Stres ağız estetiğini bozuyor

Güncelleme Tarihi:

Stres ağız estetiğini bozuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 09:05

Günümüzde yoğun iş ve sosyal hayat temposuna bağlı olarak artan stres, vücutta pek çok rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır. Stres, ağız diş sağlığı ve estetiği üzerinde de olumsuzluklar oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

Ağız, Yüz ve Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr .Dt. Murat Metin, stresin ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. 

 

Stres ağız estetiğini bozuyor

 

SON YILLARIN EN YAYGIN HASTALIKLARINDAN BİRİ OLARAK GÖRÜLEN BRUKSİZM NEDİR?

Gece uyku sırasında, bilinçaltına bağlı olarak istemsiz olarak dişlerin gıcırdatılmasına, sıkılmasına “bruksizm” demekteyiz. Bruksizm  son yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Diş sıkan kişilerin pek çoğu bu alışkanlıklarının farkında olmayabilir. Uyku esnasında kişiyle aynı ortamda bulunan kişiler gıcırdatma seslerini fark edebilirler. Diğer önemli  belirtileri de sabah uyanıldığında, yüzde, çiğneme kaslarında tutulmuşluk hissi, yorgunluk  gün içinde zaman geçtikçe azalan ağrıdır. Bazı  kişiler gün içinde de dişlerini farkında olmadan sıkabilmektedirler.

 

Haberin Devamı

Stres ağız estetiğini bozuyor

 BRUKSİZM NEDİR?

Diş sıkmanın sonuçlarından biri dişlerde meydana gelen aşınmalardır. Diş hekimleri diş minesindeki aşınmalara bakarak kişinin bruksizm hastası olduğunu kolaylıkla anlayabilirler. Dişlerin üzerine gelen bu aşırı kuvvetler, diş minesini aşınmasına, dişlerden çenelere yayılan yaygın ağrılara, diş eti rahatsızlığı olanlarda hızlı kemik ve diş kayıplarına neden olabilir. Dişlerin aşınmasına bağlı yüz yüksekliğinde dikey yönde oluşan azalma, dudak köşesi kırışıklıklarının artmasına, kişinin daha yaşlı bir yüz görünümüne sahip olmasına neden olur.

 

Stres ağız estetiğini bozuyor

 

Haberin Devamı

Bruksizm ayrıca çene eklemi üzerinde olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Eklem kıkırdağında ve kemik yüzeylerinde aşınmalar ve dejenerasyonlar oluşabilir. Ağız açma kapama hareketleri sırasında ağrı ve sesler oluşur. Hastaların fonksiyon sırasında ağrısı olabileceği gibi zaman zaman başa, boyuna, yüze vuran ağrıları da olabilir.

Hastaların gece yatarken kullanacakları gece koruyucusu dediğimiz plakları kullanmaları şarttır. Çene eklemi rahatsızlığı olan hastaların mutlaka muayene ve tedavi olmaları gereklidir.  Ayrıca psikolojik olarak profesyonel destek almaları da gerekebilir. 

 

doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

BAKMADAN GEÇME!