Güncelleme Tarihi:
DG Doğru Geri Kazanım Kurucu CEO’su Nagihan Çakır Yılmaz, “Ankara Çubuk’ta 100 milyon TL değerinde bir yatırım yapıyoruz. Ülke ekonomimize katkı sağlayacak, doğru ürünü üretecek bir tesis yatırımı oldu. Saatte 10 ton atık işleyebilecek bir tesis. İlk etapta iki vardiya olarak çalıştırmayı ve günlük 160 ton atık işlemeyi planlıyoruz” dedi. Hammadde olarak atığı kullandıklarını dile getiren Yılmaz, “Bu atıktan enerji değeri olan bir yakıt üretiyoruz. Bu atıklar arasında evsel atıklar da olabilir, endüstriyel atıklar da. Önceliğimiz geri dönüşüm hammaddesi olarak kullanılmayacak atıkları Çubuk ATY tesisimizde işlemek. Bunların arasında tehlikeli atıklar olarak adlandırılan atıklar, kontamine olmuş evsel atıklar geliyor. Bu atıkları belirli parametrelerle ayırarak, nemliyse nemini azaltarak, boyutu büyükse boyutunu küçülterek yakıt haline getirdiğimiz bir tesis yatırımı yapıyoruz” diye konuştu.
GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR ATIKLAR AYRILIYOR
Çubuk ATY tesisinin aynı zamanda toplama ve ayırma tesisi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Bize ATY’lik malzeme olarak gönderilen atıkların arasında eğer geri kazanılabilir atıklar varsa biz bu tesis içerisinde onları ayırıp geri kazanıma yönlendirmeyi planlıyoruz. Yani tek amacımız ATY üretmek değil ekonomiye tekrar kazandırılabilecek, tekrar hammadde olarak kullanılabilecek geri dönüştürülebilir atıkları ayırıp bunlardan farklı ürünler üretmek üzere geri kazanım tesislerine gönderilmesini ve orada yeni ürünler ürettirilmesini de kapsıyor” ifadelerini kullandı.
‘ÇEVREYE, EKONOMİYE KATKISI VAR’
ATY’nin enerji yoğun sektörlerde kullanıldığının altını çizen Yılmaz, şunları söyledi: “Dünyada ve ülkemizde ATY, genellikle çimento fabrikalarında kömür alternatifi olarak kullanılıyor. Üretilen ATY’nin ithal edilen kömüre alternatif olması sebebiyle ekonomik açıdan çok büyük bir değeri var. Atıklardan üretilen bir yakıt. Bunun da ekonomiye katkısı var. Çünkü hammadde olarak atığı kullanıyoruz. Bu nedenle hem çevreye hem de doğaya ve ülke ekonomimize katkısı açısından ATY üretimi önemlidir. ATY üretimi ile aslında sürdürülebilir bir enerji üretimi oluşturuyoruz. Çünkü, nesli tükenen bir hammaddeyi, kömürü, enerji kaynağını daha az kullanarak onun kullanım ömrünü uzatıyoruz. Yine ATY’de enerji kaynağı açısından bir süreklilik ve sürdürülebilirlik var. Böylelikle çimento fabrikaları gibi elektrik üretim santralleri gibi enerjinin yoğun olarak kullanıldığı, kömürün hammadde olarak kullanıldığı sektörlerde ATY’nin kullanılmasıyla aslında sürdürülebilir bir enerji kaynağı ortaya çıkartmış oluyoruz”
50 BİN TON ATIK İŞLEME HEDEFİ
Bu yılın sonunda biyodizel tesisi kurmayı planladıklarını da anlatan DG Doğru Geri Kazanımı entegre atık yönetim şirketi haline getirmek istediklerini vurgulayan Yılmaz, “Yatırımcılarla görüşüyoruz. Hedefimiz bitkisel atık yağlardan biyodizel üretimi yapmak. Bitkisel atık yağ toplamak için Türkiye geneline yayılmış ağımızı biyodizel üretimine entegre ederek müşterilerimize hem atık yağları hem de diğer atıkları konusunda hizmet vereceğiz. Şu anda yılda yaklaşık 18 bin ton bitkisel atık yağ toplama hacmimiz var. ATY tesisimizin kurulumu ve biyodizel atık tesisi yatırımımızın tamamlanmasıyla 2025 yılında bitkisel atık yağ toplama hacmimizi yıllık 26 bin tona çıkarmak istiyoruz. ATY tarafında 50 bin ton atık işleme hedefimiz var. Bu 26 bin tona paralel olarak bitkisel atık yağ tarafında istihdamı 250’ye çıkarmayı ve ATY sürecinde de yaklaşık 25 kişiyi istihdam etmeyi amaçlıyoruz. Biyodizel tesisinin kurulmasıyla da 45 kişilik bir personel ihtiyacı ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Dönüştüren Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olan Nagihan Yılmaz, bitkisel atık yağı toplama sektöründeki çalışmaları dolayısıyla “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması”nda, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Ödülü”ne layık görüldü.