Piyasalarda toplu yükseliş

Birbirine alternatif olan piyasalarda genelde benzer hareketler görülmez. Örneğin döviz, faiz yükselirken borsaların düşmesi olağan karşılanır. Ancak geçen hafta tam tersi bir durum yaşandı. Birbirine alternatif olan piyasalarda toplu yükseliş görüldü. Geçen haftanın bir diğer önemli gündem maddesi ise Merkez Bankası’nın faiz kararı oldu. Dışarıda ise zayıf gündem ve hareketsiz bir piyasa görünümü vardı.

Haberin Devamı

Piyasalarda yoğun gündem ile birlikte dalgalı bir seyir var. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısı ve faiz kararı nedeniyle iç piyasalarda hem sermaye hem de para piyasaları oldukça hareketliydi. Birbirine alternatif olan piyasaların eş zamanlı ve aynı yönde hareketi işleyiş gereği olağan bir seyir değil. Ancak bazen bu tür uyumsuzluklar olabiliyor. Daha sonra olağan seyrine dönüyor. Olağan seyirden kasıt, borsa yükselirken döviz kurları ve piyasa faiz oranlarının geri çekilmesi veya döviz, faiz yükselirken borsaların düşmesi durumu. Dış piyasalarda ise daha zayıf gündem ve hareketsiz bir piyasa görünümünden söz etmek mümkün. Dış dünya 2-3 Kasım’daki ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı ve tahvil azatlım kararını bekliyor. Beklenti, kasım toplantısıyla veya en geç aralık gibi bu işlemin başlaması yönünde. Fed Başkanı Powell son toplantıda bu sinyali vermişti. Cuma günü basında haber olarak geçen açıklamasında da “Fed 2022 ortasına kadar varlık alımlarını azaltmayı tamamlama yolunda” diyerek bir bakıma bunu teyit etti. Powell ayrıca “ekonomik toparlanmanın çok dengesiz olduğunu ve enflasyonun beklenenden daha kalıcı olabileceği” vurgusunu da yaptı. Kasım toplantısında bu yönde bir karar çıkarsa çok sürpriz olmayacak. Çünkü bu mesajlar bir süredir veriliyor.

Haberin Devamı

Piyasalarda toplu yükseliş

FED’E KARŞI HAMLE

Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülkelerin merkez bankaları ardı ardına faiz arttırım kararları alıyor. Son olarak Rusya Merkez Bankası art arda altıncı kez faiz arttırımına giderek faizi yüzde 7.25 seviyesine yükseltti. Brezilya, Meksika, Macaristan gibi bir çok ülke yine birkaç kez ardı ardına faiz arttırımı yapmıştı. Kaygı, enflasyon ve Fed’in para musluklarını kısmaya başlaması olasılığına karşı gardını alma durumu. Yani Fed, parayı kısıp ardından faiz arttırımına giderse ABD tahvil faiz oranlarının yükselip ABD dolarındaki değerlenmesi beklentisi. Bu şartlarda doların anavatanına dönme olasılığına karşı tedbir alıyorlar. Rusya’nın faiz arttırımında bu ölçüde aceleci davranması biraz da yadırganan bir durum olarak dikkat çekti. Dış ödemeler dengesi cari fazla veriyor. (Cari Denge/GSYH %+2.4) Ayrıca ihracatının önemli bir bölümü doğalgaz ve petrol. Her ikisinin fiyatı da yükselişte ve gelir kaynakları artıyor. Dış piyasaların yakından takip ettiği önemli referans noktalarından biri ABD 10 yıllık bono faiz oranı. Yükseliş eğilimi korunmakla birlikte çıkışın devamı açısından yüzde 1.70-1.77 seviyelerinin geçilmesi önemli olacak. İç piyasaların dalgalı seyrine karşılık dış piyasalar da rahat değil. Fed toplantısını bekliyor. Toplantı sonuçlarına göre belki sakin seyir sürecek. Veya oralarda da volatilite artacak. Belki de fırtına öncesi sessizlik hali. Bu aşamada birşey söylemek için erken. Bekleyip göreceğiz. Hali hazırda dış borsalarda iyimserlik korunuyor. Ancak diğer yatırım araçları ve piyasaların geneli için daha temkinli bir görünümden söz etmek mümkün. 

Haberin Devamı

Piyasalarda toplu yükseliş

TCMB’DE FAİZ İNDİRİMİ SÜRÜYOR

TCMB perşembe günkü toplantısında gösterge faiz oranını 2.00 puan düşürerek yüzde 16 seviyesine çekti. Beklentiler 0.50-1.00 puan düşürülmesi yönündeydi. Yüksek kur, enflasyon ve dış koşullar nedeniyle faiz değişimi beklemeyenler de vardı. Yeni faiz oranı TÜFE ve çekirdek enflasyonun altında bir seviyede. Ancak toplantı metninde; Arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yılsonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir” açıklaması yapıldı. Bundan sonraki toplantılar için daha düşük indirim olasılığı veya son yapılan için önden yüklemeli faiz indirimi izlenimi verildi. Eylül toplantısında, faiz indirimi ve toplantı metninden ‘parasal sıkılaştırma’ ifadesinin kaldırılarak model değişikliğine gittiğini bir bakıma ilan etmişti. Bu açıdan faiz kararlarının enflasyon ile pek illiyet bağı kalmamış, TL’nin değer kaybıyla birlikte rekabetçi kur ve cari fazla yeni hedef olarak belirlenmişti. Enflasyon yerine büyümeye öncelik verilmekle birlikte oluşacak cari fazlanın kurları ve enflasyonu aşağı çekilmesi gibi bir politika öne çıkarılmış görülüyor. Dış dünyada artan enflasyon kaygıları ve parasal genişlemenin sonuna yaklaşıldığı varsayımları bu politikanın başarıya ulaşmasına ne ölçüde izin verecek bunu zamanla bekleyip göreceğiz. TCMB’nin faiz indiriminin iç piyasalara ilk önemli yansımaları döviz kurları üzerinde hissedildi. Döviz kurlarında yeni zirveler oluşurken uzun vadeli tahvil faiz oranlarında (piyasa) yükseliş görüldü. Borsa İstanbul’da da yükseliş vardı. Bu arada borsa için ‘dolar bazında ucuzladı’ sözü çokça duyuldu. Sadece dolar bazında değil, fiyat kazanç oranı gibi bilanço değerleme kriterlerine göre de dış borsalara göre ucuz diye eklemek yerinde olacak. Ama uzun süredir bu görünüm vardı. Yani yeni bir şey değil. Ama alıcıların döviz kurlarındaki yükselişi işaret fişeği gibi görüp harekete geçmeleri hisse senetlerini hareketlendirmesi borsa yatırımcılarını sevindirdi. İşlem hacminin de yükselmesi katılımın arttığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Piyasalarda toplu yükseliş

EMTİA FİYATLARI İVME KAYBEDİYOR

Dış piyasalarda tarım ve enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki yükseliş yakından izleniyor. Bunlara çelik, bakır gibi endüstriyel metaller de eklemişti. Ancak son günlerde yükseliş hareketleri biraz ivme kaybetti. Ekonomik toparlanmada zayıflama işaretleri ve önce Rusya, sonra da Çin’den gelen koronavirüs vakalarındaki artışların kapanma ve kısıtlama tedbirlerini beraberinde getirmesi emtialarda kâr satış bahanesi olarak kullanıldı. Ayrıca Çin’in kömür fiyatlarındaki yükselişe yönelik bazı tedbirler almasının bu duruma katkı yaptığı değerlendirildi. Bu gelişmeler henüz merkez bankası para politikası kararlarını etkileyecek düzeyde görülmüyor. Çin’den bir haber daha verecek olursak, iflasın eşiğine gelen emlak şirketi Evergrande, 83.5 milyon dolarlık tahvil kupan ödemesini yapıp temerrütten kurtuldu. Şirketin 300 milyar dolar borcu olduğunu dikkate alırsak bu ödeme piyasaların rahatlaması için yeterli olur mu, bunu zaman gösterecek.

Haberin Devamı

Piyasalarda toplu yükseliş

ALTINDA YÜKSELİŞ

ABD 10 yıllık bono faiz oranındaki hafif geri çekilme ve ABD dolarındaki sakin seyir altının ons fiyatına tepki yükselişi olarak yansıdı. Çıkışın devamı açısından 1.800 doların üzerinde kalması önemli olacak. Ons fiyatındaki yükseliş iç piyasalarda dolar/TL kurundaki sert çıkışla birleşince altının gram/TL fiyatı 560 seviyesinin üzerini test etti. 540-535 bandının geçilmesiyle çıkış güç kazanmış görülüyor. 

Piyasalarda toplu yükseliş

BORSADA İLK DİRENÇ 1.485 SEVİYESİNDE

Borsada tepki yükselişi güç kazandı ve direnç seviyelerini zorlamaya başladı. İlk direnç 1.485 seviyesinde. Çıkışın devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması gerekecek. Bu durumda 1.510-1.520 sonraki direnç noktaları. Geri çekilmelerde ilk destekler ise 1.450-1.435 seviyelerinde. Direnç seviyelerinde kâr satışları görülse de yükseliş hareketi gücünü koruyor.

Haberin Devamı

Piyasalarda toplu yükseliş

DOLAR/TL KURUNDA ZİRVELER DENENİYOR

Dolar/TL kurunda çıkış hareketi yeni zirve denemeleriyle birlikte sürüyor. İlk destekler 9.56-9.50 seviyelerinde. 9.50 daha önemli. Sonraki destekler 9.43-9.40 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 9.67-9.75 noktalarında bulunurken bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Sonraki dirençler 9.90-10.00 seviyelerinde. 9.75 seviyesinin geçemeyen çıkış denemeleri kâr satışlarıyla karşılaşabilir.  

Piyasalarda toplu yükseliş

YUKARIDA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

Yazarın Tüm Yazıları