BPA haberleri sayfasında BPA hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 171 BPA haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Isıya, suya, yağa maruz kalmakla bozulmuyor... İçine girdiği her şeyi daha kullanışlı ve dayanıklı hale getiriyor. Bu nedenlerle tüm tehlikelerine rağmen kullanımı sürüyor. Peki kısaca PFAS olarak bilinen bu kimyasalları hayatımızdan çıkarmak için biz ne yapabiliriz? İşte 5 kritik soru ve uzmanların cevapları...
#PFASBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, sıcak havada pet şişe kullanımına dikkat edilmesi uyarısında bulundu. Tayar, "Sıcak hava, pet şişenin zararını artırıyor. Pet şişeler, asla doğrudan güneşe maruz kalmamalı" dedi.
#Plastik ŞişeGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, bir kişinin, günde yaklaşık 80 bin kimyasalla karşılaştığını söyledi. BPA, fitalat, triklosan gibi insan sağlığına zararlı maddelerin en çok karşılaşılan kimyasallar olduğunu belirten Prof. Dr. Küçükusta, bu kimyasal maddelerin kozmetik sektöründe kullanımı ile ilgili olarak yeterli araştırmalar yapılamadığını, zararlarının ise yıllar sonra ortaya çıktığını ifade etti.
#KozmetikPet su şişeleri, damacanalar, biberonlar, plastik saklama kapları, su içtiğiniz karton ve plastik bardaklar... Hepsi hormon bozucu, kansere neden olan, obezite, diyabet ve kalp hastalıklarının önemli bir nedeni olan Bisfenol A maddesini içeriyor.
#PlastikPlastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikPlastiklerin sağlık üzerindeki zararları uzun süredir tartışılan bir konu. Yeni bir araştırma, bu sorunları daha da belirginleştirdi. Avusturya'da yapılan ve bilim dünyasında endişeye yol açan bu çalışmada, plastik şişelerden su ve diğer içeceklerin tüketilmesinin tansiyonu yükseltebileceği ortaya kondu. Araştırma ayrıca, plastiklere alternatif olarak önerilen cam şişelerde de benzer etkilere rastladı. Peki, plastikler tansiyonu nasıl etkiliyor? Plastik yerine kullanılması gereken güvenli alternatifler neler?
#SağlıkYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserIsıya, suya, yağa maruz kalmakla bozulmuyor... İçine girdiği her şeyi daha kullanışlı ve dayanıklı hale getiriyor. Bu nedenlerle tüm tehlikelerine rağmen kullanımı sürüyor. Peki kısaca PFAS olarak bilinen bu kimyasalları hayatımızdan çıkarmak için biz ne yapabiliriz? İşte 5 kritik soru ve uzmanların cevapları...
#PFASYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserPlastik şişeler hayatımızın her noktasında büyük kolaylık sağlıyor. Uzun süreli kullanıma imkan tanıdığı gibi kullan at çeşitlerinin de bulunması dolayısıyla çok fazla rağbet gören plastik şişeler, gerekli özellikleri taşımadığı noktada ise kanser hastalığına kadar götürebilir. Nitekim kimyasal ürünlerin bileşiminden oluşan plastik ürünler, BPA (Bisfenol A) gibi sağlığa zararlı kimyevi bileşenleri içerisinde barındırabiliyor. İşte, sağlık açısından plastik şişeleri kullanmadan önce dikkat edilmesi numara detayları
#PlastikSüt ve süt ürünlerinin tadının saklandığı ambalaja göre değiştiğini düşünen pek çok insan var. Bazıları bu konuda çok hassas bazıları ise böyle bir değişikliğin farkında bile değil. ABD'deki bilim insanları bu konuyu masaya yatırdı ve farklı malzemelerde saklanan sütlerin tatlarını analiz etti. Biz de buradan hareketle uzmanlara sorduk: "Ambalaj ürünün tadını ne kadar etkiliyor?"
#Sağlıkİngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, geri dönüşüme girmiş plastik şişeler normal şişelerden daha fazla kimyasal içeriyor! Uzmanlar uyarıyor; "Çevreci diye gerçekleştirilen geri dönüşüm zehir transferi yapıyor.." Peki ne yapmalı? Tüm detaylar haberimizde...
#PlastikAlışverişe gittiğimizde en iyi ürünleri almaya, sebze ve meyveleri iyi yıkamaya, doğru pişirme teknikleriyle sağlıklı yaşamaya çalışıyoruz. Kendimizce mutfağımızdaki her detaya dikkat ediyoruz. Ancak bu kadar titiz davrandığımız halde maalesef ki farkında olmadan yaptığımız hatalar, sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Ne kadar sağlıklı beslenirsek beslenelim, evimizin kalbi olan mutfağımızda bazı şeyleri doğru yapamazsak, hastalıklara da davetiye çıkarmış oluyoruz. Peki, doğru mutfak malzemelerini kullanıyor muyuz? Kullandığımız plastik ürünler bize nasıl zarar veriyor? Kullandığımız tencere ve tavalar sağlığımızı nasıl bozuyor? Gelin, hep birlikte mutfağımızdaki tehlikelere birlikte bir göz gezdirelim.
#SağlıkDokusu ve görünümü sebebiyle genellikle plastikle karıştırılan silikon, camın ham maddesi olan silis kumundan elde edilir. “Camın yumuşak hali” olarak da tanımlanabilecek bu değerli ham madde, bebek ürünleri başta olmak üzere gıda ile temas eden mutfak ürünlerinde ve diğer pek çok alanda tüketiciye sağlıklı seçenekler sunuyor.
#Sponsorlu İçerikCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiÖzellikle 2 yaşına kadar bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ayrı bir önem taşır. Anne sütünü bebeklere en sağlıklı biçimde sunmak için saklama şartları kadar saklamaya hazırlık işlemleri de ayrıca önemlidir. Peki anne sütü nasıl saklanır, ne kadar sürede tüketilmeli? İşte besin değerini kaybetmemesi için anne sütü saklama koşulları hakkında bilgiler...
#Anne SütüTürk kültüründe çayın yeri oldukça önemli. Siyah çayın yanı sıra özellikle son zamanlarda sıklıkla tüketilen bitki çaylarıyla birlikte ‘poşet çaylar’ da hayatımızda önemli bir yer edindi. Kanada'da yapılan bir araştırma ise çoğu çay poşetinin yaklaşık yüzde 25 oranında plastik içerdiğini ortaya koydu. Biz de farkında bile olmadığımız bu gizli tehlikeyi uzmanlarla birlikte tüm ayrıntılarıyla masaya yatırdık...
#SağlıkAnne sütünü bebeklere en sağlıklı biçimde sunmak için saklama şartları kadar saklamaya hazırlık işlemleri de önemlidir. Bebekler için olan anne sütü saklama koşulları tablosu sağlıklı bebekler için geçerlidir. Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ya da prematüre doğmuş zayıf bağışıklık sistemine sahip bebekler için anne sütü saklama şartları değişkenlik gösterebilmektedir. Besin değerini çabuk kaybedebilen ve hızlı bozulabilen anne sütü nasıl saklanır, anne sütü biberonda saklanır mı ve anne sütü buzdolabında ne kadar süre saklanır tüm detaylarıyla derledik.
#Anne SütüYıllardır “Damacanın içinden bakın ne çıktı” başlıklı sayısız haber okuduk, bu kadarı de pes dedik durduk. Hamam böceği çıkanı da gördük, çiğnenmiş sakızı da… Son olarak Eskişehir’de kapalı bir damacanada yosun tutmuş bir hortum bulundu. Peki biz ne içiyoruz? 10 soru, 10 yanıt...
#Su SağlığıDaha temiz, daha sağlıklı diye sürekli plastik ya da cam şişelerde satılan sulardan tüketiyorsanız bir daha düşünün. İspanya'da yapılan yeni bir araştırma su tüketimimizle ilgili ezber bozacak bazı gerçekleri ortaya koydu. Biz de bu araştırmanın sonuçlarını ve doğru su tüketimi meselesini uzmanlarla birlikte masaya yatırdık...
#Su Arıtma CihazlarıTürkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen ve Türkiye’nin dört bir yanında 180 bini aşkın çocuğa ulaşan “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik eşzamanlı iki fikir maratonu gerçekleştirildi.
#VodafoneBisfenol A olarak da bilinen BPA, son dönemlerde en merak edilen ve İnternetten araştırılan kısaltmalar arasında geliyor. Peki, BPA nedir ve zararları nelerdir? BPA nelerde bulunur? İşte bu kısaltma ve yapı konusunda tüm detayları derledik.
#BPA Nedir?Endokrin engelleyicilerin, boyalarda sıklıkla yer aldığını kaydeden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Akrilik boyalarda özellikle kullanılan alkil fenol etoksilat, özellikle son dönemde çok fazla çalışılır oldu. Bu maddenin de erkeklerde üreme sisteminde birikerek kısırlığa yol açabileceğine dair önemli bilgiler mevcut. Diğer bir madde ise boyalarda sıklıkla kullanılan eterdir. Eter de su bazlı boyalarda daha çok kullanılan bir bileşik. Bu da çocuklarda özellikle alerji ve astımı tetikleyebildiği gösterilmiş olan bir madde” diye konuştu.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanPlastik kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Bu kimyasallar hormonların yapısını, etkisini veya metabolizmasını bozarak başta üreme, tiroit, pankreas gibi birçok hormonal bezdeki hormonların hassas dengesini bozar” dedi.
#Plastik