8 sınıf sosyal bilgiler dersi oldukça önemli konuları içermektedir. Ülkemizin kuruluşu, Cumhuriyet'in ilan edilmesi, Yeni Türk devletinin kurulması gibi birçok durum 8. Sınıf Sosyal Bilgileri kazanımları içinde yer alır. 8 sınıf sosyal bilgiler konuları içinde yer alan Lozan Anlaşması ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Lozan Antlaşması Konu AnlatımıMustafa Kemal Atatürk, başkomutan olmasının yanı sıra başarılı bir devlet adamıydı. Cumhurbaşkanlığı yaptığı yıllarda diğer ülkelerle diplomatik ilişkiler kurdu. Yaptığı devrimlerle tüm dünyanın Türkiye Cumhuriyetini bağımsız bir devlet olarak tanımasını sağladı. 8. sınıflar için Atatürk döneminde Türk dış politikasının temel ilkelerini anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Atatürk Döneminde Türk Dış Politikasının Temel İlkeleri Konu AnlatımıMilli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 'Kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır. Bölgedeki faaliyetlerimiz aynı tempo ve kararlılıkla devam ediyor, edecektir.' ifadelerini kullandı.
#Milli Savunma BakanıSon yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ülke ekonomisinin büyümesini baskılıyor.
#AlmanyaNATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Romanya’nın başkenti Bükreş’te bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Münih Güvenlik Konferansı’na katıldı. Çavuşoğlu, Aspen Enstitüsü-Alman Marshall Vakfı Forumu'nda yaptığı konuşmada, “Savaş varken de diplomasi devam ettirilebilir” dedi.
#Çavuşoğlu14 Ağustos gecesi ilk yürüyüş başladı. 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin kazanılması ve orduların süratle harekete geçirilişi ile 12 gün içinde evvela İzmir sonra Bursa işgalden kurtuldu. Kuzeybatı Ege’deki merkezler için süre iki gün daha devam etti. Türkiye bugün Küçük Asya’nın kurtarılışının 100. yılını kutluyor.
#Başkomutanlık Meydan Muharebesiİsveç’in bazı konularda Avrupa Birliği üyelerine göre daha dengeli gittiği ama esas noktalarda da son derece fütursuz ve müttefik bir devletin politikasına yakışmayacak işlemlerde bulunduğu, ilişkiler ve destek sisteminden vazgeçmediği anlaşılıyor. Bu nedenle Türkiye, İsveç’in ittifakını reddediyor. Burada tabii derhal bizim toptancı zihniyetimiz devreye girdi. “Finlandiya’yı da istemeyiz” deniyor. Finlandiya ayrı, İsveç ayrı. İki devletin tutumu arasında her şeye rağmen fark var. Dış politikanın maalesef direkt nutuklar, değerlendirmeler dışında ince hesaplara ve diplomatik müzakere tekniklerine dayandığı bir gerçektir. Kuzeyin uzaklıklarında Türkiye üzerindeki ittifaka yakışmayan politikalar güdülüyorsa bunları telaşa kapılmadan değerlendirmek ve çok da lazım olmayan bir ittifakı da önlemekte beis yoktur.
#İsveçOsmanlı Devleti, kuruluşundan başlayarak tarihi akışı değiştiren pek çok önemli olayda başrolü üstlenen görkemli bir yapıyı temsil etmiştir. Çok uluslu olan bu görkemli imparatorluk başarılı hükümdarların idaresinde sınırlarını kısa bir sürede genişletmiştir. Osmanlı Devleti, siyasi ve ekonomik gelişmeler başta olmak üzere iç ve dıştaki bazı kriterlere bağlı olarak sırası ile çeşitli dönemlere geçiş yapmıştır. Bu dönemlerden birisi de dağılma dönemidir. Peki, Osmanlı devleti dağılma dönemi padişahları ve savaşları nelerdir? Osmanlı dağılma dönemi konu anlatımını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Dağılma DönemiÖnce, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı, Sayın Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın çok önemli tespitlerini sıralayalım: ‘... Bizlere nefes olmanın yanında birçok canlı türüne yuva olarak biyoçeşitliliğe ve gıda zenginliğine de büyük katkı sunuyor mavi vatanlarımız.
#YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Denizi'nde görülen müsilaj (deniz salyası) meselesinin çözümü için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından oluşturulan akademik heyetin katılımıyla düzenlenen toplantıya başkanlık etti.
#YÖKCumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin Kanal İstanbul, İstanbul Sözleşmesi ve 104 emekli amiralin yayınladığı bildiri ile ilgili sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakkında 'diktatör' ithamında bulunan İtalya Başbakanı ile ilgili olarak da ''İtalya Başbakanı'nın yaptığı açıklama tam bir densizliktir, tam bir terbiyesizliktir'' ifadesini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, "Kimse Dışarıda Kalmasın Misafir Edelim" çalışması kapsamında Sirkeci'deki bir otelde misafir edilen evsiz vatandaşlara ziyarette bulundu.
#Ali Yerlikaya29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilanından sonra artık Vatan işgalden kurtulmuş, ülkede yeni bir düzen oturtulmaya çalışılmıştır. Çok uzun yıllar boyunca savaşlarla iç içe olan Türk Milleti savaşların bitmesi anlaşmaların yapılmasıyla yeni bir döneme geçmiştir. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk bu dönemde sorunların çözümü için oldukça fazla efor sarf etmiş ve Lozan Antlaşması'ndan kalan sorunları çözme girişimlerinde bulunmuştur. Atatürk dönemi Türk dış politikası ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Atatürk Döneminde Türk Dış Politikasındaki Gelişmeler Konu AnlatımıCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, basın toplantısında konuştu. Kalın, "İdlib'te rejim ihlallerinin arttığını görüyoruz. Rusya tarafına sert bir mesaj gönderdik." derken, "Saldırıların bir an önce durmasını, bunun yeni bir ateşkesle hayata geçirilmesini bekliyoruz. Rus tarafından da temel beklentimiz bu." ifadelerini kullandı. Değerli Konut Vergisi ile ilgili de konuşan Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir talimat verdiğini ve " 1 yıllık erteleme söz konusu olabilir." dedi.
#İbrahim KalınMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Kanal İstanbul, Karadeniz ile Akdeniz arasında geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak için İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz ile Marmara Denizi arasında 43 kilometrelik yapay bir suyoluyla açılacak projenin ismidir. Bu projeden hiçbir haklı ve meşru bahanesi olmadan rahatsızlık duyanlar şuursuz ve gayri millidir" dedi.
#Devlet BahçeliTürkiye, İdlib olaylarını ve Türkiye’ye akacak yeni göç dalgasını konuşuyor. Türk, Rus ve İranlı liderler bugün buluşuyor. Zirveden çıkacak sonuç ne olur? Gerilen Türk-Rus ilişkilerinin nasıl bir geçmişi var, iki ülke ilişkileri asimetrik bir hal mi aldı? Rusya, PYD bürosunu neden kapatmıyor? Kürt politikası ne söylüyor? S-400’leri çalıştırmazsak Putin’le sorun yaşanır mı? Yaklaşık 45 yıldır Türkiye-Rusya ilişkileri üzerine çalışan eski Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı’yla Rus siyasetinin kodlarını konuştuk...
#YazarlarO gemiden sadece tek bir insan sağ çıktı: David Stoliar. Bu, onun hikayesi. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Romanya’dan Filistin’e doğru umuda yolculuk yapan 769 Yahudi’nin Karadeniz’in soğuk sularına gömülmesiyle sonuçlanan Struma olayı, yazar Aaron Nommaz’ın son kitabına konu oldu. Nommaz’la ‘Vicdanları Sorgulatan Hikaye: Struma’yı ve dönemin suçlularını konuştuk.
#Struma GemisiTBMM Başkanı ve Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, aday gösterildikten sonra ilk kez bir televizyon programına konuk oldu. "İstanbul'u konuşmalıyız. Anlamsız yere benim istifa edip etmeyeceğim konuşuluyor." diyen Yıldırım, "Partim aday göstereceğini açıklamış. Yapılmayan bir işlem üzerinden tartışmanın gidiyor olması çok rahatsız edici bir şey. Burada ilk kez açıklıyorum. Adaylık müracatımın yapıldığı andan itibaren görevimi bırakıyorum." ifadelerini kullandı ve 18 Şubat'ta istifa edeceğini duyurdu.
#Buket Aydın