Korsan yazılım yaratıcılığı öldürüyorYeni

Güncelleme Tarihi:

Korsan yazılım yaratıcılığı öldürüyorYeni
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2006 11:50

Bilgisayar programlarından doğan telif haklarının korunması konusunda kamuoyunda bilinç oluşturulması için eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri yürüten Business Software Alliance'nin (BSA) Avrupa ve Orta Doğu Hukuk Direktörü Sarah Coombes, Türkiye'de korsan yazılım kullanım oranının sadece yüzde 10 düşürülmesiyle, yazılım sektörünün yüzde 120 büyüterek 5,3 milyar dolar büyüklüğe ulaştırılabileceğini kaydetti.

Coombes, korsan yazılımla mücadele konusunda Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen yazılım şirketlerinden oluşan BSA katılımcılarının, korsan yazılım olarak adlandırılan yasa dışı yazılım kullanımının önüne geçmek için dünya genelinde resmi ve özel kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yaptığını anlattı.

Yazılım telif haklarının, dünya genelinde tüm ülkelerde korunma altına alındığını, ayrıca aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkenin uluslararası anlaşmalara taraf olarak, yazılım ve diğer fikir ve sanat eserlerinin hukuka uygun olarak kullanılmasını sağlamak için işbirliği yoluna gittiklerini belirten Coombes, BSA'nın da tüm dünyada faaliyetlerini bu sözleşme ve yerel kanunlardan aldığı güçle yürüttüğünü söyledi.

Türkiye'de telif haklarının 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunduğunu, bu kanunun bölgedeki ve AB'deki en kapsamlı kanunlardan bir tanesi olduğunun altını çizen Coombes, bununla birlikte Türkiye'de korsan bilgisayar programı kullanımının, bölge ortalamalarından bile çok yüksek olduğunu bildirdi.

Toplumun eğitilmesi ve kanunların etkin şekilde uygulanmasının bunu değiştirebilecek önemli parametrelerden biri olduğunu ifade eden Coombes, korsan bilgisayar programlarının, Türkiye'de genç nüfus için önemli bir istihdam potansiyeli olan bilişim sektörünün gelişmesini ve yenilikçiliği engellemesi, oluşturduğu kayıt dışı ekonomi nedeniyle vergi ve gelir kayıplarına neden olması açılarından önem taşıdığını anlattı.

KORSAN YAZILIM KULLANIMI DÜŞÜRMEK...

BSA Türkiye'nin hedefinin, uluslararası araştırma kuruluşu olan IDC'nin bu yıl Türkiye'yi de kapsayan araştırmasında açıkladığı yüzde 65'lik kopya bilgisayar kullanım oranını 3 yıl içerisinde yüzde 50'ler, 7 yıl içerisinde de AB ülkeleri seviyesine çekmek olduğuna işaret eden Coombes, şöyle dedi:

“Uluslararası araştırma şirketi (International Data Corporation) IDC'nin 2005 yılı raporuna göre Türkiye'de korsan yazılım kullanım oranını sadece yüzde 10 düşürmek, Türkiye'deki yazılım sektörünü yüzde 120 büyüterek 5,3 milyar dolar büyüklüğe ulaştırabilir. Bu da Türkiye'nin bölgesindeki en büyük bilişim pazarı olmasını sağlayabilir. Dolayısıyla sektörün gelişmesi ve yatırımcılar için daha da cazibe kazanması mümkün olacaktır. 36 bin kişiye istihdam yaratılabilir. Bilgisayar programları, donanım satışları, eğitim, servis gibi bir çok yan alanda daha ihtiyaçları beraberinde getiriyor, dolayısıyla katma değeri yüksek. Özellikle genç nüfustan ötürü vurguladığımız potansiyeli en hızlı ve güzel şekilde açığa çıkartmış oluruz.”

Türkiye'de korsan kullanımının azalmasının GSMH'ye 1 milyar dolar ilave katkı sağlayabileceğine işaret eden Coombes, vergi gelirlerine ise 600 milyon dolar ek katkı yaratılabileceğini ifade etti.

Korsanlığı durdurmak için tek bir doğru yöntemin olmadığını belirten Coombes, bir yandan yasal alt yapının oluşması, bir yandan devletin buna etkin şekilde sahip çıkıp uygulaması, bir taraftan bilgisayar programları üreticilerinin yeni teknolojilerle orijinal kullanıcıların daha fazla fayda elde etmesini sağlaması ve diğer taraftan da bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkat çekti.

SADECE YAZILIMCILAR KAYBETMİYOR, YARATICILIĞIN ÖNÜ KESİLİYOR”

Korsan yazılım kullanımı nedeniyle sadece yazılım üreticileri ve yatırımcıların kaybetmediğini dile getiren Coombes, “Türkiye ve Türk halkı da genç nüfusundan doğan potansiyeli gerçekleştiremiyor, korsanlık yaratıcılığın önünü kesiyor” dedi.

BSA'nın geçtiğimiz dönemde Türkiye'de Adalet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi devlet kurumlarıyla yaptığı işbirliklerini, artırarak devam ettirmek istediğini belirten Coombes, “Türkiye bölgesinde önemli bir ülke ve burada korsanlığa karşı kazanılacak başarı, bölgedeki diğer ülkelere de model olabilir. Bu nedenle çalışmalarımıza Bilişim sivil toplum kuruluşlarının da katılması için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!