ANTALYA’NIN OVALARI KORUMAYA ALINDI

Güncelleme Tarihi:

ANTALYA’NIN OVALARI KORUMAYA ALINDI
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2018 09:10

Antalya’da 8 ova Türkiye genelinde yürütülen koruma projesi kapsamında ‘tarımsal sit alanı’ ilan edildi. İmara açılmış bölgeler kapsam dışı tutuldu.Bu ovalarda tarım dışı kullanımın önüne geçilecek.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın en önemli 8 ovası Cumhurbaşkanlığı kararıyla korumaya alındı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karara göre Korkuteli’ndeki Bozova ve Söğüt ovaları, Demre Ovası, Kaş’taki Kınık Ovası, Kumluca Ovası, Manavgat Ovası, Serik Ovası ile Elmalı’da Zümrütova ‘tarımsal sit alanı’ ilan edildi. Tarım potansiyeli yüksek, fakat erozyon, kirlenme ve yanlış kullanımlarla toprak kaybı yaşanan bu ovalarda tarım dışı kullanımların önüne geçilecek.

İMARLI ALANLAR KAPSAM DIŞI

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında yürütülen çalışmayla, bugüne kadar Türkiye’nin çeşitli illerinde 205 ova “Büyük Ova Koruma Alanı” olarak ilan edilmişti. Cumhurbaşkanlığının son kararıyla bu sit alanlarına 8’i Antalya’da olmak üzere 15 ova daha eklendi. Sit statüsünde, ovaların sınırlarında yer alan onaylı planlı alanlarla tarım dışı kullanma izni verilmiş yerler kapsam dışında tutuldu.

Haberin Devamı

İMAR VE İNŞAATA KURBAN EDİYORUZ

Tarımsal potansiyeli yüksek olan bölgede 8 ovanın ‘koruma alanı’ kapsamına alınmasının sektör için önemli bir adım olduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, bu sayının artırılmasını talep ettiklerini söyledi. Çandır, mevcut arazilerin durumunu şöyle anlattı: “Tarım sektörümüz, bir taraftan kırsalda yaşamayı motive ederken diğer taraftan da kent merkezindeki ticareti geliştirmektedir. Ancak ekonomimizin yüzde 18’i tarıma dayanan kentimizde her yıl ortalama 2 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım toprağımızı imara ve inşaata kurban ediyoruz. Bitkisel üretim değeri Türkiye ortalamasının 7 kat üzerinde bir değerle 10 milyar lira düzeyinde bulunan kentimiz tarım topraklarının daha fazla korunmasıyla tarımsal üretim ve ticarette yüksek kapasiteye sahip sektörümüz gelişmeye devam edecektir.”

ESKİŞEHİR’DEKİ GİBİ OLMASIN

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin ise, “Yaklaşık 60 ildeki ovalara büyük ova statüsü verilmişti. Antalya’da geç kalınmış olsa da doğru bir karar verildi. Ancak Eskişehir’de koruma alanı olan Alpu Ovasında, termik santral yapılması ile ilgili alınan karar bizi endişelendirdi. Antalya’daki alanlarda benzer bir durumun yaşanmaması gerekir. Koruma altına alınan alanlarda kanun dışı bir uygulama olup olmadığını denetlememiz gerekecekse koruma önemini yitirir. Türkiye’nin toprak yapısının yüzde 78’i eğimli arazilerden oluşuyor. Geriye kalan yüzde 22 düzeyinde kullanışlı arazi de akarsuyla taşınmış alüvyal topraklardan oluşuyor. Antalya’da son derece az olan tarım arazilerinin korunması sektör için hayati öneme sahip” dedi.

KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI

Haberin Devamı

Tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği ve verimli alanların yapılaşmaya açılmaması için bu adımın büyük önem taşıdığını vurgulayan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, “Bu alanlar koruma altında olmadığında tarımsal özelliklerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya oluyordu. Nitelikli toprak özelliğine sahip ovaların ‘tarımsal sit’ statüsüyle koruma altına alınması çok sevindirici bir gelişme. Ancak belirlenen ovaların yapılaşmaya maruz kalmaması için korumanın kağıt üzerinde kalmaması gerekiyor” uyarısında bulundu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!