Türkiye bilişim pazarı, ekonomik koşulların zorluğuna rağmen büyümesini sürdürüyor. Bu büyüme, Türkiye bilişim sektörünün en önemli referans kaynaklarından Bilişim 500 Araştırması’nın sonuçlarında da görülüyor. Bilişim 500 Araştırması’na bilgi veren şirketlerin yüzde 76’sı 2017 yılında büyüme kaydetti. Her dört bilişim şirketinden üçü büyüdü.
#Bilişim 500Türkiye bilişim pazarı, atılımını 2016'da da sürdürdü. Büyüme rakamının bir önceki yıla göre yüzde 18'e ulaşması bekleniyor. Türkiye bilişim sektörünün tek referans kaynağı konumunda bulunan “Bilişim 500 Yayını” çalışmasının araştırma görevini bu yıl da üstlenmiş olan M2S Araştırma ve Pazarlama A.Ş.’nin verilerine göre, bilişim pazarı 2016'da neredeyse 100 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşacak. 2017 yılında da büyüme trendinin devam etmesi bekleniyor. Yatırımın en çok yoğunlaşacağı alanın ise bulut hizmetleri olacağı öngörülüyor.
#BilişimTürkiye bilişim sektörünün referans kaynağı konumunda bulunan ve bu yıl 17’inci kez düzenlenen “Bilişim 500 Araştırması” heyecanı başladı. 2015 verileri ile yapılacak değerlendirmeler Türkiye pazarına girecek yabancı şirketler için de referans oluşturuyor.
#İlk 500 Bilişim ŞirketiTürkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turhan Menteş, Türkiye'de bilişim sektörü değerlendirildiğinde 2012'nin son yılların en başarılı ve verimli yılı olduğunu, ancak Türkiye'de 2012 yıl sonu itibarıyla hala 30 milyondan fazla kişinin evinde internetin bulunmadığını bildirdi.
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Bankamızın bölgesel güç olma stratejisi kapsamında komşu ve çerve ülkelerde büyümeyi sürdürüreceğiz. Azerbaycan ve Mısır’da banka satın alma dahil tüm finansal yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz. Batum, Karaçi, Bağdat ve Prişitina’da da şube açacağız” dedi.
Dünyada yazılım sektörünün yeni merkezinin Türkiye olacağını belirten teknoloji şirketi Sun Microsystems’ın Kurucusu ve Ar-Ge’den Sorumlu Başkan Yardımcısı John Gage, "Türkiye gelecek yıllarda bilişimde önemli bir yere sahip olacak. Türkiye’ye araştırma ve geliştirmeyi destekleyecek yatırımlar yapmayı planlıyoruz" dedi.
Bilgisayar programlarından doğan telif haklarının korunması konusunda kamuoyunda bilinç oluşturulması için eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri yürüten Business Software Alliance'nin (BSA) Avrupa ve Orta Doğu Hukuk Direktörü Sarah Coombes, Türkiye'de korsan yazılım kullanım oranının sadece yüzde 10 düşürülmesiyle, yazılım sektörünün yüzde 120 büyüterek 5,3 milyar dolar büyüklüğe ulaştırılabileceğini kaydetti.