Güncelleme Tarihi:
Ağız, Yüz ve Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr .Dt. Murat Metin, stresin ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.
SON YILLARIN EN YAYGIN HASTALIKLARINDAN BİRİ OLARAK GÖRÜLEN BRUKSİZM NEDİR?
Gece uyku sırasında, bilinçaltına bağlı olarak istemsiz olarak dişlerin gıcırdatılmasına, sıkılmasına “bruksizm” demekteyiz. Bruksizm son yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Diş sıkan kişilerin pek çoğu bu alışkanlıklarının farkında olmayabilir. Uyku esnasında kişiyle aynı ortamda bulunan kişiler gıcırdatma seslerini fark edebilirler. Diğer önemli belirtileri de sabah uyanıldığında, yüzde, çiğneme kaslarında tutulmuşluk hissi, yorgunluk gün içinde zaman geçtikçe azalan ağrıdır. Bazı kişiler gün içinde de dişlerini farkında olmadan sıkabilmektedirler.
Diş sıkmanın sonuçlarından biri dişlerde meydana gelen aşınmalardır. Diş hekimleri diş minesindeki aşınmalara bakarak kişinin bruksizm hastası olduğunu kolaylıkla anlayabilirler. Dişlerin üzerine gelen bu aşırı kuvvetler, diş minesini aşınmasına, dişlerden çenelere yayılan yaygın ağrılara, diş eti rahatsızlığı olanlarda hızlı kemik ve diş kayıplarına neden olabilir. Dişlerin aşınmasına bağlı yüz yüksekliğinde dikey yönde oluşan azalma, dudak köşesi kırışıklıklarının artmasına, kişinin daha yaşlı bir yüz görünümüne sahip olmasına neden olur.
Bruksizm ayrıca çene eklemi üzerinde olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Eklem kıkırdağında ve kemik yüzeylerinde aşınmalar ve dejenerasyonlar oluşabilir. Ağız açma kapama hareketleri sırasında ağrı ve sesler oluşur. Hastaların fonksiyon sırasında ağrısı olabileceği gibi zaman zaman başa, boyuna, yüze vuran ağrıları da olabilir.
Hastaların gece yatarken kullanacakları gece koruyucusu dediğimiz plakları kullanmaları şarttır. Çene eklemi rahatsızlığı olan hastaların mutlaka muayene ve tedavi olmaları gereklidir. Ayrıca psikolojik olarak profesyonel destek almaları da gerekebilir.
doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.