Bruksizm haberleri sayfasında Bruksizm hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 136 Bruksizm haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Halk arasında diş sıkma ve gıcırdatma olarak da bilinen ‘Bruksizm’in sebeplerini ve zararlarını anlatan Dr. Büşra Doğan, “Düzenli olarak diş gıcırdatma gerçekleştiğinde dişler zarar görebilir ve diğer ağız sağlığı sorunları ortaya çıkabilir” dedi. Dr. Doğan, bruksizmin tedavi yöntemlerini de anlattı.
#Dr. Öğr. Üyesi Büşra DoğanPandemi döneminde her yaştan bireyi saran kaygı ve endişe halinin, farklı travmalara yol açabildiğini kaydeden Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, bu dönemde yaşanan psikolojik gerilimlere bağlı olarak kimi fiziksel sağlık sorunları da gözlenebildiğini söyledi. Büyükünaldı, “Yoğun stres altında olma durumunun en belirgin örneklerinden olan gece uykuda diş sıkma-diş gıcırdatma (bruksizm) vakalarının da arttığı pandemi döneminde kullanılan ilaçlar da bruksizmi tetikleyici etki yapabiliyor” diye konuştu.
#Prof. Dr. Burçin BüyükünaldıBotoks, genellikle kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Ancak diş sıkma ve eklem rahatsızlıkları gibi önemli rahatsızların tedavisinde de tercih edilen bir yöntemdir. Periodontoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Çağdaş Çağlar Laçin, diş hekimliğinde botoks kullanımı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.
#BotoksKoronavirüs süreci büyük küçük her bireyde farklı bir stres ve kaygı oluşturdu. Bu dönemde yaşanan kaygıların uyku halinde dış diş sıkma hastalığını yani bruksizm'i tetiklediğini ifaden Diş Hekimi Sonay Öztan Gökhan konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#DişAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, ”Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir” dedi.
#DişÇiğneme ve yutkunma dışında, istenmeyen bir şekilde gösterilen diş sıkma davranışının ‘bruksizm’ olarak tanımladığını belirten Öğr. Gör. Nihan Oğuz, bu rahatsızlığın doğuştan olmadığını, yaşanan travmalar sonucu ortaya çıkabileceğini ifade etti.
#BruksizmSabah kalktığınızda çeneniz ağrıyorsa dikkat! Gece bilinç dışı dişlerinizi sıkmış ya da gıcırdatmış olabilirsiniz! Üstelik bu sorununuzun nedeni de stres olabilir! Özellikle daha çok stres hisseden agresif, aceleci ya da titiz kişilik yapınız varsa… Her yüz yetişkinden 8 ile 10 kişinin bu sorunu yaşadığını söyleyen Endodonti Uzmanı Dr. Tubahan Kaya, diş sıkma ve gıcırdatmanın çocuklarda da sık görüldüğünü belirtiyor.
#Diş SıkmaDiş sıkma hastalığı olarak bilinen bruksizm, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bruksizm, genellikle uyku sırasında çene hareketlerinin normalden daha kuvvetli seyretmesiyle gelişiyor. Kuvvetli çene hareketleri ile dış gıcırdatmanın bruksizm hastalığına yol açtığını ifade eden Diş Hekimi Dr. Nihat Tanfer, hastalığın teşhisi ve tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
#BRUKSİZM TEDAVİSİSon zamanlarda en sık tanı koyduğum rahatsızlıkların başında diş sıkma yani bruksizm geliyor. Kişi bazen uykuda bazen de gün içerisinde farkında olarak veya olmayarak dişlerini sıkar. Peki belirtileri nedir, nasıl tedavi edilir ve görülme oranı neden çok arttı? Sizler için derledim.
#Neslihan DOLARDişler, bir insanda en dikkat çeken detaylardan biri. İnsanların diş yapısı, yaşına ve cinsiyetine göre şeklide ve boyutlarında değişiklik gösteriyor. Bilim insanları bu faktörlere ek olarak kişiliğin de dişlerin nasıl göründüğünde rol oynadığını söylüyor. Endişeli misiniz, agresif mi yoksa sakin mi? Dişleriniz kişiliğiniz hakkında neler söylüyor neler…
#Diş SağlığıHalk arasında ‘diş sıkma’, ‘diş gıcırdatma’ olarak bilinen ‘bruksizm’in yaygın görülen bir problem olduğunu söyleyen diş hekimi Gökhan Tunalıgil, bu sorunda sürenin ve sıklığın önem taşıdığını kaydetti. İzmir’de katıldığı bir programda bruksizm hakkında bilgiler veren Tunalıgil, “Diş sıkma eğer kısa süreli yaşanırsa büyük problem teşkil etmez. Ancak tedaviyle önlem alınmayacak şekilde uzun süre devam ederse büyük sorunlara neden olur. Dişlerin mine tabakasında kırılmalar, dişlerde sallanmalar, hatta diş kaybı yaşanabilir. Bu problemi önemsemeyen kişilerde diş kaybından sonra eklem bölgesinde ağrılar ve yüzde asimetriler de oluşabilir” dedi.
#1Halk arasında diş sıkma ve gıcırdatma olarak da bilinen ‘Bruksizm’in sebeplerini ve zararlarını anlatan Dr. Büşra Doğan, “Düzenli olarak diş gıcırdatma gerçekleştiğinde dişler zarar görebilir ve diğer ağız sağlığı sorunları ortaya çıkabilir” dedi. Dr. Doğan, bruksizmin tedavi yöntemlerini de anlattı.
#Dr. Öğr. Üyesi Büşra DoğanPandemi döneminde her yaştan bireyi saran kaygı ve endişe halinin, farklı travmalara yol açabildiğini kaydeden Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, bu dönemde yaşanan psikolojik gerilimlere bağlı olarak kimi fiziksel sağlık sorunları da gözlenebildiğini söyledi. Büyükünaldı, “Yoğun stres altında olma durumunun en belirgin örneklerinden olan gece uykuda diş sıkma-diş gıcırdatma (bruksizm) vakalarının da arttığı pandemi döneminde kullanılan ilaçlar da bruksizmi tetikleyici etki yapabiliyor” diye konuştu.
#Prof. Dr. Burçin BüyükünaldıUluslararası bir pazarlama araştırmaları şirketinin verilerine göre; pandeminin ilk 10 haftasında en çok büyüme kaydeden ürünlerden birinin yüzde 274 büyüme oranıyla diş macunu olduğunu belirten İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, “Pandemi ile birlikte diş fırçalama alışkanlığında Türkiye’ de yıllardır olmayan bir artış yaşandı. Yine Covid-19 sürecinde görüntülü platformda gerçekleşen ‘tüketicinin nabzını tutma’ buluşmalarındaki verilerde, Türkiye’ de diş fırçalamanın pandemi ile birlikte arttığı ve ‘Her gün dişlerimi fırçalarım’ diyenlerin oranının pandemi öncesinde yüzde 30 iken, pandemi döneminde yüzde 50’ lere kadar çıktığı sonucuna varılmıştır” dedi.
#Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı SetÇene şekli yüzün genel görünümünü oldukça etkileyen bir unsurdur. Özellikle geniş çene yüzün kare ve daha maskülen yani erkeksi görünmesini sağlar. Güçlü çene ve kare yüz şekli kadınlar için rahatsız edici bir görünüm olabilir. Yüzün daha ince görünmesini sağlayan üçgen bir çene yapısına sahip olmak isteyebilirler. Günümüzde çene inceltme estetiği için ameliyatsız bir teknik olan botoks enjeksiyonundan faydalanılmaktadır.
#Oval YüzUzm. Dr. Emin Çağlar, “Özellikle beyin gelişimi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik ve çocuklukta uyku, diğer dönemlere göre daha çok önemlidir. Çocuklarda en sık görülen uyku bozuklukları uyku terörü, uyurgezerlik, bruksizm ve uyku saatinin kaymasıdır. Yorgunluk ise bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açar” dedi.
#Bebek AğlamasıKoronavirüs salgını nedeniyle sevdiklerini kaybetme, işsiz kalma korkusu yaşayan, sosyal hayattan uzaklaşan pek çok kişi, gün içinde yaşadığı stresi geceleri dişinden çıkarıyor. Bu durum dişlerin yanı sıra baş, boyun ağrısına, geceleri kaliteli bir uyku alınamamasına dolayısıyla yorgunluğa ve bağışıklığın düşmesine neden oluyor.
#Diş Sıkma2020’nin sonuna yaklaşırken hala dünyanın en önemli gündemi Covid-19! Salgın birinci yılını doldururken, ekonomik ve psikolojik problemleri de beraberinde getirdi. Stres nedeniyle pek çok insanın sağlığı risk altında. Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, pandemi döneminde koronavirüs stresinin ağız ve diş sağlığını nasıl etkilediğini anlattı.
#Diş Sıkmaİdeal bir yüz şekli kadın ve erkekler arasında farklılıklar gösterir. Yüz şeklinin belirlenmesinde en önemli detay çene ve jawline dediğimiz çene hattının belirgin olmasıdır. Erkeklerde kare yüz şekli güçlü bir ifade sağlarken, kadınlarda ince yüz şekli daha yumuşak ve estetik bir görünüm sağlamaktadır.
#DişBotoks, genellikle kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Ancak diş sıkma ve eklem rahatsızlıkları gibi önemli rahatsızların tedavisinde de tercih edilen bir yöntemdir. Periodontoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Çağdaş Çağlar Laçin, diş hekimliğinde botoks kullanımı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.
#BotoksÇene eklemi, boyun omurgasına, dişlere yakın, kafatasına bağlı bir eklemdir. Bu nedenle bu bölgelerdeki rahatsızlıkların çene eklemini de etkileyeceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Çene EklemiAğız sağlığı vücuttaki tüm organları ilgilendirir. "Ağzımız hastalıklara neden olan bakterilere açılan en önemli giriş kapısıdır. Diş eti iltihabı veya derin çürükleri olan kişilerde bu bakterilerin kana karışması ve organlarımıza hızla ulaşması çok kolay olacaktır. Bu nedenle sağlıklı bir beden, sağlıklı bir ağızdan geçer" diyen Diş hekimi Pertev Kökdemir önemli bilgiler verdi.
#Ağız SağlığıKoronavirüs süreci büyük küçük her bireyde farklı bir stres ve kaygı oluşturdu. Bu dönemde yaşanan kaygıların uyku halinde dış diş sıkma hastalığını yani bruksizm'i tetiklediğini ifaden Diş Hekimi Sonay Öztan Gökhan konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#DişAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, ”Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir” dedi.
#DişHerkese merhaba. Karantina günlerinde uzak kalmak zorunda olduğumuz birçok şey var ve ne yazık ki ağız ve diş sağlığı hizmetleri de bunlardan bir tanesi. Kimsenin kimseyle temas etmemesi gereken bir dönemde yaşamak istemeyeceğimiz birtakım diş problemlerinin önüne geçmek için neler yapabiliriz, kişisel bakımla bunların önüne geçebilir miyiz, bunlardan bahsetmek istiyorum.
#Diş Sağlığı