Baharatlı tadı, turp gibi olmak lafından anladığımız gibi şifasıyla sofralarımızda müstesna bir yeri var turpun. Mevsimi geldi ve pazar tezgâhlarını çeşitli renk ve boyutlarıyla doldurdular. Şef Aylin Yazıcıoğlu lezzetlerini ve nasıl ‘pişirebileceğimizi’; yazarımız diyetisyen ve beslenme uzmanı Berrin Yiğit de faydalarını örnek tariflerle yazdı...
#Şef Aylin YazıcıoğluBalık sezonunda İstanbul balık halini dolaştık. Palamut buzhaneye çekilirken sarıkanat ve çinekop tezgâhları doldurmuş. Neredeyse bütün balık tezgâhlarının arkasında ise deniz ile hiç alakası olmayan Erzincanlılar var. Hem balıktaki son durumu hem de en yakın denize 250 kilometre uzaktaki Erzincanlıların sektöre hâkimiyetini konuştuk.
#BalıkKaradeniz ve Marmara’da su soğurken balıklar da yağlanıp lezzetleniyor. Bugünlerde tezgâhlarda artan barbun, hamsi, sardalya gibi çeşitleri klasik tariflerden farklı nasıl pişirebiliriz? Örneğin, barbunun tavası güzel olur evet ama Bodrum’daki Orkide Balık’ın meşhur ‘barbun çıtlaması’ bir başkadır. Sardalyanın zamanı geçmeden Çanakkale’deki Yalova Restoran’ın ‘asma yaprağında sardalya’sı hem pratik hem de çok lezzetli olabilir. Hayvore Karadeniz Mutfağı’nın ‘hamsi salamurası’nı şimdiden hazırlayın, kış boyunca sofranızdan eksik olmasın. Restoranlar özel reçetelerini paylaştı, Dr. Ayça Kaya da balığın faydalarını anlattı...
#Melis YılmazBalık, dünyadaki en sağlıklı yiyeceklerden biridir dersek yanlış olmaz. Çünkü yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından yüksektir. Balık yemek kadar hangi balığın hangi mevsimde tercih edileceğini de bilmek önemli. Çünkü, balığın lezzeti de mevsime göre değişiyor. Peki, ekim ayında aangi balıklar yenir? İşte ekim ayı balık önerileri...
#BalıkGerek besin değeri gerekse LEZİZZ eti ile kendine hayran bırakmayı başaran balıklardan olan palamut, hem en yüksek besin değerine sahiptir, hem de doğru tariflerle pişirildiği zaman damaklar her daim onu arar. Sonuçta her yiğidin ayrı yoğurt yemesi olduğu gibi her balığın kendi lezzetini ortaya çıkan ayrı tarifleri vardır. Sizler için hazırladığım en güzel palamut tarifi ve püf noktaları hemen aşağıda...
#PalamutBalık sezonu açıldı. Sağlıklı bir mutfağı balıksız düşünmek pek mümkün değil. Çünkü balıktaki omega-3 yağ asitleri kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar birçok faydasıyla ön planda. Balık seçimi yaparken çoğunlukla gözden kaçan bir mesele var, cıva birikimi... Sardalya, hamsi, Atlantik somonu, alabalık, levrek ve çipura gibi bu konuda daha güvenli balıklarla lezzeti bol tarifler hazırladım.
#BalıkUzun bir yaz tatilinin ardından yarın okullar açılıyor ve milyonlarca öğrenci ilk ders ziliyle birlikte yeni eğitim öğretim dönemine başlayacak. Ancak anne ve babaların çocuklarının okul başarısı kadar dikkat etmeleri gereken çok önemli bir konu daha var.
#Buğra BuyrukçuAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekSu altı dünyasında pek çok balık çeşidi barınmaktadır. Her balığın şekli, beslenme biçimi ise farklılık göstermektedir. Bazı balıklar tüketilmektedir. Kadife balığı tüketilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balık değişik pişirme şekilleri ile sunulabilmektedir. Kadife balığı Türkiye’de ve Dünyada farklı sularda yaşamaktadır. Balığın özellikleri ve pişirme şekilleri ile ilgili detayları derledik.
Günümüzde birbirinden farklı balık türleri bulunmaktadır. Özellikle balıkların avlanma şekilleri ve tüketim yöntemleri çok merak ediliyor. Panga Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Asya Kedi balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Uskumru balığı, Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Sırtta aşağı doğru inen açık ya da koyu yeşilimsi mavi, üzerinde ise, lekeli bantlar bulunur. Bazı balık türleri ile sık sık karıştırılan uskumru balığı, yüksek oranda omega-3 olarak da bilinen balık yağı içeren türleri vardır. Uskumru balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Balık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl PişirilmeliÜlkemiz, balık çeşitleri açısından oldukça zengin bir yerdir. Bu anlamda birçok farklı balık türünün yaşadığı bilinir. Bu türlerden birisi olarak şabut balığı da hem ismi hem de tüketilebilmesi ile dikkat çeker. Deniz ve balıkçılık kültürü olmayanlar, şabut balığının özelliklerini merak edebilir. Sizler için şabut balığı hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Balıkların birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikleri nedeni ile ön plana çıkan ton balığının besin değeri çok yüksektir. Ton Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ton balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Balıkların kendine has özellikleri bulunmaktadır. Özellikle balık tüketileceği zaman balık ile ilgili her türlü detayların bilinmesi gerekmektedir. Gelincik balığı da orijinal balıklardan bir tanesidir. Gelincik Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Gelincik balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Dünya çapındaki tüm deniz ve okyanuslarda birçok deniz hayvanı bulunmaktadır. Bu deniz hayvanlarından bazısı yenirken bazısı da tüketilmeye uygun canlılar değillerdir. Deniz ürünlerinden en fazla tercih edileni ise balık çeşitleridir. Denizlerde yaşayan pek çok tür balık vardır. Peki hani balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Hani balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.
Kefal balığı, halk arasında sıklıkla tüketilen bir deniz canlısı olarak bilinir. Türkiye sularında da yaşayan bu balık türü, özellikleri açısından birçok insan tarafından merak edilen canlılardan birisidir. Tüketilebilen bir balık türü olduğu için, avlama ve pişirme özellikleri açısından bilgi sahibi olunması gerekir. Kefal balığına dair tüm detayları sizler için derledik.
Denizler de bulunmakta olan birçok çeşitli balık olduğu bilinmektedir. Denizde bulunan balıklardan birisi de tombik balığı olarak ifade edilebilir. Tombik balığını duyan kişiler bu balık türü ile ilgili olarak detaylı bir şekilde bilgi edinmek istemektedir. Tombik balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Tombik balığı faydaları ve özellikleri nelerdir? Tombik balığı ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
Başta kemik ve diş sağlığı olmak üzere sinir iletimi, kas kasılması, hücrelerarası iletişim ve kan pıhtılaşması gibi birçok kritik görevde rol alan kalsiyum sofralarımızda daha fazla yer bulmalı. Her ne kadar kalsiyum denince akla süt ürünleri gelse de aslında bu mineral yeşil yapraklılardan bakliyata birçok başka üründe de bol bol var. Size bu hafta kalsiyumdan zengin, lezzetli tarifler hazırladım.
#Berrin YiğitKalp hastalıklarına yakalananların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Üstelik artık görülme riski, çocukluk dönemine kadar indi. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 50’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu durumun en önemli nedenleri arasında ise sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı gibi hastalıkların en sevdiği alışkanlıklar yer alıyor.
#Buğra BuyrukçuMichelin Rehberi yıldız alan ve listelerine giren restoranları geçen hafta açıkladı. İster yıldız verilsin, ister listeye konsun ama iyi bir meyhanemiz, balıkçımız ve kebapçımız yemek kültürümüzün temel yapıtaşlarını oluşturduğu için çok önemli. Yani anlaşılan o ki, Michelin’in artık ‘Ben yaptıysam doğrudur’ kafasından çıkması gerek...
#Ebru Erke