Borsa İstanbul Grubu, borsanın kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tamamının bugün itibarıyla Türk lirasına çevrildiğini duyurdu. Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, borsanın döviz satışına ilişkin olarak piyasaya güven vermek istediklerini ne kadar döviz sattıklarını bilmediğini söyledi.
#Borsa İstanbul GrubuABD’de 5 Kasım’da seçim, 7 Kasım’da da Fed toplantısı var. Harris ve Trump arasındaki yarış başa baş giderken muhtemelen Fed’in faiz kararı seçim sonuçlarından önce gelecek. Piyasalar temkinli, borsalarda satış dikkat çekiyor. Altının kâr satışlarına karşı daha dirençli kalmasının arkasında da ABD seçimlerinin belirsizliği var. Özetle bu hafta gözler Amerika’da.
#ABDBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulFaiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimiBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiKüresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından "yumuşak iniş" ihtimaline yönelik beklentilerin yeniden güçlenmesiyle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler ABD'de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.
#BorsaABD Merkez Bankası (Fed) çok büyük bir sürpriz olmazsa 18 Eylül Çarşamba günkü toplantısında 25 baz puanla faiz indirim sürecini başlatacak. Öncü merkez bankaları yaklaşık iki yıldır uyguladıkları faiz artırım politikasından istedikleri sonuçları önemli ölçüde aldılar ve enflasyonlarını hedef değerlere yaklaştırdılar. Ayrıca ekonomilerindeki yavaşlama sinyalleri faiz indirimlerini zorunlu kılıyor. Artık pi-yasalarda faiz düşüşleri fiyatlanacak. Bu sürecin Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülkeler ekonomilerine olumlu yansımaları beklenebilir.
#FedTCMB verilerine göre 29 Ağustos ile biten haftada yabancı yatırımcılar 682 milyon dolarlık tahvil bono alırken hisse senetlerinde 19 milyon dolarlık satış yaptılar. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırması olumlu karşılanmakla birlikte piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı kalabilir. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonTürkiye ekonomisi güçlü ve kararlı ekonomik duruşunu koruyor. Parasal ve mali düzenlemeler eşliğinde dezenflasyon süreci baz etkisiyle başladı. Aylık bazda enflasyon güçlü duruşunu korusa da enflasyonun yükseliş hızının azalacağına dair beklentiler devam ediyor. Borsa İstanbul ise tarihi yüksek seviyelerinden düşüş yaşıyor. Yabancı yatırımcının varlıklarının azalmış olması piyasadaki volatiliteyi terse çevirdi. Döviz kurlarında ise yükseliş devam ediyor. Altın Fed'in faiz indirimini fiyatlarken fonlar ise çeşitlerine göre değerleniyor. Uzmanlar borsa, döviz kurları, fonlar ve altın için önemli analizlerde bulundu.
#AltınTelafi edilen Japonya olayı dışında piyasa bozucu önemli bir haber akışı olmamasına rağmen, yabancı yatırımcıların hisse satışları, yerli yatırımcıların azalan ilgisi gibi nedenlerle ağustos ayı kayıtlara ‘kayıp ay’ olarak geçti. Ancak, eylül ayı itibarıyla farklı bir gündem söz konusu. 6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler ve Fed’in faiz indirim sürecini başlatması borsada farklı fiyatlamalara konu olabilir.
#EnflasyonBugün kuyumcular ve döviz büroları kapalı mı? sorunun yanıtı araştırılıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı 2024 yılında Cuma gününe denk geldi. Resmi tatil günlerinden olan 30 Ağustos’ta döviz büroları ve kuyumcuların çalışma durumu merak ediliyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Borsa İstanbul ve noterler çalışmayacak. Kuyumcularda altın alım satımı yapmak isteyenlerle, döviz bürolarında işlem yapmak isteyen vatandaşlar ise “ 30 Ağustos kuyumcular ve döviz büroları açık mı” sorusuna cevap arıyor. Kuyumcular normal çalışma günlerinde sabah saat 09.00’da açılırken akşam saat 20.00’de kapanıyor. İşte, 30 Ağustos Cuma günü kuyumcular ve döviz bürolarının çalışma durumu bilgisi…
#30 Ağustos Döviz Büroları Kapalı MıTCMB verilerine göre yapılan kabaca bir hesapla yılbaşından bu yana tahvil bonoya yabancı girişleri 25 milyar dolar civarında. Bu ilgi artarak devam ediyor. Tahvil bonoyu tercih etmelerinin arkasında halen yüksek olan faizde sonbahar veya yıl sonu gibi enflasyondaki düşüşle birlikte indirim beklentisi var. Talep yetersizliği ve beklenti ihtiyacına bağlı olarak Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor. Umutlar eylül ayına kalmış görülüyor.
#BonoSon bir yılda BIST 100 endeksinin sağladığı getirinin enflasyonun altında kalması, uzmanların sene başında yatırımcılara hisse senedi alımlarında seçici olmaları için yaptıkları uyarıları hatırlattı. TÜİK verilerine göre 2024 Temmuz itibarıyla bir yıllık enflasyon yüzde 61.78 olurken; Borsa İstanbul verilerine göre BIST 100 endeksinin bir yıllık getirisi yüzde 33’te kaldı. Ancak uzmanların uyarılarını dinleyerek ‘doğru sektörü’ bulan yatırımcıların sağladığı getiri, yüzde 150’yi aştı. Uzmanlar, ‘yeni dönemin yeni hisseleri’ ile ‘yıldızı sönen sektörleri’ Hürriyet’e değerlendirdi.
#BorsaGeçen hafta dışarıda yaşanan türbülansın kısa zamanda toparlanması BIST100 Endeksi’ndeki düşüşün daha fazla derinlik kazanmasını önlerken tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Yine de gerek Ortadoğu, gerekse ABD ve Japonya’daki sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil. Yatırımcılar bir şok daha yaşamak istemiyorlar. Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamı beklenmekle birlikte temkinli görünümün dağıldığını söylemek için henüz erken.
#Dış PiyasaFed toplantısı sonrası yapılan açıklamalar ile Ortadoğu’da yaşanan gerginlik yatırımcılara altının ‘güvenli liman’ özelliğini tekrar hatırlattı. Altında mevcut parametrelerin çıkışı desteklediği görülüyor. İç piyasalarda da altının gram/TL fiyatında 2.643 seviyesi geçilirse tırmanış güçlenebilir. Genel tabloya bakıldığında çıkış hareketlerinin gücünü koruduğunu söylemek mümkün.
#AltınHamas lideri İsmail Haniye’nin İran’da suikast sonucu öldürülmesi piyasaları da gerdi. Borsa İstanbul erken saatlerde gelen ölüm haberiyle güne düşüşle başladı. BİST 100, günü yüzde 0.6’lık kayıpla 10.627 puandan kapattı. Döviz kurları yükseliş trendini sürdürürken uzun süredir düşüş eğiliminde olan petrol piyasası, yükselişe geçti. Brent petrol 80.65 doları gördü, yüzde 2.57 oranında yükseldi.
#HaniyeMoody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulPiyasalarda olumlu fiyatlamaya konu olan Moody’s’in kredi not artırımı geldi. Bu artışı ekonomik programın sonuçlarından biri olarak görmek gerekir. 11 yıl sonra ve ilk defa iki kademe birden gelen artışın piyasalara olumlu yansımaları beklenebilir. Moody’s, S&P ve Fitch gibi en önemli reyting şirketlerine göre Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Ancak bu trend devam ederse Türkiye bu açığı hızla kapatabilir.
#Borsa İstanbulTürkiye'ye olan güven uluslararası piyasalarda sağlam zeminlere otururken kredi derecelendirme kuruluşları pozitif gelişmeleri yüksek not vererek taçlandırıyor. Moody's'in bugün açıklayacağı not öncesinde uzmanlar piyasaları ve yatırımcıların tercihlerine yön verecek açıklamalarda bulundu. Dolar, euro, altın ve Borsa İstanbul'da rekor üstüne rekor bekleyen uzmanlar, Türkiye'nin notunun artacağına kesin gözle bakıyorlar.
#Borsa İstanbulOlumlu haber akışları piyasada iyimserliği artırdı. Türkiye’ye sıcak para girişi devam ediyor. Şimdi dikkatler Moody’s’e çevrilmiş durumda. 19 Temmuz’da Moody’s Türkiye’nin kredi notu konusundaki görüşlerini açıklayacak. Piyasanın beklentisi, Türkiye’nin kredi notunun artması. İki kademe birden artış bekleyenler de az değil.
#Moody’SSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBFATF, Singapur’daki toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararını aldı. Borsa bu gelişmeyi fiyatlamıştı. Haber sonrası “Beklenti bitti” satışları geldi ama orta-uzun dönemde olumlu etkileri sürecek. Enflasyonda yeni bir süreç başlıyor. Düşüşün ikna edici olması için aylık yüzde 2’nin altını görmek piyasalara moral verebilir.
#FATF