Yaşadığımız 6 Şubat depremlerinden sonra birçoğumuz bazı önlemler almaya çalıştık. Şehir dışına taşınan da hızla oturduğu binayı kontrol ettiren de oldu. Deprem gerçeğiyle yaşamamız gerektiğini acı bir yolla hatırladık ama önlem almak yerine bazı bahanelerin arkasına sığınanlar da var. ‘Binamız yeni’, ‘Fay hattına uzağız’, ‘Alt kattayız, hemen kaçarız’... Uzmanlara depremle ilgili önlem alma konusunda bizi durduran cümleleri sorduk...
#6 Şubat DepremleriYaşadığımız deprem felaketinin ardından tüm Türkiye'nin gündemi binaların güvenliği. Yurdun dört bir yanında vatandaşlar evlerinin dayanıklılığını test ettirmek ve çıkacak sonuca göre tedbir almak için doğru şirket arayışında. Peki bu şirket nasıl seçilmeli? Test konusunda nelere dikkat edilmeli? İşlemin doğru ve güvenilir biçimde yapıldığını anlamanın yolları neler? En doğru test yöntemi hangisidir? Uzmanlar hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremYaşanan deprem felaketi sonrasında gündem yapı güvenliği. Bina zemini ve dayanıklılığı hayat kurtaran en önemli detaylar olarak öne çıkıyor ancak iç mekanlarda alınacak güvenlik önlemleri de bir kadar önemli. Zira sarsıntı sırasında ev içindeki eşyaların devrilmesi ya da çıkışları kapatması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Peki olası bir depremde kayıpların önüne geçebilmek için yaşam alanlarında alınabilecek önlemler neler? Yüksek İç Mimar Sena Eraslan hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremYaşadığımız deprem felaketinin ardından Türkiye'nin dört bir yanında gündem yapı güvenliği ve depreme dayanıksız binalar. Uzmanlar binaların sağlamlığını belirlemenin en garantili yolunun işinin ehli kişilerce yapılmış dayanıklılık testi olduğunu vurguluyor. Bununla birlikte kamuoyunda daire içlerinde kolon olup olmaması, binanın bitişik nizamda inşa edilmiş olması, duvarlarda var olan çatlaklar gibi bazı faktörlerin de binanın deprem karşısındaki direncini etkilediği yönünde yorumlar yapılıyor. Prof. Dr. Ercan Yüksel bu tartışmalar bağlamında akıllardaki soruları hurriyet.com.tr okurları için yanıtladı...
#Kahramanmaraş Depremi7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük sarsıntı, ülkemizde on binlerce yurttaşın ölümüne yol açtı. Ve ne acıdır ki, bir kez daha depremin değil hatalı binaların can kaybına yol açtığına şahit olduk. Şimdi ise gözler, depreme dayanıklı yapıların nasıl inşa edileceği konusuna çevrilmiş durumda… Peki depremin etkisini azaltmayı hedefleyen dayanıklı binalar inşa etmek için hangi yöntemler kullanılıyor? En güvenilir olanı hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiKahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen binaların yıkılma biçimleri, yaşanan felakete dair pek çok işaret taşıyor. Örneğin temeliyle birlikte yerinden çıkarak devrilen ya da yan yatan binalar uzmanları da şaşırtıyor. Üstelik çoğunun temeli iki-üç metre arasında değişiyor. Peki bu nasıl oldu? Binaların yıkılma şekilleri ne anlama geliyor? Uzmanlar çok tartışılan görüntüleri yorumladı...
#Kahramanmaraş DepremiAirbus tarafından inşa edilen Avrupalı okyanus uydusu Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich, ‘Seeing-the-Seas’ (denizleri görmek) misyonuna başladı. 21 Kasım 2020’de uydu, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Uzay fırlatma Kompleksi 4E’den fırlatıldı. Fırlatmadan yaklaşık bir buçuk saat sonra, uzay aracından gelen ilk sinyaller Alaska’daki bir yer istasyonu tarafından alındı.
#Airbusİzmir depremiyle bina güvenliği yeniden gündeme geldi. Bu konuda 2020’ye büyük bir depremle giren Elazığ’da örnek bir projeyi hayata geçirmek için Yeditepe Üniversitesi, Emre Arolat Mimarlık, Elazığ Belediyesi, Sivrice Belediyesi ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası bir araya geldi. İşte ‘Post-Elazığ’ projesinin detayları:
#YazarDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’de meydana gelen deprem hakkında rapor paylaştı. Sözbilir, deprem hakkında çalışmaların devam ettiğini ve fayları saniye saniye izleyerek tepkilerini ölçeceklerini söyledi.
#Hasan Sözbilirİzmir’de yaşanan deprem felaketinin ardından bölgeye giden GEA İnsanı Yardım ve Arama Kurtarma ekibi, enkaz başında çok sayıda canın kurtarılmasını sağladı. Ekibi ile birlikte Antalya’ya dönen GEA Antalya Şubesi Başkanı Murat Turan Beşparmak, kurtarma sırasında yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı.
#İzmir DepremiPandemi yüzünden zaten zor günler geçirirken, İzmir depremi yüreğimizi yaktı. Depremden 65 saat sonra Elif bebeğin, 91 saat sonra Ayda bebeğin beton yığınları arasından kurtarılması hepimizi sevinç gözyaşlarına boğsa da bir gerçeğin üstünü örtmedi.
#DENİZ GÜRELİzmir’deki depremin hemen ardından gencecik bir insan, sohbet ederken depremin büyüklüğünün 7.0 olduğunu ancak hükümetin “afet bölgesi ilan etmemek için” rakamı düşük gösterdiğini ve bu yüzden AFAD’ın büyüklüğü 6.6 olarak açıkladığını söyleyince, geçmiş yıllara gittim.
#Yazarİzmir’deki depremin ardından yıkılan binalar, kolonların kesildiğine dair iddiaları da beraberinde getirdi. Sosyal medyada başka şehirlerde altı dükkân olan pek çok binada taşıyıcı kolonların kesildiği öne sürüldü. Peki, oturduğumuz binanın kolonunun kesilmiş olduğunu nasıl anlarız? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Biz sorduk, işin uzmanları yanıtladı.
#GazetehaberleriİTÜ Öğretim üyeleri, Elazığ'da meydana gelen ve çevre illeri etkileyen depreme ilişkin Elazığ ve Malatya'da yaptıkları saha çalışmalarını, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Rektörlük Binasında düzenledikleri bir basın toplantısı ile değerlendirdi.
#Elazığİstanbul'daki 5.8’lik depremin ardından meslek odaları temsilcileri, İstanbul başta olmak üzere kentlerde afete karşı dayanıksız binaların dönüşümünün gönüllü değil zorunlu olması gerektiğine dikkat çektiler. İmar barışıyla devletin elinde hangi binalarda ne tür değişiklikler yapıldığına dair kayıt oluştuğunu vurgulayan oda başkanları, bu bilgiler ışığında hızlı denetimle güçlendirme ya da yıkıma başlanması gerektiğini söylediler.
#GazetehaberleriTerakki Vakfı Okulları Genel Müdürü Mehmet Güneş, tam 29 yıldır Terakki Okulları’nda çalışıyor. 1989’da ücretli öğretmen olarak başladığı Terakki kariyerine şimdi genel müdür olarak devam ediyor. 17 yıldır Genel Müdürlük yapan Güneş, eğitimin güvene ihtiyaç duyduğunu, kurum yöneticilerinin empatik davranması ve güven vermesi gerektiğini belirtiyor.
#Terakki VakfıBeyoğlu’nda temeli olmayan, ruhsatsız 4 katlı bina yıkıldı. Hürriyet binanın 2005 yılındaki fotoğrafına ulaştı. Fotoğrafta binanın üç katlı olduğu dikkat çekiyor. Bina dün yıkılırken dört katlıydı. Futbolcu Arda Turan’ın geçen yıl aldığı arsadaki inşaatın temel kazısı nedeniyle yıkıldığı iddia edilen binanın sahibi Emin Ertürk, yaklaşık 20 gün önce binada çatlaklar oluştuğunu belirterek “Uyardık, söyledik, fotoğraflar gösterdik ama dinlemediler” dedi.
#GazetehaberleriDün Londra'da 24 katlı bir binada gerçekleşen ve en az 12 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan yangın, bugün İngiltere gazetelerinin manşetlerindeydi. Binanın 21. katında mahsur kalıp kendi imkanlarıyla yaralı olarak kurtulan Türk vatandaşı taksi şoförü Şener Macit, yaşadığı dehşet anlarını anlattı.
#İngiltereÖğrenci yurdu açılması içinruhsat verme yetkisinin geçen aralık ayında yapılan değişiklikle belediyelerden alınarak Milli EğitimBakanlığı’na verilmesinin ardından, Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
#YURT