Kahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin EXPO açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizde 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretim değeri ise; 2002- 2021 döneminde 32 milyar TL seviyesinden, geçtiğimiz yıl 306,4 milyar TL'ye yükselmiştir. Sertifikalı tohum üretim miktarı 2022 yılında 1,36 milyon tonu aşmış durumdadır" dedi.
#Cevdet YılmazHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunurken; "Enflasyondaki artışın geçici olduğunu değerlendiriyoruz. Fiyat artışlarının vatandaşlara sınırlı yansıması için adımları atmaya devam ediyoruz" şeklinde açıkladı. Bakan Nebati, "Döviz, üretim, yatırım ve ihracat açısından uygun, yönetilebilir bir noktaya gelmiştir. Kur korumalı mevduat 728 milyar TL olmuştur" dedi.
#Bakan NebatiTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa programının ikinci gününde, Şehzadeler ilçesindeki Belenyenice Barajı’nın açılışını yaptı. Pakdemirli, Türkiye’nin kişi başına düşen su miktarıyla su stresi çeken ülkeler grubunda olduğunu belirterek, "Nüfusumuz artıyor, tarım sektörü büyüyor, sanayimiz gelişiyor. Gelecek 20 yılda, kişi başına düşen su miktarımızda yüzde 17 azalış bekleniyor" dedi.
#Bekir PakdemirliDünyada fındıktan kiraza, incirden kayısıya, ayvadan haşhaşa kadar çeşitli ürünlerin üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye, geçen yıl bitkisel üretimini yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkilerine rağmen bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artırmayı başardı.
#FındıkAntalya, 16.2 milyarlık tarımsal hasılası ile Türk tarımının başkenti konumunda yer alıyor. Hürriyet’e konuşan Antalya Tarım il Müdürü Gökhan Karaca, “Türkiye’de yetiştirilen bir çok ürün ilk kez Antalya’da üretildi. Tarımın modasını Antalya belirliyor diyebiliriz” dedi.
#TarimTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bugünlerde pandemi belirsizliğinin üzerine Güney Amerika'da kuraklık, Karadeniz'de kuraklık ve iki büyük ülkenin, Hindistan ve Çin'in emtialara hücum etmesini yaşıyoruz. Bundan dolayı dünyadaki emtia fiyatlarında bir miktar artış var ama özellikle bu yılın ikinci yarısında emtia fiyatlarında da göreceli olarak iyileşme olacağını düşünüyoruz." dedi.
#TarımSon yıllarda azalan hayvan varlığı ve et üretiminin düşmesiyle ithalatın artması büyük tartışma konusu oldu. Bu durumun önüne geçilmesi için ise DenizBank Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak’tan bir öneri geldi. Koçak, “Kadın ve genç çiftçilerin BağKur ödemeleri devlet tarafından karşılanırsa, köyden kente göç engellenebilir. Bazen üreticilerimiz sadece sigorta için bile şehre göç edebiliyor” dedi.
#Bağkur Ödemeleriİl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, “İzmir bir turizm, liman ve sanayi kenti. Ama hepsinden önemlisi, verimli toprakları, uygun iklimi ve doğasıyla 113 tür bitkisel ürün ve 13 tür hayvan yetiştiriciliği yapılan çok önemli bir tarım kenti. Dolayısıyla, bizim tüm çabamız bu potansiyeli en yüksek katma değere ulaşıncaya kadar değerlendirmeye çalışmak” diyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçiyor. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilerin ve planlı üretim kapsamında üretim yapan tüm üreticilerin, mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde mazot ve gübre desteği yüzde 100’e çıkacak.
#TarımMutfaklarımızın vazgeçilmezi, besin değeri oldukça yüksek ve sağlığımız için birçok faydası bulunuyor. Satın alırken markasına, rengine, kokusuna hatta tadına bakıyoruz. Peki zeytinyağı satın alırken bunlara bakmak yeterli mi? Rengi, kalite konusunda belirleyici mi? Zeytinyağı seçerken laboratuvar analizi yaptıramayız ama bu ipuçları ile doğru zeytinyağını seçebiliriz. İşte satın aldığınız zeytinyağının gerçekten sizin için iyi olup olmadığını anlamanın yolları...
#SağlıkKırklareli İğneada'da meydana gelen selde 'Sisli Vadi' bungalov evlerinde tatil yapan 6 kişinin ölümüne ilişkin tutuklanan tesisin sahibi Bülent Bayrak'ın (53) ifadesinde, "İmara aykırılığın giderilmemesi sebebiyle yıkım kararı alındığını şimdi sizden öğrendim. Bu yıkım kararına karşı iptal davası açılıp, açılmadığını bilmiyorum" şeklinde konuştu.
#KIRKLARELİGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#Sağlık