Türkiye Bilişim pazarı 2008'de 7 milyar dolar olacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Bilişim pazarı 2008de 7 milyar dolar olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2007 15:45

Uluslararası denetim ve araştırma kuruluşu IDC’nin düzenli olarak gerçekleştirdiği “Ekonomik Etki” çalışmasının sonuçları Türkiye'de bilişim pazarında yaşanan hızlı büyümeyi ortaya koydu.

Çalışma sonuçlarına göre, küresel bilişim pazarının yüzde 2.5'lik büyümeyle 1.2 trilyon dolar olacağı beklenen bu yılın tümünde, Türkiye'de ise pazar 5.5 milyar dolara ulaşacak. Türkiye’de bilişim pazarının 2008'de ise 7 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.

IDC’nin bilişim sektörünün dünya çapındaki ekonomik etkisini inceleyen araştırması, 82 ülkede yapılan kapsamlı inceleme ve araştırmalar sonucunda elde edilen bulguları içeriyor. Araştırmaya göre, toplam bilişim pazarı bu yılın tümünde 5.5 milyar dolar olması beklenen Türkiye’nin 2008 yılı sonunda 7 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişeceği tahmin ediliyor.

Sektörün istihdam cephesine bakıldığında ise Türkiye’de 147 bin 761 kişinin bilişim profesyoneli olarak çalıştığı hesaplanıyor.

Türkiye’nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde, 2007 yılında sağlanan toplam vergi gelirinin 100 milyar dolara erişeceği tahmin ediliyor. Özellikle yazılım ve bununla bağlantılı hizmetlerin artması ile yerel ekonomilerin vergi gelirlerinin de artacağı ve çok daha güçlü finansman kaynakları sağlanacağına dikkat çekiliyor.

Araştırmaya göre, bu yıl sonu itibarı ile küresel ölçekte Microsoft ve ekosisteminin sağladığı vergi gelirlerinin 514 milyar dolara ulaşacağı hesaplanıyor. Bölgeler bazında gerçekleşen vergi gelirlerinin ise ABD’de 203 milyar dolar, Batı Avrupa’da 133 milyar dolar, Asya ve Pasifi’te ise 133 milyar dolar olacağı öngörülüyor.


EKONOMİNİN BEL KEMİĞİ BİLİŞİM

IDC raporunda, küresel bilişim harcamalarının 2007 yılının tümünde yüzde 2.5 büyüyerek toplamda 1.2 trilyon dolara erişeceği tahmin edildi. Büyümenin bölgeler bazında karşılaştırılması yapıldığında ise, Kuzey Amerika (Kanada ve ABD) ve AB ülkelerinin dünya ortalamasının altında seyrettiği görülüyor. 2002?2006 yılları arasında gerçekleşen ortalama yüzde 3.9’luk küresel büyüme oranına karşılık, aynı dönemde Kuzey Amerika ve AB ülkelerindeki büyümenin yüzde 3’te kaldığı görülüyor. Büyüme oranlarında liderliği yüzde 14 ile Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Meksika gibi gelişmekte olan ülkeler elinde tutuyor.

Araştırmaya göre, 2002?2006 döneminde küresel bilişim harcamalarında gerçekleşen toplam yüzde 4.4’lük büyüme oranı ile, 2006 sonunda dünya çapında 35 milyon kişi bilişimle ilgili alanlarda istihdam edildi. Nitelikli iş gücü olarak tanımlanan bu profesyonellerin sayısı hızla artıyor.

Araştırmada, Microsoft’un küresel bilişim endüstrisinin temel yapıtaşlarından olduğu, 2007 yılı sonunda dünya çapında 14.7 milyon kişinin Microsoft ile bağlantılı işlerde çalıştığına dikkat çekildi. Bu rakam küresel bilişim istihdamının yüzde 42’sini oluşturduğuna işaret edilen araştırmada, gelişmiş ülkeler değil, gelişmekte olan bölgelerde de Microsoft ve ekosisteminin yeni iş alanları yaratma noktasında önemli katkıları olduğu ifade edildi.

TÜRKİYE DONANIMDA YÜZDE 70’E ULAŞTI

IDC’nin hazırladığı “Ekonomik Etki” araştırmasını değerlendiren Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, dünyada bilişim sektörünün donanım, yazılım ve hizmetler üçgeninde şekillendiğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerdeki bilişim sektörünün yüzde 50 hizmet, yüzde 30 yazılım ve yüzde 20 donanımdan oluştuğunu dile getiren Arkan, Türkiye’de ise donanımın payı yüzde 70’e ulaştığını, yazılım ve hizmetlerin toplam payının yüzde 30’da kaldığını kaydetti. Arıkan, “Halbuki, insan kaynağına olan ihtiyaç, yazılım ve hizmete yöneldikçe artıyor. IDC’nin gerçekleştirdiği çalışmada da gördüğümüz gibi AB ülkeleri başta olmak üzere hemen tüm gelişmiş ekonomilerde ciddi bir bilişim iş gücü açığı bulunuyor ve katlanarak büyüyor. Biz eğer genç nüfusumuzu doğru eğitebilirsek bu ihtiyaca cevap verebiliriz. Bunun için uzun vadeli eğitim politikalarının uygulanması gerekiyor. Ülkemizde bilgi teknolojilerinin yaygınlaşması sürecini hızlandırarak sürdürmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

MİCROSOFT TÜRKİYE HER 1 DOLARLIK GELİRE 20 DOLAR KAZANDIRIYOR

Çağlayan Arkan, bugün 7 bin iş ortaklarıyla oluşan kuvvetli bir ekosistemin içerisinde yol aldıklarını vurgulayarak, IDC araştırmasına göre Türkiye’de toplam 99 bin kişinin Microsoft ile ilgili alanlarda istihdam edildiği kaydetti. “2004 yılı IDC raporuna göre Microsoft Türkiye olarak ortaya çıkardığımız ‘her 1 dolarlık gelir için iş ortaklarımızın kazancı 11 dolar’ olarak açıklanmıştı” diyen Arıkan, “Son raporun sonuçlarına göre, bugün kazandığımız her 1 Dolar karşılığında ekosistemimizde yer alan değerli iş ortaklarımız 20 Dolar gelir elde ediyorlar. Microsoft Türkiye olarak ekosistemimizle yakaladığımız bu ortak başarıdan gurur duyduk” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!