Piyasalara 'Powell' morali

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole toplantısında piyasalarla başarılı bir iletişim kurdu ve güven verdi. Açıklamaların ardından ABD borsaları başta olmak üzere dış borsalarda çıkış sürdü. ABD dolarında zayıflama, altının ons fiyatında ise yükseliş vardı. Bu durum iç piyasaları da olumlu etkiledi. Borsa İstanbul yükseliş devam etti, TL ise değer kazandı.

Haberin Devamı

Piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell’ın Jackson Hole toplantısında yaptığı açıklamalara odaklandı. Özellikle ABD enflasyon ve istihdam verilerinin yüksek gelmesi, ayrıca Fed bölge başkanlarının açıklamaları Powell’ın konuşmasını daha önemli hale getirdi. Büyüme, istihdam artışı ve işsizlik verileri ekonomideki ciddi toparlanmayı gösterirken enflasyon yüzde 5.4 gibi tarihi sayılabilecek seviyelere ulaştı. Bir çok Fed bölge başkanı da tahvil alımlarını azaltma hamlesinin zamanın geldiği yönünde “şahin” sayılabilecek açıklamalar yaptı. Bu açıdan piyasalar Fed’in para politikası ve ileriye yönelik yol haritası konusunda başkanın söylediklerini pürdikkat dinledi. Fed Başkanı Powell, oldukça başarılı bir iletişim kurdu ve güven verdi. Aslında konuşmanın içeriğine bakıldığında birkaç ayrıntı dışında daha önceki söylediklerinden çok da farklı değildi. Enflasyondaki yükselişin pandemi koşullarında kaynaklandığı ve geçici olduğu görüşlerini tekrarlarken yüksek enflasyon problem olursa Fed kesinlikle tepki verir dedi ve yüzde 2 enflasyon hedefine vurgu yaptı. Powell konuşmasında özellikle istihdam konusuna ağırlık verdi.

Haberin Devamı

YÜKSELİŞ DEVAM ETTİ

Bu açıdan önümüzdeki cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi daha yakından izlenecek. Tarım dışı istihdam yine yüksek gelirse yakın bir tarihte belki eylül veya ekim gibi tahvil alımlarının azaltımı sürpriz olmaz. Konuşmadan yapılacak çıkarım da tam bu noktada oldu. Powell’ın, “Tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlamak uygun olabilir. Tahvil alımlarında azaltım doğrudan faiz arttırım zamanlaması sinyali değil” açıklamasıydı. Tahvil alımları azaltılmaya başlansa da faiz arttırımı anlamına gelmeyeceği, bunun başka bir süreç olduğu vurgusu bir bakıma “ince ayar” olarak da görülebilir. Piyasalar duyacağını duydu ve konuşmayı güvercin tonda algıladı. Parasal sıkılaştırmanın başlamasına ilişkin bakış biraz yumuşadı. Açıklamaların ardından artan risk iştahıyla ABD borsaları başta olmak üzere dış borsalarda çıkış sürerken ABD 10 yıllık bono faiz oranında düşüş, ABD dolarında zayıflama, altının ons fiyatında ise yükseliş vardı. Bu durum iç piyasaları da olumlu etkiledi. Borsa İstanbul yükseliş devam etti, TL ise değer kazandı. Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülkeler para birimlerinde (Rusya, Brezilya, Meksika, G.Afrika) bir miktar değer kazanımı görüldü. Özetle, Fed Başkanı Powell, ustaca, gidişatı bozmadan mesajlarını verirken ileriye yönelik bir yol haritası çizdi ve piyasalardaki olumlu havanın devamına katkı sağladı.

Haberin Devamı

ENFLASYON BEKLENİYOR

Cuma günü TUİK tarafından açıklanacak enflasyon verileri öncekilere göre biraz daha önemli olacak. 23 Eylül’deki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesi son enflasyon verisi. Bir bakıma referans olarak görülebilir. Diğer yandan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun enflasyon üzerinde faiz politikası uygulayacakları taahhüdü var. TÜFE’nin yüzde 18.95, TCMB politika faiz oranının yüzde 19.00 olması olayın kritik bir eşiğe dayandığını gösteriyor. Enflasyon yüzde 19’u geçerse TCMB faiz arttıracak mı? Piyasalar enflasyon verisine daha çok bu açıdan bakacak. Ağustos enflasyon beklentisi aylıkta yüzde 0.65-0.75, yıllıkta yüzde 18.70-18.80 aralığında yoğunlaşıyor. Enflasyon beklentiler dahilinde gelirse TCMB büyük bir olasılıkla faizi sabit bırakacak. Faiz indirimi sonraki aylara kalabilir. Ancak Fed tahvil alımlarının azaltılması sinyalini birinci ağızdan vermişken enflasyonda hafif bir gerileme ile faiz indirim kararı vermek de oldukça zor. Ayrıca yaz etkisiyle talepteki canlılık sürüyor. Bu durum enflasyon için ağustosta zirveden dönüş beklentisini zayıflatabilir. Piyasalar sonbahar veya yıl sonu gibi faiz indirimi bekliyor. Gelişmeleri göreceğiz.

Haberin Devamı

'TEDBİRLER ALDIK'

Diğer yandan geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli üç yeni mekanizmayı devreye alacaklarını açıklamıştı. Önceki gün ise Lütfi Elvan, “Kurumsal kredilerde ve ödemelerinde sorun yok. Ama bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var, ciddi bir artış var. Bu konuda bazı tedbirler aldık, ama yeni tedbirler de gündeme gelecek” dedi. Bu açıklama bankaların sorunlu kredilere ilişkin olduğu kadar talep kısıcı bir düzenleme izlenimi veriyor.

YABANCI GİRİŞİ SÜRÜYOR

TCMB’nin açıkladığı “yurtdışı yerleşiklerin hisse senetleri ve tahvil bono istatistiklerine göre, yabancı yatırımcılar 20 Ağustos ile biten haftada hisse senetlerinde 207 milyon dolar, tahvil bonoda 211 milyon dolar olmak üzere toplamda 418 milyon dolarlık alım yapmışlar. Miktar büyük montanlı olmasa da sıcak para girişlerinin sürüyor olması önemli. Hisse senetlerinde uzun bir aradan sonra üç hafta art arda alımda tarafında görülmeleri ayrıca kayda değer bir durum. Diğer yandan TCMB brüte rezervleri aynı hafta 1.5 milyar dolar artışla ile 108.5 milyar dolar olurken bankalardaki döviz mevduatı son üç haftadır 232 milyar dolar seviyesinde seyrediyor.

Haberin Devamı

BÜYÜME AÇIKLANIYOR

TUİK tarafından bu hafta açıklanacak diğer önemli data ise Türkiye’nin 2.çeyrek büyümesi (GSYH) olacak. Piyasada beklentiler yüzde 21-22 civarında yoğunlaşmış durumda. Ekonomi yönetiminin daha önce telaffuz ettiği rakamlar da bu civarda. Baz etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre büyüme yüksek gelse de bir önceki çeyreğe bakmak daha gerçekçi olabilir. Türkiye’nin yıllık büyüme hedefi ise yüzde 8.0 civarında. Küresel ekonomide de büyüme hızları da oldukça yüksek. Geçen hafta açıklanan ABD ikinci çeyrekte yıllık büyüme beklentilerin biraz altında kalarak yüzde 6.6 oldu.

BORSADA TEPKİ ÇIKIŞI KORUNUYOR

Piyasalara Powell morali

Borsada gelen kâr satışlar destek seviyelerinde tutundu ve tepki alımlarıyla karşılaştı. İlk destek 1.445 seviyesinde görülüyor. Bu seviyenin altında sonraki destekler 1.430 ve 1.410 seviyelerinde. İlk dirençler ise 1.468-1.472 seviyelerinde bulunuyor. Kısa dönem için bu seviyeler önem kazanmış durumda. Çıkışın devamı için bu seviyelerin geçilmesi gerekecek. Bu durumda sonraki dirençler 1.490-1.510 seviyelerinde. Kâr satış denemelerine rağmen tepki çıkışı gücünü koruyor.

Haberin Devamı

DOLAR/TL KURUNDA KÂR SATIŞ ETKİSİ

Piyasalara Powell morali

Dolar/TL kurunda kâr satışlarına bağlı düşüş hareketi sürüyor. İlk destekler 8.32-8.30 seviyelerinde. Bu seviyeler kısa dönem için önemli görülüyor. 8.30 seviyesinin altında kalınması durumunda düşüşün devamıyla sonraki destekler 8.25-8.22 ve 8.15 seviyelerinde. İlk dirençler ise 8.40-8.45 seviyelerinde. Olası tepki çıkışının devamı için 8.45 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 8.56-8.62 seviyelerinde bulunuyor. Destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülse de satış baskısı sürüyor.

Piyasalara Powell morali

Yazarın Tüm Yazıları