Pek çok kişinin ortak sorunu olan böbrek yetmezliği, böbreklerin ciddi zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi oldukça büyük önem taşıyor. Peki böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir? Böbrek yetmezliği tanı ve tedavisi...
#Böbrek Yetmezliği BelirtileriKronik böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının kademeli olarak kaybı olarak tanımlanır. Hastalığın nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri gibi merak edilen noktaları anlatan Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Emre Tutal, "Tip 1 veya tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve böbrek enfeksiyonları böbrek yetmezliğine sebep olabilecek durumlardır” dedi.
#Böbrek YetmezliğiKaçış sendromu hastalığı basında özellikle Mehmet Ali Erbil'in geçirdiği rahatsızlığın ardından çok konu olmuş ve vatandaşlar tarafından merak edilmişti. Peki Kaçış sendromu nedir, ne demektir? ve bu rahatsızlık neden meydana gelir? İşte detaylar
#Kaçış Sendromu NedirKaçış sendromu hastalığıyla mücadele eden Mehmet Ali Erbil, kemik iliğindeki değişim nedeniyle kök hücre tedavisine başladı. Bu gelişmenin ardından kaçış sendromu hakkındaki vatandaşların araştırmaları hız kazandı. Peki, kaçış sendromu hastalığı nedir?
#Kaçış Sendromu Hastalığı Nedir?Böbrek yetmezliği hastalığı bulunanlar hastalığın şiddetine ve yaptığı idrar miktarına bağlı olmak üzere haftada 2-3 kez 4-6 saat süre ile diyaliz makinelerine bağlı olarak tedavi görüyorlar. Peki, böbrek yetmezliği nedir? Böbrek yetmezliği belirtileri neler?
#Böbrek Yetmezliği Nedir?Kaçış sendromu hastalığı basında özellikle Mehmet Ali Erbil'in geçirdiği rahatsızlığın ardından çok konu olmuş ve vatandaşlar tarafından merak edilmişti. Peki Kaçış sendromu nedir, ne demektir? ve bu rahatsızlık neden meydana gelir? İşte detaylar
#Kaçış Sendromu Ne Demek?Ülkemizde Mehmet Ali Erbil ile adını duyuran kaçış sendromu, damarlardan protein, mineral ve suyun sızması olarak tanımlanıyor. Kanın yoğunlaşması ve tansiyonun düşmesi gibi bulgular veren hastalık dünya üzerinde sınırlı sayıda kişide görülüyor. Peki, kaçış sendromu hastalığı nedir? Kaçış sendromu nasıl belirti verir?
#Kaçış SendromuKanın yoğunlaşması, tansiyonun düşmesi gibi bulgular veren kaçış sendromu hastalığı, damarlardan protein, mineral ve suyun sızması olarak tanımlanmaktadır. Tıp dilinde 'Capillary leak syndrome' olarak bilinen hastalık, ilk kez 1960 yılında tanımlanmıştır. Peki, kaçış sendromu nedir?
#Kaçış Sendromu Hastalığı Nedir?Binlerce kişi organ nakli için sırada bekliyor. En çok nakli istenen organlarda ise ilk sırayı böbrek alıyor. Böbreği izleyen diğer organlar genelde; kalp, karaciğer, akciğer, pankreas ve kalp kapakçığı oluyor. Çoğu kez yeterli sayıda donör bulunamıyor veya organ bağışı yapılamıyor. Halbuki ihtiyaç duyulduğu anda uygun donöre ve organa ulaşılabilinse kim bilir kaç insan hayatta kalmaya devam edecek ve yakınlarını sevindirecek…
#Böbrek YetmezliğiTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau GriggKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneDang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkTikTok başta olmak üzere diğer sosyal medya platformlarında popüler olan Hint yağı içme trendi, birçok kullanıcı arasında ilgi görse de bu uygulamanın gerçek sağlık yararlarından çok riskler taşıdığı vurgulanıyor. Hint yağının detoks etkisi sağladığı, bağırsakları temizlediği, sağlıklı yaşam ve kilo kaybına katkı sağladığı iddiaları öne sürülse de internet üzerindeki yaygın videolar, bu tür kullanımın potansiyel yan etkilerine işaret ediyor. Uzmanlar Hint yağı içmenin neden olduğu sağlık sorunlarını ve risklerini Hurriyet.com.tr'ye anlattılar.
#SağlıkGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Yaz aylarının gelmesiyle sıcak ve güneş çarpması nedeniyle kalp yetmezliği, aritmiler, karaciğer hasarı, epileptik nöbetler, damar içi pıhtı oluşumları, solunum ve böbrek yetmezliği görülebilir. Özellikle bebekler, çocuklar, işçiler ve askerler risk altındadır” dedi.
#SıcaklıkHipertansiyon yaygın olarak yüksek ‘tansiyon’ olarak bilinen, çok sayıda insanı etkileyen kardiyovasküler bir durum. Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü vesilesiyle konuyla ilgili uzmanlara danıştık, öneriler aldık: “Kalp dostu bir diyeti benimseyin, sağlıklı kilonuzu koruyup sigarayı bırakın.”
#SağlıkÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk Algınlığı