Tanınmış sporculardan müzisyenlere birçok ünlü isme destek veriyor. Kendi yaşlanma sürecini durdurmak için de önlem üstüne önlem alıyor. Ünlülerin performans uzmanı, sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için kullandığı takviyeleri anlattı...
#Gıda TakviyeleriÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarGünümüzde çocukların teknoloji ve ekranla karşılaşma yaşları oldukça erken dönemlere çekilmiş durumda, oysa bazı ülkelerde bebek ve çocuk koruyucu ruh sağlığı adına ilk 3 ve4 yaşlarda ekran kullanımının sıfır düzeyde olmasına dair düzenlemeler oluşturduğunu da duyuyoruz. Bebek beyninin özellikle anne, baba ve sosyal çevre ile etkileşimi sayesinde geliştiğini, bu sayede sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar oluştuğunu; çocuklarda, başkasını gözlem, taklit edebilme ve oyun sayesinde öğrenmenin gerçekleştiğini biliyoruz.
#Konuk YazarAraç kullanmak için bir üst yaş sınırı olmalı mı? Bu sorunun cevabı çok uzun süredir tartışılıyor. Doktorlar, ileri yaşlarda ortaya çıkma olasılığı fazla olan görme problemleri ve bilişsel sorunların sürüşe engel olduğunun altını çizerken, sürüş uzmanları ise ehliyet yenileme ve sağlık raporu konularına dikkat çekiyor. Peki sürücüler araba kullanmayı ne zaman bırakmalı?
#Araba KullanmakÇocukluktan yetişkinliğe her bireyin hayatının çok anlamlı bir parçası olan akran ilişkileri; çocukluk çağında yetişkinlikten çok daha ayrı bir anlam taşıyor. Neredeyse her konuda olduğu gibi “arkadaşlıkta” da biz yetişkinlerin çoktan öğrenmiş olduğu bilgi ve beceriler, çocuklukta tecrübe edilmesi gereken yeni deneyimler olarak karşımıza çıkıyor. Akran ilişkilerinin kurulması, sürdürülmesi, arkadaşlık kavramının sağlıklı ve işlevsel bir biçimde çocuğun hayatında yer edinebilmesi için okulöncesi ve ilkokul dönemi kritik bir süreçtir. Ata Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi, çocukluk çağında akran ilişkilerini birçok yönden ele alarak, çocuk gelişimi üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
#Akran ZorbalığıVygotsky, çocuktaki gelişime sosyokültürel bir anlayış ile yaklaşım göstermektedir. Bu yönde çocuklardaki gelişme odaklamıştır. Yaptığı gözlemler ve çalışmalar sonucunda kuramının genel hatlarını oluşturmuştur. Daha sonraki süreçte kuram, tamamıyla meydana gelmektedir. Bu yönüyle Vtgotsky'nin kuramı çocuklara odaklanmakta ve çocukların dil gelişimi gibi pek çok faktörü içine almaktadır. Kuramında da bunlar yer vermektedir. İşte, Vygotsky bilişsel gelişim kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimÇoklu zeka kuramı; zekanın tek ve baskın bir yeti olmadığını ileri süren görüştür. Bu görüşe göre zeka çeşitli ve özel boyutlardan oluşur. Sizler için çoklu zekanın ne olduğunu tüm detayları ile derledik.
#EğitimCovid-19 pandemisiyle birlikte büyük bir ivme kazanan e-spor, geleneksel spor branşlarının yerini almaya başlıyor. Çevrimiçi video oyun dünyasının içine atlayan gençler, artık saatler süren mahalle maçlarında top koşturmuyor veya LeBron James gibi oynamayı hedeflemiyorlar. Z kuşağının tek bir derdi var: E-spor ile eğlenmek ve para kazanmak. Bunun yarattığı sosyal, psikolojik ve fiziksel etkileri uzmanlarla konuştuk...
#SporDüşünen, duyarlı, yaratıcı bireylerin yetiştirilebilmesi için, çocukların, bebeklik döneminden başlayarak duyu algılarının uyarılması, düşüncelerinin geliştirilmesi; sevgi ve özgürlük gereksinmelerinin sezinletici uyaranlarla yanıtlanması gerekir. Sanatçılar tarafından, çocuk gerçekliğini önceleyerek yapılandırılmış öğretici-yazınsal yapıtlar, çocukluk ve gençlik döneminde duygu ve düşünce bilinçlenmesinin en etkili uyaranlarıdır.
#EdebiyatMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için üretilen materyallerin dağıtım törenine katıldı. Bakan Selçuk, "2021 yılında üretimi tamamlanan 1500 materyal seti 1500 okulumuza gönderilecek. Materyal üretim çalışmalarıyla ilgili hedefimiz, özel gereksinimli öğrencilerimiz için okullarımızı dünya standartlarımızla donatmak" dedi.
#Ziya SelçukGünümüzde her 25 çocuktan birinin ateşli havale geçirdiğini belirten Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Ece Gültekin, “Ateşli havale geçiren çocukların çoğunda beyin hasarı kalmaz ve epilepsi (sara) hastalığı gelişmez. Ancak bu tür riskler daha çok uzun süren, tekrarlayan veya vücudun tek yarısında ortaya çıkan nöbetlerde daha sıktır. Bu yüzden bu tip kompleks nöbetlerde EEG, tomografi veya MR (Manyetik Rezonans) görüntüleme gibi ileri tetkiklerin yapılması gerekebilir” dedi.
#ÇocukÖğrenme güçlüğü son dönemde sık duyduğumuz; okul becerilerinde hafif zorlanan bireylerde aileler ve öğretmenler tarafından ilk akla gelen durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Akademik becerilerde zorlanma öğrenme güçlüğünün en önemli kriterlerinden biridir fakat her akademik becerilerde zorlanan bireyde öğrenme güçlüğü var mıdır? Öğretmen değerlendirmelerinin ciddi öneme sahip olduğu bu durum, online ve uzaktan eğitim süreciyle değerlendirme görevini evde ebeveynlere bırakmaktadır. Kontrol listenizi hazırlayın, detayları sizler için yazıyorum.
#ÖğrenmePISA patronu olarak bilinen OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’nin PISA 2018’deki karnesini değerlendirdi. Hürriyet’e konuşan Schleicher, öğretmene yatırımın ve eğitim kalitesinin arttığını, bunun da Türkiye’yi üst sıralara taşıdığını söyledi. 2023 Eğitim Vizyonu’nu olumlu bulan direktör, “Sınav sistemi değişmezse 2023 vizyonu olmaz”dedi.
#GazetehaberleriMİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) Türkiye çapında 8’inci sınıfta okuyan 6 bin 82 öğrenciyi matematik araştırma sınavında değerlendirdi. Sınavda çoktan seçmeli 25; açık uçlu 5 soru yer aldı. MEB’in testle ilgili sonuç raporuna göre öğrenciler 25 soruda yaklaşık 12 ortalama yaptı.
#GazetehaberleriSTEM yani fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitiminin amacı sorgulayan, inovasyon yapan, topluma katma değer yaratan bireyler yetiştirmek. Peki, STEM eğitimi nedir? Türkiye’de durum ne? Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Hacettepe STEM&Maker Lab Başkanı Prof. Dr. Gültekin Çakmakcı, STEM ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
#STEMİnternetin çok yaygın olduğu şu dönemde, artık gençler de hastalıklarıyla ilgili bilgilere sosyal medya aracılığıyla ulaşmaya çalışıyor. İnsanların giderek daha yüksek oranlarda yeni medya içeriğine maruz kalmalarının ‘sağlık okuryazarlığı’ ve ‘medya okuryazarlığı’ konularını daha da önemli hale getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Ümit Atabek, gençlerin bilgi kaynağı olarak interneti tercih oranının yüzde 55 olduğunu belirtti.
#İnternetÇocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırdınız mı? Çocukların kişisel gelişimleri ve bilişssel becerilerinin gelişimi için mutlaka kitap okumaları gerekiyor. Kitap okumak; çocukların hayal dünyalarını, dil becerilerini, kelime hazinelerini ve yaratıcılıklarını muazzam ölçüde geliştiriyor. Peki çocuğa uygun kitap seçimi nasıl olmalıdır? Çocuğunuz hangi tarz kitaplara ilgi gösteriyor? Çocuklarınızın hangi tür kitaplar okuduğu ruhsal durumunu anlatır mı?
#Çocuk Kitapları