Yenal Bilgici ile İlber Ortaylı’nın ufuk açıcı sohbetleri, 2019’da yayımlanan ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır?’dan tam üç yıl sonra, ‘İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?’la devam ediyor. Yalnız kalmanın anlamına, kıymetli bir araya gelişlere, yürümeye, etrafa dikkatle bakmaya, merak etmeye hak ettiği değeri vermeye bir övgü bu sohbet.
#İlber OrtaylıPotansiyelimizi değerlendirebilmek için hangi yeteneklere sahip olmalıyız? İnsan hedefini nasıl belirler? Merakımızı nasıl keşfeder ve geliştiririz? En zor zamanlarda direnme gücünü nerede buluruz? Gazeteci Yenal Bilgici sordu; Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı yanıtladı. Ortaya çıkan ‘İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?’ isimli kitabı Ortaylı’yla konuştuk: “Kendin de mutlu olacaksın, etrafındakileri de mutlu edeceksin. Mızmız bir keçi olmaktan çıkmak lazım.”
#İlber OrtaylıPopüler kültür kelimesinin kökeni Latincede populus kelimesinden gelmektedir. Populus sözcüğünün Türkçe karşılığı ise halk kavramını ifade etmektedir. Eski halk kültürü kavramının yerine geçmektedir. Bu bakımdan yazıda bilgilendirme amaçlı olarak detaylıca popüler kültür nedir, popüler kültür örnekleri, müzikleri ve kitapları hakkındaki konulara yer verdik.
#Popüler Kültür Nedir?Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapHızla yaygınlaşan sesli kitap uygulamaları son günlerde sosyal medyadaki kitapseverleri ikiye böldü. Bir grup, bu tarz uygulamaların faydalı olduğunu savunurken, diğer bir grup, kitapların okunmak için yazıldığı görüşünde.
#Şinasi Furkan AvcıKoronavirüs nedeniyle okullar uzaktan eğitim verirken, evde de ailelere büyük iş düşüyor. İşte bu süreçte neler yapılabilir? Hangi yaş grubuyla nasıl vakit geçirilebilir. Uzmanlar, sınava hazırlanan öğrencilere, dengeli beslenmeyi ve günde sekiz saat uyumayı öneriyor.
#TkitapHürriyet yeme-içme yazarı Vedat Milor, sosyal medyayı kullanmaya başladıktan sonra fenomene dönüştü. Takipçilerin yorumlarıyla zaman zaman çileden çıkardığı Milor’a hem “Sosyal medyanın onu nasıl delirttiğini” hem de Türk mutfağını sordum. Geçtiğimiz yıllarda 20 günlük süt kuzusu yediği için çok eleştirilen Milor, hayvanseverleri mutlu edecek bir açıklama da yaptı: “Buradan ilan edeyim, artık kuzu yemeyeceğim.”
#Vedat MilorHürriyet yeme-içme yazarı Vedat Milor, sosyal medyayı kullanmaya başladıktan sonra fenomene dönüştü. Takipçilerin yorumlarıyla zaman zaman çileden çıkardığı Milor’a hem “Sosyal medyanın onu nasıl delirttiğini” hem de Türk mutfağını sordum. Geçtiğimiz yıllarda 20 günlük süt kuzusu yediği için çok eleştirilen Milor, hayvanseverleri mutlu edecek bir açıklama da yaptı: “Buradan ilan edeyim, artık kuzu yemeyeceğim.”
#Vedat MilorHürriyet Kitap Sanat, Instagram hesabı üzerinden #pazartesikitabı etiketi altında her hafta pazartesi günü üç şanslı kişiye kitap hediye ediyor. Bu hafta sorulan soruya doğru yanıt veren üç kişi İlber Ortaylı imzalı 'Bir Ömür Nasıl Yaşanır?' kitabını kazanacak.
##PazartesikitabıEn son kimden, ne tavsiye aldınız? Hayatınızın istikametiyle, kişisel gelişiminizle ilgili birilerinin fikrini sorar mısınız? Herkesin bir şeyler önermesi, her kafadan bir ses çıkması yıldırdı mı yoksa sizi? Bu dertlere derman olacak bir kitap çıktı bu hafta. Gazeteci arkadaşımız Yenal Bilgici, Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı’yla meslek seçiminden seyahat tercihine, neleri okumak gerektiğinden hangi yaşı, nasıl tecrübe edeceğimize, hayatta doğru seçimler yapmanın yollarını konuştu. Ortaya, ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır’ çıktı. Ortaylı ve Bilgici’yle bir araya geldik.
#İlber Ortaylı140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Şimdi şöyle bir düşünün... Ünlü birisiniz ve kalabalık bir ortamda ya da bir programda konuksunuz . Ya da diyelim ki ekranın ünlü yüzlerinden birisiniz. Ama büyük bir sorununuz var: Kimi zaman kamera karşısındayken ya da toplum içindeyken, üstelik hiçbir sebep yokken içinizden küfür etme isteği yükseliyor. Bunu yapmamak için olağanüstü bir çaba göstermek zorunda kalıyorsunuz... Korkunç bir durum, değil mi?
#Melanie SkyesGününüzün çoğunu geçirdiğiniz, en özel sırlarınızı paylaştığınız, zor günlerinizde hep bir arada olduğunuz arkadaşınız gün gelip hayatına giren sevgilisi yüzünden sizi ihmal etmeye mi başladı? Üzülmeyin, bunu yaşayan yalnız siz değilsiniz. İlişki uzmanlarına göre, genellikle âşık olduğumuz partnerlerimizi her şeyin üstünde tutuyor ve arkadaşlarımızdan beklemelerini istiyoruz, hatta bazen de onları bu uğurda kaybedebiliyoruz. Peki neden bunu yapıyoruz? Hem uzmanlarla hem de benzer durum yaşayanlarla konuştuk.
#İlişki