Biliminsanları haberleri sayfasında Biliminsanları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 667 Biliminsanları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün “Olası Marmara depreminde 60-70 bin bina tamamen çökmese de yıkılacak. Kurtarma çalışmaları için sokaklara girilemeyecek. Kente giren çıkan yolların önemli bir bölümü kullanılamaz hale gelecek ve o kaos ortamında sağ kalanlar da günlerce belki haftalarca bloke olacak” diyerek beklenen büyük deprem öncesi Çanakkale’ye taşınacağını açıklaması hem bilim camiası hem de sosyal medyada tartışma yarattı. Ancak şu da bir gerçek ki giden zaten çoktan gitti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından birçok kişi -tam da Şengör’ün bahsettiği o korku sebebi ile- Kırklareli, Edirne başta olmak üzere daha güvenli olduğu düşünülen şehirlere çoktan taşındılar bile. Ki oyuncu Tolgahan Sayışman ile model eşi Almeda Abazi’nin de deprem korkusu ile yenice Arnavutluk’a taşındıklarını okudum. Haliyle şu düştü aklıma: “Depremden ‘kaçmak’ mümkün mü, ‘taşınmak’ çözüm mü?”
#AFADTürkiye’de 100 bine, dünya genelinde ise 7 milyona yakın insanın hayatını kaybettiği COVID-19 pandemisinde mRNA bazlı aşı üreterek pandeminin sonunu getiren BioNTech ve Moderna’ya karşı bu hafta başı Almanya’da açılan dava Türkiye’de endişe yarattı.
#BiliminsanlarıGeçen yıl gözümüz COVID-19 aşılarının üzerindeydi. Biliminsanları bu konuya yoğunlaşırken farklı sağlık sorunlarının çareleri için de çalışmalar sürdü. Yeteri ve hak ettiği kadar büyük ses getirmeyen tıbbi buluşlar için literatürü taradık; 2021’de sıtmadan candida’ya, ön çapraz bağ yırtığı tedavisinden 50’den fazla kanseri test edebilen yönteme birçok sevindirici gelişme yaşanmış. İşte umut verici çalışmalar...
#Tıbbi BuluşlarAvukat Yüksel Özbey kendi hayatından esinlenerek bir kitap yazdı: ‘Parkinsonlu Avukattan Küçük Bir Hikâye’... 2015’te teşhis alan Özbey ile kitabını ve hastalığıyla değişen hayatını konuştuk. Prof. Dr. Özlem Güngör Tunçer’e de parkinson’u ve son tedavi yöntemlerini sorduk: “Hastalığa neden olan genlerin düzeltilmesi ve dopamin üretiminin arttırılması için araştırmalar yapılıyor.”
#Hazan AKÖZ IŞIKBaharla birlikte alerjileri tetikleyen polenler havada uçuşmaya başladı. Türkiye’de yeraltı dünyasının endemik hazineleri ortaya çıktı. Avrupa’daysa gündem karışık. İrlanda’dan AB’ye yeşil geleceğe sadık kalma çağrısı yapılıyor: “Geri adım atılmamalı.”
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıTamamen insan bedeni dışında büyütülmüş bir ‘bedenoid’ yaratma vizyonu, artık fantezi olmanın ötesine geçebiliyor. Biliminsanları, tıbbi ihtiyaçları karşılamak amacıyla insan bedenini sentetik ortamda üreterek ‘yedek parça’ olarak kullanma fikrini yoğun şekilde araştırıyor. Bu çığır açıcı yaklaşım, organ nakli bekleyen hastalar için umut vaat ediyor ama işin bir de etik kısmı var.
#Umut Fırat Eroğluİklim krizinin uzayda da sorunlara yol açabileceği ortaya çıktı. Biliminsanları okyanusta binlerce yeni mikrop türü keşfetti. Antalya’da yeni bir endemik bitki bulundu.Avustralya’daki bir okulda 200 milyon yıllık dinozor ayak izleri gün yüzüne çıktı. Mut’taki kelebeklerinse artık bir festivali var.
#İklim KriziSon haftalarda robotlar ve yapay zekânın modern yaşamın merkezine nasıl yerleşebileceğini konuştuk. Şimdi bir adım ötesine geçip bilgisayarın insan beynine dönüştüğü bir geleceği tahayyül edeceğiz. Aklınıza cyborg’lar ve transhümanizm gelebilir fakat onlar başka bir teknolojinin konusu. ‘Sentetik biyolojik zekâ’ysa yeni gelişen bir teknobilim alanı; nöronları hafıza ve işlemci yerine kullanarak bilgisayar çiplerine üstün marifetler kazandırmayı hedefliyor.
#Biyolojik ZekâEvren, yeni sürprizlerle bizi şaşırtmaya devam ediyor. Farelerin partnerlerini hayata döndürme çabasının bizim ilkyardım işlemlerimize benzediği ortaya çıktı. Dünyanın en büyük buzdağının karaya oturması iklim değişikliği tedirginliğini daha da arttırdı.
#Sokak Hayvanlarıİş hayatına çok genç yaşta, memleketi Kütahya’da başlıyor; işleri zora giren girişimci babanın yardımcı ortağı olarak… Ancak “zor, kriz, uyumsuzluk, çaresizlik, bıkkınlık” gibi kelimeleri kullanmaktan hoşlanmıyor. 1970’lerde bir ‘halk girişimi’ olarak kurulan Kütahya Porselen’i bugün dünyanın çeşitli yerlerinde de fabrikaları olan dev bir marka haline getiriyor. NG Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ile eski albümleri karıştırıp iş hayatında başarı getirecek tüyolar aldık.
#Nafi GüralCOVID aşıları ile Amerikan aşırı sağının, sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya yaydığı, “Aşıların içinde çip var” ve “DNA’mız ile oynayacaklar” gibi ipe sapa gelmeyen, biliminsanları tarafından defalarca çürütülen komplo teorileri, Niğde’de genç bir doktoru az daha canından ediyordu.
#NiğdeAlman biliminsanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, fast food tarzı yüksek kalorili ve işlenmiş gıdaların sadece beş gün boyunca tüketilmesinin bile beyin ve karaciğerde kalıcı hasarlara yol açabileceğini ortaya koydu.
#Fast FoodArıların mucizevi ürünleri bal, propolis, arı sütü ve polenin faydalarını belirlemek için tüm dünyada onlarca araştırma yapılıyor. Arının ürettiği değerli ürünlerden biri olan propolisle ilgili dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip etmek için Uluslararası Propolis Araştırma Grubu liderliğinde iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Propolis Konferansı’nın dördüncüsü Brezilya’nın Sao Paulo eyaletine bağlı Ribeirao Preto şehrinde yapıldı.
#Arı ÜrünüSokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeleri içeren yasanın yönetmeliğinin Resmi Gazete’de yayımlanması konuyla ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Hukukçular, yönetmeliğin yasadan daha ‘endişe verici’ olduğunu söylerken hayvanseverlerse mahallelerinin ‘maskot’ları olarak gördükleri köpekleri ve kedileri için kaygılılar.
#Ece Altıkulaç