arttığını belirterek, "Yaz aylarında bizim yakın mesafede 5-6 dakikada bulaştırma gibi bir riskimiz varken bu kış aylarında yakın mesafede 1-2 dakika gibi bir süreye inmeye başlıyor" dedi. Prof. Dr. Kara, hasta sayısındaki artışın önüne geçilmesi için, okulun devamının sağlanabilmesi için bu dönemde maskeye, mesafe kuralına çok daha dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bizim avantajlı, virüsün avantajlı olduğu dönemler var. Önümüzdeki günler virüs için avantajlı günler. İnsanlar daha kapalı ortama girecekler, havalandırma şansının biraz daha azaldığı ortamlarda bulunacaklar, biraz daha yakın bulunmaya başlayacağız, bunların hepsi virüs için avantaj.'' dedi.
#Bilim Kurulu ÜyesiKoronavirüs salgını her geçen gün daha fazla insana bulaşıp can almaya devam ediyor. Bilim insanları bir yandan hastalığı tedavi edecek aşı ve ilaçlar üzerinde çalışmaya devam ederken bir yandan da salgınla ilgili araştırmalarına devam ediyor. İngiltere'de yapılan yeni bir koronavirüs araştırması temas halinde olduğumuz hayvanlarla ilgili korkutucu bir gerçeği ortaya çıkardı.
#KoronavirüsSAĞLIK Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, koronavirüste bulaşma ve hastalanma takvimini açıkladı. Kuluçka dönemine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Taşova, bulguların ortaya çıkmadığı 48 saat ve bulguların görüldüğü ilk günün bulaşıcılığın en fazla seyrettiği dönem olduğunu kaydetti.
#Prof. Dr. Yeşim TaşovaAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, koronavirüsün denizden bulaşmadığını söyledi. Bulaşma riskinin havuzda daha çok olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın, "Havuzdaki klor düzeyinin belli miktarda tutulabilmesi bu riski azaltır ama örneğin sitelerin havuzlarında her gün ölçüm yapılması zor olabilir" dedi.
#KoronavirüsBulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı, Konya'nın Meram ilçesindeki bir işletmede yaşanan kanatlı hayvan ölümleri sonrası yapılan analizlerde; kuş gribi tespit edildiğini, hastalığın yayılmasını önlemek adına her türlü tedbirin alındığını ve salgın olarak nitelendirilebilecek bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.
#Kuş GribiYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütGalatasaray Başkanı Dursun Özbek; tartışma yaratan sponsorluk konusu, karaborsa bilet iddiaları ve derbi hakkında canlı yayında açıklamalarda bulundu.
#GalatasarayAdli Tıp Narin’in boğularak can verdiği kanaatine varmış, ölüm sıvısının da amca Salim Güran’ın eline, oradan da aracının direksiyonuna ve koltuğa bulaşmış olabileceği değerlendirilmişti. Peki bu bulgular failin amca olduğunu gösterir mi? Ya da katili işaret eder mi? Uzmanlar, Hürriyet’e yorumladı...
#NarinMaymun çiçeği (mpox) virüsünün, enfekte bir kişinin deri lezyonları, vücut sıvıları veya uzun süreli solunum damlacıklarına maruz kalma yoluyla bulaştığını belirten uzmanlar belirti gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmasını öneriyor. Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, havuz, hamam ve kaplıca gibi alanlarda maymun çiçeği virüsünün bulaşma riskine dair bilgiler verdi.
#Maymun ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen Maymun Çiçeği (MPOX) virüsüne karşı, İstanbul Havalimanı’nda 11 ülkeden gelen uçuşlar yakın takibe alınırken, herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadı.
#M ÇiçeğiCNN Türk'te maymun çiçeği hakkında açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüse karşı aşının olduğunu vurgulayarak "Alarmda olmak lazım. Bu bir pandemi. Pandemi deyince insanların aklına Kovid pandemisi geliyor. Bu ondan farklı. Tedbir almamız ama korkmamamız lazım" dedi.
#Maymun ÇiçeğiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluOropouche virüsü, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşayan ya da bu bölgelere seyahat eden kişiler için risk oluşturabilir. Bu virüsün neden olduğu salgınlar, büyük popülasyonları etkileyebilir ve halk sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturabilir. Peki, Oropouche virüsü nedir, belirtileri nasıl? Oropouche nasıl bulaşır?
#Oropouche VirüsüDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXDSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖSakarya Sağlık Müdürlüğü, kentte tedavi altına alınan Senegallinin M çiçeği hastası olmadığını bildirdi. Açıklamada, habere konu hastanın öyküsünde iki yıldır devam eden ve halk arasında "kelebek hastalığı" olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirtildi. M Çiçeği hastalığı nedeniyle herkesin Covid 19 da olduğu gibi bir pandemi korkusu yaşadığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Covid 19’da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde değilim. Ancak salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye geliş gidişlerde hastalık varsa bunların ayıklanması, farkedilmesi izolazyonu önemli” dedi.
#M ÇiçeğiMadrid’de yaşayan 74 yaşındaki bir adam, bir kene tarafından ısırıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konuldu.Peki, ülkemizde durum ne? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşiİspanya'da, yüzde 40'lara varan ölüm oranına sahip 'Ebola benzeri' virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor ve maalesef ölümlere neden olabiliyor. Peki ülkemizde son yıllarda KKKA vakalarında artış yaşandı mı? Kene ısırığına bağlı ölümcül göz kanaması nasıl yaşanıyor? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin ve Prof. Dr. İftihar Köksal ile konuştuk.
#Keneİstanbul Sultangazi'de çöp eve çevirdikleri daireye 100 bin lira zarar veren 4 yıllık kiracı, ev sahibini hedef alarak duvarlara küfürler yazıp kaçtı. Dairenin halini ve kendisi hakkında yazılan küfürleri gören gurbetçi ev sahibi şaşkına dönerken, çöple doldurulan dairden temizlik sırasında araba tamponu çıkması görenleri şaşkına çevirdi. Ev sahibi Hayrettin Şen, 'Almanya'dan çikolatalarını da getiriyordum. İyilik yapıyordum ama son iki sene zarfında bu binayı da, evleri de, mahalleyi de canından bezdirdiler. Sakın inip de bir laf söyleme ona sonra seni bıçaklarlar, seni öldürürler dikkat et bunlara uyma diye. Daireme bakamadım korkudan.' şeklinde konuştu.
#Sultangaziİstanbul Sultangazi'de çöp eve çevirdikleri daireye 100 bin lira zarar veren 4 yıllık kiracı, ev sahibini hedef alarak duvarlara küfürler yazıp kaçtı. Dairenin halini ve kendisi hakkında yazılan küfürleri gören gurbetçi ev sahibi şaşkına dönerken, çöple doldurulan dairden temizlik sırasında araba tamponu çıkması görenleri şaşkına çevirdi. Ev sahibi Hayrettin Şen, 'Almanya'dan çikolatalarını da getiriyordum. İyilik yapıyordum ama son iki sene zarfında bu binayı da, evleri de, mahalleyi de canından bezdirdiler. Sakın inip de bir laf söyleme ona sonra seni bıçaklarlar, seni öldürürler dikkat et bunlara uyma diye. Daireme bakamadım korkudan.' şeklinde konuştu.
#SultangaziBugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü... Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü sloganını ‘Hepatite Karşı Harekete Geçme Zamanı’ olarak belirledi. Dolayısıyla bir an önce aktif bir şekilde viral hepatitlere karşı harekete geçmeliyiz. Hastalar hepatiti gizleme yoluna değil, hekime ulaşma yolunu tercih etmeli” dedi.
#Dünya Hepatit GünüÜlkemizdeki kadınlar genellikle ped tercih etmelerine rağmen tampon kullanımı da son dönemlerde oldukça yaygınlaşmaya başladı. Tamponların kullanımıyla ilgili yapılan son araştırma, bu ürünlerin içerisinde zararlı metaller bulunduğunu ortaya koydu. Peki bu ürünler kadın sağlığını nasıl etkiliyor?Araştırma bulguları için uzmanlar ne diyor?
#Kadın SağlığıAntalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#AntalyaAntalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#ANTALYA10 gün önce çok özenerek bir kilim aldık ve başımıza geleceği maalesef biliyorduk. Kedimizin daha önce parçaladığı koltuğumuzdan sıkılıp, “Aa yeni tırmalayacak nesne mi aldınız siz” diyerek kilime saldıracağından emindik. Ama bu kadar hızlı olacağını tahmin edemedik.
#Mobilya