Dünyanın 28'inci Yeryüzü Pazarı Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın 28inci Yeryüzü Pazarı Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2012 13:50

İZMİR’in Foça İlçesi’nde, pazar günleri kurulan, yerel üreticilerin doğal şartlarda yetiştirdiği ürünlerin satıldığı pazar, uluslararası Slow Food hareketi tarafından ’Yeryüzü Pazarı’ ilan edildi. Foça Yeryüzü Pazarı’nın dünyadaki 28’inci pazar olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Slow Food Foça Zeytindalı Grubu tarafından yapılan çalışmalarla ulusal ve uluslararası düzeyde giderek daha çok tanınan ve ilgi gören Foça Yerel Ürünler Pazarı özellikleriyle Slow Food hareketinin merkezinin de ilgisini çekti. Bilgi almak, kabul edilen ortak esaslara uyumu ve çalışmaları yerinde görmek amacıyla, uluslararası Slow Food hareketinin dünyadaki ikinci ismi, Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı Başkanı Piero Sadro, Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Rumiz ile birlikte dün Foça’ya gelerek incelemelerde bulundu.

DÜNYANIN 28'İNCİ YERYÜZÜ PAZARI / WEB TV

Konukların gelmesi nedeniyle yerel pazar şenlik havasında açıldı. Konuklara ve pazar alışverişine gelen müşterilere Gerenköy fasulyesinden yapılmış kuru fasülye ve pilav ile Foça yoğurdu ikram edildi. Foça Belediye Başkanı CHP’li Gökhan Demirağ, yazar-gurme, Slow Food İzmir Bardacık Grubu Lideri Nedim Atilla ile Foçalı ve İzmirli üyelerin katıldığı etkinliğe halk da büyük ilgi gösterdi.

Yerel pazardaki incelemeler sonrası heyete Kokoloz Kafe’de, Slow Food Foça Zeytindalı Grubu’nun kuruluşu, gelişmeleri ve katıldıkları etkinlikleri konu alan bir sunum yapıldı. Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen’in sunumunun ardından Foça Karası üzümünü yeniden canlandıran, doğal usüllerle üretimini ve şarabını yapan, dünya çapında tanıtım faaliyetleri yürüten Volkan Sucukçu’nun bağına gidildi. Burada çardak altında bir araya gelen konuklara Sucukçu tarafından fotoğraflar ve şemalarla desteklenen Foça, ilçeden gidenlerin kurduğu kentler, ilçeden fidesi götürülerek üretilen üzümler ve bunlardan yapılan ünlü şaraplar hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Hepsi evde yapılmış olan ekmek, peynir, Sultaniye ve Foça Karası üzümlerinden şaraplar ikram edildi.

Slow Food Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen kendileri için mutlu bir gün olduğunu, yerel üretici ile tüketicileri bir araya getirmenin ardından Foça’yı ve ülkemizi uluslararası alanda tanıtm aşamasına geldiklerini söyledi. Girişmen, "Yeryüzü pazarları bir zincir. Dünyadaki yerel gıda meraklıları bu pazarları geziyorlar. Bugünkü incelemelerden sonra Foça Yeryüzü Pazarı olarak ilan edilecek ve örgütün duyuruları ve programlarıyla dünyanın her yerinden insanlar buraya gelecekler. Pazarımız giderek daha da büyüyecek ve etkin hale gelecek. Konuklarımız bunu incelemek ve onay vermek için buradalar. Türkiye’de ilk kez Foça bu ünvanı alacak. Bu aşamaya gelmemizde şu an bile aramızda olan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın büyük destek ve katkıları var" dedi.

Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı Başkanı Piero Sadro ise incelemelerin olumlu geçtiğini, Foça’da yerel üreticileri ve yerel ürünleri gördüklerini, bu pazarı kurmanın göründüğü kadar kolay iş olmadığını söyledi. Modern üretim yöntemleriyle çabuk ve çok üretenlerin bu pazarlara karşı çıktığını belirten Sadro, "İtalya’da 20, Lübnan’da 2, İsrail’de, Romanya’da, Avusturya, ABD’de ve Bulgaristan’da ise birer yeryüzü pazarı var. Foça’daki yerel pazarda artık bir yeryüzü pazarı olmuş, hiçbir sorun yok" diye konuştu.

Heyet incelemeleri sonrası Foça Zeytindalı Grubu Lideri Gül Girişmen ve üç üye ile tadımından büyük haz aldığını belirttiği şaraplarıyla birlikte Volkan Sucukçu’yu, 24 Ekim 2012 tarihinde Uluslararası Slow Food Hareketi’nin de bulunduğu İtalya’da ki Torino Bla kentindeki etkinliğe davet etti.Slow Food nedir?

SLOW FOOD NEDİR?

Slow Food hareketi, 150’den fazla ülkede bulunan destekleyicileriyle iyi yemeğin zevkini topluma ve çevreye olan sorumlulukla bir araya getiren bir sivil toplum kuruluşudur. Kar amacı gütmeyen bir hareket olan Slow Food, 1989 yılında fast food ve hızlı yaşam tarzına, yerel geleneklerin yok oluşuna ve insanların ne yediklerine, yedikleri yemeğin nereden geldiğine, tadının nasıl olduğuna ve yaptıkları yemek tercihlerinin dünyanın kalanını nasıl etkilediğine dair ilgilerinin azalmasına karşı, İtalya’da Carlo Petrini tarafından kurulmuş bir harekettir. Slow Food’un bugün dünyada 100 binden fazla üyesi, 1300 yerel şubesi ve kaliteli yemeklerin sürdürülebilir üretimi üzerine çalışan 2 binden fazla yemek kuruluşu bulunmakta.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!