Bilim Dünyası haberleri sayfasında Bilim Dünyası hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3293 Bilim Dünyası haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde 5 öğretim üyesinin 3 yıl süren araştırmaları sonucunda dünyada ilk kez dört yeni parazit türü keşfedildi. Sazangiller familyasından olan 'sıraz' balığında görülen parazit türü keşfi bilimsel bir dergide yayımlanarak bilim dünyasına duyuruldu.
#SamsunAyasofya’yı yapımından bu yana geçen 1483 yıldır havalandırarak ayakta tutan yeraltı menfezlerinin 3 boyutlu görüntülenmesi projesinde elde edilen veriler, “Uluslararası Ayasofya Sempozyumu”nda bilim dünyasıyla paylaşılacak.
#Uluslararası Ayasofya SempozyumuBilim dünyası 9'uncu gezegen heyecanı yaşıyor. California Teknoloji Enstitüsü'ndeki gök bilimciler Güneş Sistemi dışında Dünya'nın 10 katı büyüklüğünde yeni bir gezegenin varlığına dair güçlü veriler elde etti. Araştırmanın başındaki isim Mike Brown, o anların heyecanını "Ağzımız açık kaldı, çenemiz yere düştü" sözleriyle anlattı.
#Bilim DünyasıBilim dünyası, insanlık için dönüm noktası olabilecek dev adımı tartışıyor. CERN, evrenin sırrını çözmek için Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı(FCC) geliştirilmeye başladı. Tanrı parçacığı ve karanlık madde gibi gizemleri aydınlatması beklenen proje, iklim krizi ve astronomik maliyetleri nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu.
#CERNİklim krizinin uzayda da sorunlara yol açabileceği ortaya çıktı. Biliminsanları okyanusta binlerce yeni mikrop türü keşfetti. Antalya’da yeni bir endemik bitki bulundu.Avustralya’daki bir okulda 200 milyon yıllık dinozor ayak izleri gün yüzüne çıktı. Mut’taki kelebeklerinse artık bir festivali var.
#İklim Kriziİstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Sungur ve ekibi, uçak yakıtında yaşayan, çevresel sürdürülebilirlik için önemli katkılar sunabilecek yeni bir bakteri keşfetti. Prof. Dr. Sungur’un ‘üstün yetenekli’ diye tanımladığı bu bakterinin cins adı, ‘uçak yakıtında yaşayan’ anlamına gelen ‘Facivitalis’, tür adı ise İstanbul Üniversitesi’ne atfedilen ‘İstanbulensis’ olarak literatüre geçti.
#İstanbul ÜniversitesiBilim dünyası, farelerin bilinçsiz kalan arkadaşlarına yardım ettiğini ve hatta onları ‘hayata döndürmeye’ çalıştığını ortaya koyan çarpıcı bir araştırmaya imza attı. İki farklı araştırma ekibinin ‘Science’ dergisinde yayımlanan çalışmalarına göre fareler arkadaşlarına resmen ‘ilk yardım’ yapıyor.
#AlmanyaAraştırmacılar, Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde, milyonlarca yıl öncesine ait sıra dışı bir yığınının varlığını tespit etti. Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışma, bu bulgunun dünyanın jeolojik gelişimi üzerine önemli bilgiler sağlayabileceğini öne sürüyor. İşte detaylar...
#Pasif OkyanusuBilim insanları, Afrika'nın parçalanma sürecinin beklenenden çok daha hızlı ilerlediğini duyurdu. 2005'te Etiyopya Çölü'nde ortaya çıkan 56 kilometrelik çatlak, her yıl hızla genişlemeye devam ediyor. Uzmanlar, bu ayrışmanın sadece Afrika coğrafyasını değiştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda daha geniş etkiler yaratacağını belirtiyor. Peki, bu süreç ne zaman tamamlanacak? Kıtadaki bu ayrışma süreci, bölgesel ve küresel ölçekte ne gibi etkiler ortaya çıkaracak? İşte detaylar…
#AfrikaBakteriler üzerine araştırmalar yapan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’ın ‘Bakterin Kadar Yaşa-İçimizdeki Evren: Mikrobiyotamız’ adlı kitabı yayımlandı. Akın’la sağlığımız üzerinde çok etkisi olan bu mikroskobik canlıları konuştuk: “Bakterilerin ne kadar yararlı olduğunu, kansere iyi gelebildiğini, depresyonu yok edebildiğini ve mükemmel özelliklerini anlatmak gerekiyordu.”
#Hazan Aköz IşıkGençlerde kolon kanseri vakaları artışta. Bu artışın sebepleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak beslenme ve aşırı kilo geliyor. Ancak sağlıklı beslenen, spor yapan, zinde gençlerde de kanser görülmesi, bulmacada henüz yerine koyamadığımız parçalar olduğu anlamına geliyor. Peki hangi faktörler etkili?
#SağlıkÇanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü sınırları içinde kalan Assos'ta, erken Osmanlı dönemine ait hamam bulundu. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, "Ortaya çıkarılan hamamın, özellikle erken dönem Osmanlı mimarisi örnekleri için küçük ama oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğunu söyleyebiliriz. Bu hamamın, tahminimize göre cami ve köprüyle birlikte 1. Murat dönemi olduğu için 14'üncü yüzyıla ait bir örnek olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
#Assos Antik KentiÇanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü sınırları içinde kalan Assos'ta, erken Osmanlı dönemine ait hamam bulundu. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, "Ortaya çıkarılan hamamın, özellikle erken dönem Osmanlı mimarisi örnekleri için küçük ama oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğunu söyleyebiliriz. Bu hamamın, tahminimize göre cami ve köprüyle birlikte 1. Murat dönemi olduğu için 14'üncü yüzyıla ait bir örnek olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandıç
#Assos Antik KentiYaptığı açıklamalar ve önerdiği tedavi yöntemleriyle bilim dünyası tarafından sıkça eleştirilen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü Canan Karatay, hastası Ceyhun Ülker’in böbreklerini kaybetmesi ve kalıcı engellilik hali oluşmasına neden olmakla suçlanıyor.
#Meslekten MenÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde görevli akademisyen Doç. Dr. Şahin Kök'ün yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projesi kapsamında Kaz Dağları'nda yapılan araştırmalarda, endemik bir gelincik türü olan Papaver pilosum subsp. strictum (Papaveraceae) bitkisi üzerinde beslenen yeni bir böcek türü keşfedildi.
#Kaz DağlarıÇocukluğumuzda büyüklerimiz biz meyve yerken ‘Soyma kabuğunu çocuğum, vitamini kabuğunda…’ derdi de çoğumuz onları dinlemezdik. Portakalı soyduğumuzda etrafında kalan beyaz tabakayı ince ince soyar, mandalinanın arasındaki beyaz lifleri titizlikle ayıklardık. Meğer büyüklerimizin bir bildiği varmış. Meyvenin sadece kendisinin değil, kabuklarının da şifa deposu olduğunu bilim dünyası kanıtladı desek yanlış olmaz.
#SağlıkAtlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenSabah kalktığınızda yüzünüzde kırışıklıkları fark etmişsinizdir. Bu kırışıklıklar gün içinde kayboluyor olsa da yaşlandıkça ve cilt doğal elastikiyetini kaybetmeye başlayınca kalıcı hale geliyorlar. Son yıllarda çizgi ya da kırışıkları önlediğine dair yorumların yapıldığı ‘güzellik yastığı’ ise oldukça popüler. Peki bu yastık gerçekten de işe yarıyor mu? Kırışıkların oluşmasındaki etkenler neler? Tüm bu sorulara Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato ile cevap aradık.
#SağlıkZ kuşağı şu sıralar ‘hızlı yaşlanma’ ile gündemde… TikTok kullanıcısı olan fenomen Jordan Howlett’in geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Günümüzde Y kuşağı yaşlarından daha genç görünürken, Z kuşağı çok daha yaşlı görünüyor” teorisi sosyal medyada popüler oldu. ABD'li araştırmacılar da bu düşünceyi destekledi. Peki Z kuşağı neden yaşından büyük görünüyor?
#Sağlık140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiYargıtay 12. Ceza Dairesi, Isparta’da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili dönemin Atlasjet Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncay Mustafa Doğaner ile uçuş işletme sorumlusu Mehmet Şerif Erbilgin’e verilen 5 yıl 10’ar ay hapis cezasını onadı.
#YargıtayAlmanya'da yaşayan 62 yaşındaki bir adam, kendi isteği ile 217 doz Covid aşısı oldu. Bilim dünyasını da şaşkına çeviren bu hiper-aşılama vakası, adamın gönüllü olarak kan ve tükürük örneklerini vermeyi kabul etmesinin ardından tüm detaylarıyla araştırıldı. İşte ilginç sonuçlar ve uzman yorumları…
#Hiper Aşılama2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz Işık