2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral Charles52 yaşındaki Martyn Edwards'a 2016 yılında karaciğerine yayılan 4. evre bağırsak kanseri teşhisi kondu. Ameliyat dahi edilemeyeceği söylenen Martyn, doktorların bile mucize gözüyle baktığı bir şeyi başardı ve kanseri yendi. Sekiz yıldız kansersiz olan Martyn, hastalığı nasıl yendiğini anlattı.
#Kolon KanseriVeganlık dünya genelinde giderek daha fazla insanın dikkatini çeken bir yaşam biçimi. Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere farklı boyutları olan bir yaşam felsefesi…
#Metro MarketHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımOnkoloji alanında uzmanlaşmış Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Nichole Andrews, kanser riski hakkındaki yanlış bilgilerle mücadele etmek için bir uzak durulması gereken besinler listesi hazırladı.
#Kansere Neden Olan BesinlerFazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Et ağırlıklı beslenmenin zararlarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini uzmanlarla konuştuk.
#DiyabetSosis, salam ve biftek, pirzola severlere kötü haberimiz var. Fazla kırmızı et tüketiminin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Aslında bu araştırma daha önceki araştırma bulgularına dayanıyor ancak bununla beraber et ağırlıklı beslenmenin diyabet riskini artırabileceğine dair giderek artan kanıtlara, iki yeni araştırma daha eklendi. Peki et tüketimi neden buna neden oluyor? Araştırmalar ne diyor?
#Sağlıklı Etİlk kez Amerika’da tadına baktığı yulaf sütü genç girişimciye ilham verdi. Türkiye’deki pazar açığını gören Emre Başar Sözen, arkadaşı Caner Peltekçi’ye yerli bir marka kurma fikrini götürdü ve Nilky’nin yolculuğu başladı. Bitkisel süt, kahve ve yoğurt üreten marka ilk yıl 350 bin adet olan satışını bu yıl 4.5 milyona çıkarmayı planlıyor. İhracata da başlayan girişimciler Türkiye’den doğan global bir marka olmayı hedefliyor.
#AmerikaMeze sofrası farklı lezzetleri bir sofrada buluşturmanın, herkese hitap etmenin en pratik yöntemidir. Kimse dışlanmış hissetmez. Veganların da arkadaş gruplarıyla dışarıda yemek yenileceğinde ilk tercihlerinden biri meze sofrası çünkü hayvansal ürünlerden uzak durmak isteyenler için de çok geniş bir seçki sunar.
#MezeTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#PremenopozEt ve deniz ürünlerini aynı tabakta birleştiren ‘surf&turf’ özellikle yazlık yerlerdeki mekânların talep gören gözde sunumlarından. Şef Buse Doğrular Dövenci, bize bu tarifin burger versiyonunu market raflarında kolaylıkla bulabileceğimiz Metro markalı ürünlerle hazırladı. Evde denemek için vakit kaybetmeyin.
#MetroUzun ömürlü olmak, sağlıklı yaşlanmak herkesin hayali. Son dönemde bu alanda yapılan araştırmalar, beslenmenin ömrü uzatmakta en önemli unsurlardan biri olduğunu gösteriyor. Peki nasıl bir beslenme? O sorunun cevabını da dünyanın en tanınmış uzun ömür araştırmacılarından biri verdi.
#Uzun ÖmürUyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem FıratlıProbiyotiklerin bağırsak sağlığımız için önemini artık hepimiz biliyoruz. İşte bu uğurda farklı markalar bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler piyasaya sürülüyor. Probiyotikli sodalar da bunlardan biri... Peki, gerçekten bu iddiaların altı dolu mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#Probiyotik İçeceklerBildiğimiz klasik sodaya daha sağlıklı bir alternatif olarak hızla popülerlik kazanan probiyotik sodayı belki hiç görmediniz hatta belki de adını ilk defa duyuyorsunuz ama özellikle Avrupa ülkelerinde bu içecekler oldukça popüler. Bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler gerçekten bu iddiaların altını dolduruyor mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#ProbiyotikBitki bazlı beslenme artık çoğumuzun aşina olduğu bir trend. Sebze ve meyvelerin yanı sıra ürün çeşitliliği de giderek artıyor. Bu alanda reçeteler geliştiren şef Beril Oymak’tan bitkisel ürünleri sofralarımıza nasıl dahil edebileceğimizi dinledik ve Metro Chef’in bitki bazlı mezeleriyle hazırladığı enginar ve kuru domatesli hafif wrap’in tarifini aldık.
#Gastronomi‘Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı’ etkinliğinin bu yılki temasında dolmadan otlu böreğe, çeşitli Ege lezzetleri var. Türkiye’nin yurtdışı etkinliklerinde de sunulacak olan Türk mutfağının eşsiz reçeteleri, dün Beştepe’de sergilendi.
#Emine Erdoğan