Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2010 10:55
Kırmızı mercimek 2009’da fiyatı en çok artan ürün oldu. Kırmızı mercimek fiyatı 2009’da bir önceki yıla göre yüzde 35.3 artarak 1,99 TL’ye yükseldi. Kırmızı mercimeği yüzde 26.2’lik fiyat artışı ile kuru soğan izledi.
TÜİK, 2009 Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2009 yılında durum buğday fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 12 azalarak 0,54 TL oldu. Çeltik fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak 1,25 TL, mısır fiyatı yüzde 1.9 artarak 0,44 TL, diğer arpa çeşidi fiyatı ise yüzde 13.7 düşerek 0,41 TL oldu. Patates fiyatı yüzde 10.8 artışla 0,55 TL, kırmızı mercimek fiyatı yüzde 35.3 artışla 1,99 TL, şekerpancarı fiyatı yüzde 10 artarak 0,11 TL, kütlü pamuk fiyatı ise yüzde 1.7 artarak 0,79 TL’ye yükseldi. Aynı dönemde yağlık ayçiçeği fiyatı yüzde 14.1 düşerek 0,77 TL, kuru fasulye fiyatı yüzde 5.5 düşüş ile 2,49 TL olarak işlem gördü.
KURU SOĞANDAKİ FİYAT ARTIŞI 2009'DA SİNYALLERİNİ VERDİ
2009 yılında kuru soğan fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 26.2 artarak 0,54 TL oldu. Yumru ve kök sebzelerden kuru sarımsak fiyatı yüzde 28.8 azalarak 2,57 TL, taze soğan fiyatı ise yüzde 9.5 artarak 1,49 TL’ye ulaştı. Meyvesi için yetiştirilen sebzelerden sofralık salatalık fiyatı yüzde 13.3 artarak 0,79 TL, sofralık domates fiyatı yüzde 13.1 artarak 0,85 TL’ye yükselirken, taze fasulye fiyatı ise yüzde 8.7 azalarak 1,47 TL’ye geriledi. Beyaz lahana fiyatı yüzde 14.1 azalarak 0,54 TL, kıvırcık marul fiyatı ise yüzde 14.6 azalarak 1,06 TL olarak gerçekleşti.
ANTEP FISTIĞININ FİYATI 2009’DA YÜZDE 15.3 ARTTI
2009 yılı sofralık çekirdekli üzüm fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 5.8 azaldı. Meyveler grubundan Washington portakal fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında azalış göstererek 0,63 TL oldu. Turunçgil meyvelerden limon fiyatı yüzde 8.3, satsuma mandalina fiyatı yüzde 1.3 azalırken, fiyatları sırasıyla 1,02 ve 0,66 TL olarak gerçekleşti. Kayısı fiyatında yüzde 2.2 ve kiraz fiyatında yüzde 4.9 azalış, erik fiyatında yüzde 3.1 ve çilek fiyatında yüzde 1.7 artış görüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındık fiyatı yüzde 2.5 ve antepfıstığı fiyatı yüzde 15.3 oranında artarken, ceviz fiyatında yüzde 2.6 oranında azalış yaşandı. Yağlık zeytin fiyatı ise yüzde 2.3 azalışla 2,20 TL olarak gerçekleşti.
Yaş çay fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 7.2 artışla 0,79 TL’ye yükseldi.
BİTKİSEL ÜRETİM DEĞERİ 68.3 MİLYAR TL’YE YÜKSELDİ
2009 yılı bitkisel üretim değeri ise bir önceki yıla göre yüzde 3.5 arttı. 2009 yılı bitkisel üretim değeri yaklaşık 68,3 milyar TL oldu. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 7.8 artarak yaklaşık 25,9 milyar TL, sebze üretim değeri yüzde 7.6 artarak 19,5 milyar TL’ye ulaşırken, meyve üretim değeri yüzde 4.1 azalarak 22,8 milyar TL’ye geriledi.