Uluslararası raporlar Akdeniz havzasını, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgelerden biri olarak tanımlıyor. Bilimsel verilere göre Türkiye, su kaynaklarının azalması ve çölleşme gibi ekolojik olumsuzluklardan etkilenmeye başladı bile. Peki geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızı bu konuda nasıl doğru bilgilerle donatacağız? Ekolojik okuryazarlık eğitiminin çocuklar için neden bu kadar önemli olduğunu sizin için özetledik.
#Sponsorlu İçerikDünya'da yer alan muhteşem bir sistem vardır. Bu sistemin korunması ve bozulmaması gerekir. Bu sistemin bozulması ise çeşitli problemleri beraberinde getirmektedir. Sizler için Biyoçeşitlilik nedir ve neden önemlidir? Biyoçeşitliliği etkileyen faktörler nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Biyoçeşitlilik NedirTÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, La Nina dönemine girildiğini belirtip, sert bir kış yaşanacağını söyledi. Prof. Dr. Yaşar, "Son 50-60 yılın son soğuk zamanlarından biri olacağını düşünüyorum. Verilere göre öyle gözüküyor" dedi. Açıklamanın ardından la nina etkisi merak edilmeye başlandı. Peki, La Nina nedir, Türkiye etkisi nasıl olur? Soğuklar ne zaman gelecek 2025? İşte La nina 2024 detayları...
#La NinaSulak alan tanımı çok çeşitli alanları içine alır; bataklıklar, turbalıklar, taşkın düzlükleri, nehirler, göller, tuzlalar, mangrovlar, deniz çayırı yatakları, mercanlar, gelgit anında altı metreden derin olmayan deniz kıyısı alanları doğal sulak alanların yanı sıra, atık su arıtım gölcükleri ve rezervuarlar gibi insan yapımı alanlar da sulak alandır.
#Doç.Dr. Efsun DindarTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş BankasıTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkGünlük hayatta sık sık kullanılan sözcüklerin yanında daha az kullanılan sözcükler vardır. Bireylerin ortak dilleri olan günlük dil ve hayatın olağan sürecindeki konularla ilgili olan bu sözcükler herkes tarafından bilinir. Konuşma dilinde anlaşılır ve iletişimde kolaylıkla kullanılır. Fakat daha ender duyulan sözcüklerin ne manaya geldiği elbette merak konusu olmaktadır. Seyrek de olsa karşılaşılan bazı sözcükler de "terim"lerdir. Bir alan ya da bilim dalına özgü bir tanımı ifade eden bu terimlerden biri de genetik sözcüğüdür. Son zamanlarda sık duyulan bu kelimenin manası araştırılmakta, sözlüğe bakılmakta veya internet üzerinden genetik hakkında bilgi edinilmeye çalışılmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız genetik nedir, genetik çeşitlilik nedir, ne anlama gelir ve konu hakkında çok daha fazlasını detayları ile derledik.
#Genetik NedirEvrim teorisi, ilk kez İngiliz biyolog Charles Darwin tarafından kaleme alınan Türlerin Kökeni adlı kitapta öne sürülmüştür. Darwin, bu kitabında doğal seleksiyon kavramından bahsetmiş ve doğadaki işleyişe dair detaylı bilgiler vermiştir. Bu teoriye göre tabiatta sadece güçlü olan hayatta kalır. Zayıf türler ise doğal seçilim sonucu yok olur. Evrim teorisi ile ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde derledik.
#Evrim Nedir?Cittaslow Birliği’nden yavaş şehir sertifikası alabilmek için 7 temel kriter ve 72 alt kriter üzerinden yüksek not almak gerekiyor. Bunların içinde; yerleşik nüfusun 50 bini geçmemesi, engelsiz yapılaşma, korunan biyoçeşitlilik gibi sürdürülebilirlik odaklı kriterler var.
#ANTALYASüveyş Kanalı'nın açılmasının ardından gemilerin Akdeniz’de su boşaltması nedeniyle denizlerimize giren yabancı türlerin sayısı 600’e yaklaştı. Özellikle zehirli aslan balıkları ile balon balıkları Akdeniz için çok büyük tehlike. Haliyle akıllarda birçok soru var. Prof. Dr. Halit Filiz hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Balon BalığıDoğa bilimi olarak da adlandırılan Ekoloji her anlamda en çok ihtiyaç duyulan bilim dallarından birisidir. Ekoloji bilimi aynı zamanda canlıları ilgilendirir. Ekoloji nedir ve neyi inceler? Tüm detaylarıyla sizler için derledik.
#Ekoloji NedirWorldview Impact Foundation’ın Ecofriend platformu, Birleşmiş Milletler Çevre Programı desteği ile Myanmar’da Thor Heyerdahl Climate Park’ta oluşturulan alan içerisinde 17°07'42.6"N 94°29'24.5"E konumunda bulunan ormana hayatı boyunca oluşturduğu tüm karbon ayak izini sıfırlamak amacıyla projeye destekte bulunan Juventuslu milli futbolcu Merih Demiral’ın adını verdi. Merih Demiral bu katkısıyla dünyanın ilk sıfır karbon futbolcusu oldu.
#Merih DemiralDünyanın geleceği için bir parça olsun endişelenen herkes nefesini tutmuş bu belgeseli bekliyor. Daha önce, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda gösterilmiş, izleyen ‘seçkinleri’ yerine çivilemişti. ‘Gezegenimiz’ (Our Planet), 5 Nisan Cuma günü bütün bölümleriyle Netflix’te olacak. BBC’nin ödüllü ‘Planet Earth’, ‘Blue Planet’ ve ‘Frozen Planet’ üçlemesinin yönetmeni Alastair Fothergill’in yapımcılığını üstlendiği belgesel, Doğal Yaşamı Koruma Derneği (WWF) işbirliği ile hayata geçiriliyor. İngilizce seslendirmesini doğa belgesellerinin efsane sesi Sir David Attenborough yaptı. Türkçede sesiyle hayat verecek isim ise ünlü tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı Mazlum Kiper olacak. Alastair Fothergill ve ekibinin bir bölümüyle Kuzey Kutbu’nun kıyısındaki Svalbard’da buluştuk, çekim yaptıkları alanları kendi gözlerimizle gördük. Hatta şansımız yaver gitti, bir kutup ayısı ile yolumuz kesişti.
#GezegenimizİZMİR’in Foça İlçesi’nde, pazar günleri kurulan, yerel üreticilerin doğal şartlarda yetiştirdiği ürünlerin satıldığı pazar, uluslararası Slow Food hareketi tarafından ’Yeryüzü Pazarı’ ilan edildi. Foça Yeryüzü Pazarı’nın dünyadaki 28’inci pazar olduğu belirtildi.