Borsa İstanbul’da çıkış hareketiyle birlikte yatırımcı ilgisi devam ediyor. Yüksek hacim ve yabancı alımlarının sekiz haftadır aralıksız devam ediyor olması bunun bariz göstergeleri. Hisse senetlerinde yabancı payı da tekrar yüzde 30’un üzerine çıktı. Diğer taraftan Bakan Şimşek, enflasyonda düşüş için 2024 yılının ortasını işaret etti. Enflasyon hatırı sayılır bir süre daha yüksek kalacak. Bu da yüksek enflasyonu yenecek yatırım aracı arayışı devam edecek demek.
#ABDGeçen hafta merkez bankaları birbiri ardına faiz kararlarını açıkladı. Alınan kararlarda bir sürprizle karşılaşılmadı. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranını 25 baz puan arttırdı. İngiltere Merkez Bankası 50 baz puan faiz artırırken, Brezilya’daki artış 100 baz puan oldu. Japonya ve Türkiye’de ise faizde değişim olmadı. Şimdi ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor. Buradaki beklenti de Avrupa Merkez Bankası’nın Fed’in yolundan gitmesi.
#PiyasalarGelecek hafta Fed ve İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı ile karar metinlerinin para politikasının küresel bazdaki seyrini daha da belirginleştirmesi bekleniyor. Analistler, yatırımcıların Fed ve ECB'nin Temmuz 2022'de, BoE'nin ise haftaya yapılacak toplantıda politika faizinde artışa gideceğini fiyatladığını belirtti. BoE'nin, politika faizini 15 baz puan artırarak yüzde 0,25'e çıkarması beklenirken, varlık alım hızında değişikliğe gitmesi öngörülmüyor.
#Küresel EkonomiKüresel piyasalarda, artan enflasyon endişeleriyle şahinleşen para politikaları ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında yükselen vaka sayılarının ekonomileri beklenenden daha olumsuz etkileyebileceği korkusuyla satış ağırlıklı bir seyir izleniyor.
#Küresel PiyasalarCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 yılı bütçesiyle ilgili olarak vekillerin eleştiri ve sorularına yanıt verdi. Birçok vekilin gündeme getirdiği son faiz kararına değinen Oktay, politika faizi ve enflasyon denklemine sadece dar tek bir çerçeveden bakılamayacağını belirtti.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıBirbirine alternatif olan piyasalarda genelde benzer hareketler görülmez. Örneğin döviz, faiz yükselirken borsaların düşmesi olağan karşılanır. Ancak geçen hafta tam tersi bir durum yaşandı. Birbirine alternatif olan piyasalarda toplu yükseliş görüldü. Geçen haftanın bir diğer önemli gündem maddesi ise Merkez Bankası’nın faiz kararı oldu. Dışarıda ise zayıf gündem ve hareketsiz bir piyasa görünümü vardı.
#Merkez BankasıHazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, "Brezilya, ABD ve Avro bölgesi gibi ülkelerde politika faizinin enflasyonun altında belirlenmesine hiç sesini çıkarmayanlar, Merkez Bankamızın çekirdek enflasyonun üzerinde olmakla birlikte enflasyonun sınırlı olarak altında politika faizi belirlemesi durumunda kıyameti koparıyorlar." dedi.
#Nureddin NebatiAralarında ABD, Çin, Japonya, İngiltere, Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye’nin de olduğu 10’dan fazla merkez bankasının toplantısı gelecek hafta gerçekleştirilecek. Piyasaların gözü kulağı ise merkez bankalarının toplantılarında olacak. Fed’in tahvil alımlarının azaltıp azaltmayacağı kararı ise dış piyasaların öncelikli gündemleri arasında.
#Merkez BankasıABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole toplantısında piyasalarla başarılı bir iletişim kurdu ve güven verdi. Açıklamaların ardından ABD borsaları başta olmak üzere dış borsalarda çıkış sürdü. ABD dolarında zayıflama, altının ons fiyatında ise yükseliş vardı. Bu durum iç piyasaları da olumlu etkiledi. Borsa İstanbul yükseliş devam etti, TL ise değer kazandı.
#YAZARYaz geldi, düğün sezonu ‘normalleşme’ ile açıldı. Haliyle düğün demek altın demek! Altın ise dünya genelinde kripto para, hisse senedi gibi ürünlerde zirve beklentilerinin zayıflaması nedeniyle yatırımcı için hâlâ hem ‘güvenli liman’ hem de iyi bir yatırım aracı. Ancak altın birkaç gündür tepe taklak! Düğün ya da yatırım yapmak isteyenlerin gözü kulağı gelecek haberde... Bu düşüş sürer mi? ‘Ayşe Teyze’ ne yapmalı? Uzmanlar yorumladı.
#YAZARGeçen hafta ABD Merkez Bankası toplantısının ardından yapılan açıklamalar, piyasa dostu olarak algılandı. TCMB de faiz oranını yüzde 19’a çekti. Hedef olarak enflasyonun düşürülmesine öncelik verildi. Sonrasında da cuma akşamı Merkez Bankası Başkanı değişti. TCMB faiz ve para politikasında değişim olup olmayacağını ise zaman içinde görme imkanımız olacak.
#YAZARABD 10 yıllık bono faiz oranı geçen hafta yüzde 1.50 seviyesini geçince piyasalar dalgalandı. ABD uzun vadeli tahvil bono faiz oranları yükselirken altın fiyatında (ons/dolar) düşüş devam etti. Düşük faiz, bol likidite ve toparlanan ekonomi birlikteliği doğal olarak enflasyon beklentilerini arttırırken, uzun dönemli faiz oranlarını yukarı çekti. Bu durum piyasalar tarafından fiyatlanıyor.
#YAZARMerkez Bankası, sıkılaştırma adımlarına devam ediyor. Yapılan son düzenlemeyle Merkez Bankası, 12 Ağustos itibarıyla piyasa yapıcıların likidite imkân limitlerinin sıfırlandığını açıkladı. Banka daha önce 7 Ağustos tarihinde APİ likidite imkânını yarıya indirmişti. Banka bu adımı ile ucuz maliyetle sağlanan likiditeyi kısarak TL’yi sıkıştırmak, ortalama maliyeti yükseltmek istiyor.
#GazetehaberleriGelişmekte olan ülkeler şu an küresel piyasaların en önemli gündemi. Güney Afrika’nın resesyonu, Arjantin’deki finansal dalgalanma, Türkiye’de spekülatif kur atakları hem birbirlerini hem de gelişen diğer ülkelerin piyasalarını alt üst etmeye yetiyor. Küresel piyasaların merceğindeki Türkiye, Rusya, Brezilya, Arjantin, Hindistan ve Güney Afrika’yı inceledik, zayıf ve güçlü noktalarını ortaya koyduk
#GazetehaberleriMerkez Bankası, geçen hafta politika faiz oranını 17.75 seviyesine yükselterek, bir anlamda piyasanın önüne geçti. Ancak yüksek ateşe neden olan konuların tedavi edilmesi gerekiyor. Cari açık, enflasyon gibi ekonomik sorunların yanında yabancı yatırımcıya güven verecek adımların atılması da önem taşıyor.
#YazarlarTCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir haftalık repo faizini yüzde 8, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 9.25, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini de yüzde 7.25, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faizini yüzde 12.25'te sabit tuttu. İşte doların ilk tepkisi...
#Merkez BankasıTürk Lirası’nın geldiği seviyeleri endişe verici olarak tanımlayan ünlü ekonomist Timothy Ash, Merkez Bankası’nın hızlı harekete geçmesiyle sorunun çözüleceği fikrinde. Ash, yabancı yatırımcının risk almaktan çekinmeyeceğini belirterek asıl sorunun belirsizlik olduğuna dikkat çekti.
#Gazetehaberleri