HOLLANDA’nın Lahey kentindeki eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), ‘Srebrenitsa kasabı’ olarak bilinen ve aralarında çocukların da bulunduğu sekiz binden fazla insanın ölümünden sorumlu tutulan eski Sırp komutan Ratko Mladiç hakkındaki kararını açıkladı. Soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçunun da aralarında bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan Mladiç, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararının en önemli unsurlarından birini 74 yaşındaki Mladiç’in soykırımdan suçlu bulunması oluşturuyor. Savunma avukatı ise davayı temyize götüreceğini duyurdu. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY), "Bosna Kasabı" olarak bilinen eski Sırp komutan Ratko Mladic hakkında müebbet hapis cezası vermesini, "adalet için çok önemli zafer" olarak nitelendirdi.
#Son DakikaKültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü (IKG) Başkanı Dr. Latif Çelik, Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı saldırılarına rağmen ‘barış görüşmeleri’ tavsiyelerini eleştirdi. “Bu ülkelerin önde gelenlerin Minsk Grubu üyesi Rusya, Fransa ve ABD olması oldukça komik bir görüntü oluşturuyor” diyen Çelik, şunları söyledi:
#Kültür Tarih Ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü (IKG) Başkanı Dr. Latif ÇelikTam 500 sene evvel, 20 Eylül gününde cihan tarihinin ve ateşli silahlar devrinin en önemli mareşallerinden biri Yavuz Sultan Selim Han vefat etti. Babasının öldüğü noktada ölmüştü. Rumeli seferi yolunda... Dünya tarihinde ateşli silahlar döneminin başlangıcında “Yıldırım Seferi” yapan ilk mareşal olduğunu belirtmek abartma sayılmamalıdır.
#YAZAROsmanlı’yı Balkanlardan atmak için başlatılan Haçlı Seferlerinden olan Sırpsındığı Savaşı, Sırp ve Bulgar İmparatorluğu, Macar Krallığı, Bosna ve Eflak Prensliğinden oluşan ittifak devletleri ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşen savaştır. Sırpsındığı Savaşı tarihi, özeti, önemi, neden ve sonuçları hakkında işte tüm merak edilenler.
#Sırpsındığı Savaşı'nın Nedenleri Ve SonuçlarıGeçtiğimiz hafta sonu seyahate meraklı bir grupla Evliyâ Çelebi’nin izinde Bursa’yı yeniden keşfettik. Büyük gezginimizin ‘seyyah’ apoletini taktığı bu şehirde, Seyahâtname’deki cümlelerin hâlâ güncel olduğuna şahit olduk. Güz biterken, güzel günde, nereleri mi gezdik, dolaştık? İşte size Bursa gezi rehberi…
#BURSAÜç günde hem bir ülkeyi baştan başa dolaşabilmek hem de Osmanlı İmparatorluğu’ndan Sovyetler dönemine çeşitli çağlardan izler görmek ister misiniz? Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova, savaşın kasvetini üzerinden atmış. Dinamik nüfusu ve özgün tarzıyla ziyaretçileri bekliyor. Priştine’de havalı kafelerde sosyalleşebilir, Prizne’nin eski sokaklarında zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz.
#KosovaBritanya’nın çılgın entelektüelleri arasındaki seçkin yerine bir de Türkiye’deki rengini ilave etti. Geçen hafta Budapeşte’de hayata veda etti, akşam yattığı uykusundan sabah kalkamadı. Bir Britanyalı hoca için hele bir İskoç için erken bir yaş ama bir Norman Stone, Türklerin tabiriyle “Nuri Taş” beyin varlığını bu ülkedekiler de hatırlar ve özlerler.
#YazarNuri Bilge Ceylan'ın 2003 ve 2013 yılları arasında çektiği fotoğraflardan oluşan ve Dirimart'ın katkılarıyla gerçekleştirilen sergi, 25 Ağustos'a kadar görülebilecek. Yönetmen, senarist ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan, eserleriyle Bayburt'a konuk oldu.
#Nuri Bilge Ceylan‘KIŞ UYKUSU’ filmiyle sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden Altın Palmiye’yi kazanan yönetmen ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan, eserleriyle Bayburt'ta. Ceylan'ın 2003 ve 2013 yılları arasında çektiği fotoğraflardan oluşan ve Dirimart'ın katkılarıyla gerçekleştirilen sergi, önceki akşam Bayburt’un Bayraktar Köyü’nde ressam Hüsamettin Koçan’ın kurduğu Baksı Müzesi’nde açıldı.
#Nuri Bilge CeylanEğer kültürel ve tarihi yerleri gezmeyi seviyor ve kartpostal gibi bir doğa manzarası içinde uzun yol araba kullanmaya itirazınız yoksa sizin için güzel bir liste hazırladık. İşte hesaplı tatil yapacağınız Balkan rotası hakkında tüyolar…
#Balkanlar Seyahat RehberiEğer kültürel ve tarihi yerleri gezmeyi seviyor ve kartpostal gibi bir doğa manzarası içinde uzun yol araba kullanmaya itirazınız yoksa sizin için güzel bir liste hazırladık. İşte hesaplı tatil yapacağınız Balkan rotası hakkında tüyolar…
#Balkanlar Seyahat RehberiDown sendromu, insan vücudunda 46 olan kromozom sayısının 47 olmasıyla meydana gelen genetik bir farklılık. Down sendromlu çocukların aileleri başta özel eğitim olmak üzere birçok sıkıntıyla karşı karşıya. Birleşmiş Milletler’in Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdığı 21 Mart yaklaşırken, sorunlara dikkat çekmek için bireysel çabalarıyla yola çıkan ailelerle konuştuk.
#Down SendromluKasaplarda satılan et fiyatlarında geçen aya göre kilogram başına 3-4 TL yükseliş var. Et ve kıyma ürünlerini yüzde 35’e varan oranlarda ucuza satan Et ve Süt Kurumu mağazaları önünde ise uzun kuyruklar dikkat çekiyor. İşte et piyasasındaki son durum.
#Et FiyatlarıAlpler’deki kayak merkezleri şubatta sezonun en hareketli günlerini yaşıyor. Fransa, İtalya, Avusturya’daki küçük dağ kasabaları pistlerinin yanı sıra jet sosyeteyi ağırlayan otelleri, restoranları, eğlence yerleriyle öne çıkıyor. Klasik rotalardan sıkılanları Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek’in yıldızı yeni parlayan kayak merkezleri bekliyor.