Bilgisayar almaya karar veren veya mevcut bilgisayarının performans ve hız ölçümünü yapmak isteyen kullanıcıların tercihi olan pek çok yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerden bazıları internetten indirilen yazılımlar bazıları ise bir kaç adım ile bilgisayar performansı konusunda daha net veriler elde etmeyi sağlayan komut seçenekleri. Her iki yöntemle de bilgisayarların system bileşenlerini ve gerçekçi performansını ölçmek mümkün. Ancak genellikle ikinci yöntemin daha iyi bir yöntem olduğunu söyleyebilmekteyiz. Peki Bilgisayar performans testi nasıl yapılır? (Programlı ve Programsız yöntemler) İşte, merak eidlen tüm detaylar.
#Bilgisayar Performans Testi Nasıl Yapılır?Türkiye, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2023 sonuçlarına göre, 4'üncü sınıf fen bilimleri alanında OECD ülkeleri arasında 2'nci, bu alandaki ortalama puanıyla tüm Avrupa ülkeleri arasında da birinci sıraya yerleşti.
#TIMSS 2023Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) basın toplantısı düzenledi. 2024 yılı üçüncü çeyrek turizm verilerini açıkladı. Bakan Ersoy, "Hem Haydarpaşa'da hem de Sirkeci'de tren olacak, kültür ve sanat olacak, Millet Bahçesi olacak. Ama burada asla AVM ve otel olmayacak. Hedefimiz 2026 Ekim ayında İstanbul Kültür Yolu Festivaliyle Haydarpaşa ve Sirkesi Kültür Vadilerini İstanbullulara hediye etmek" şeklinde konuştu.
#Bakan ErsoyYapay zekâ hayatımızın her alanına hızla girdi. Özellikle yeni jenerasyon bu mucize teknolojiden çok fazla yararlanıyor. Ancak ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım uyarıyor: “Bu yeni teknoloji vasat popülasyonu artırıyor. Sadece yapay zekâ ile derin ve uzun süreli öğrenme olmaz. Herkesin aynı veya benzer cevapları anında verdiği kesim büyür ve bu durumda yapay zekâ yaratıcılığa destek olamaz.”
#Yapay ZekâSingapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) Rektör Yardımcısı Prof. Ling San “Yapay zekâ, bilgiyi kolayca getirse de ‘doğru ve yanlışı’ ayırt etmek için öğrenmeye daima ihtiyacımız olacak. Yapay zekâyı keşfetmesi gereken eğitimciler, ‘öğrenmeyi özelleştirmek’ ve öğrencilerin derslerinde geride kalıp kalmadıklarını analiz etmek amacıyla yapay zekâyı kullanabilirler” dedi. Prof. Dr. San ile yeni nesil eğitimi konuştuk.
#Prof. Ling SanOkul döneminin başlamasına kısa bir süre kalırken öğrencilerin eğitim ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak bilgisayar arayışı da hızlandı. Bu sezon öğrencilerin taleplerine yanıt verecek bilgisayarlar 15 bin TL seviyelerinden başlıyor ve 40 bin TL’lere kadar çıkabiliyor. Geçen yıl başlatılan öğrencilere teknoloji desteği limitlerini ise çok az model karşılayabiliyor. İşte bilgisayar arayışında olanlar için mutlaka araması gereken özellikler ve karşılaştırmalı fiyatları.
#ÖğrenciTürkiye Seramik Federasyonu’nun liderliğinde, ekonomistler tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan ‘Türkiye İhracat Katkı Endeksi’nin bu yıla ait ilk yarı sonuçları açıklandı. 2024’ün ilk yarısında yavaşlayan pazarlar, jeopolitik gerginlikler, değerlenen Türk lirası ve seçim atmosferi, ihracatı ve katkı endeksini olumsuz etkiledi ve endeks 0,85 puanla negatif alanda kapandı. Buna rağmen inşaat seramikleri sektörünün ihracat katkı oranı 11,43 puan ile en yüksek seviyede gerçekleşti. Sektör, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde katkı oranını artırarak, sanayi kolları arasında liderliğini sürdürdü.
#SeramikBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıHuawei'nin en yeni ve en güçlü bilgisayarı MateBook X Pro 2024, tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Huawei’in bu son harikası şimdiye kadar ki en hafif dizüstü bilgisayarı olma özelliğini taşıyor. İnce ve hafif tasarımıyla dikkat çeken model, kullanıcılara yüksek performans ve yenilikçi özellikler sunmayı hedefliyor.
#Sponsorlu İçerikBirkaç yıldır yaz aylarını kâbusa çeviren sıcak dalgaları nedeniyle çok sayıda can kayıpları yaşanıyor. Ancak sıcak sadece vücudumuzu değil beynimizi ve ruh halimizi de etkiliyor. Peki bunun sebebi ne?
#Sıcak HavalarAylar süren maraton sona erdi. ‘Survivor All Star 2024’ün şampiyonu, yedi senenin ardından bir kez daha Ogeday Girişken oldu. Kupayı aldıktan bir gün sonra buluştuk. Şampiyonluğu, adada yaşadıklarını, hayatını konuştuk: “Spora başlama nedenim bana hiperaktif teşhisi konması. Evde canavar gibiymişim, annem ‘Hayatım seni yürütece koymamla karardı’ der.”
#Ogeday GirişkenKaslar, kemikler, damarlar, organlar... Bunların önemini hepimiz biliyoruz. Peki ya fasya? Vücutta çok önemli görevleri yerine getiren fasyanın önemini 20 yıl öncesine kadar doktorlar bile bilmiyordu. Fasyanın görevlerini ve sağlıklı olması için yapmamız gerekenleri 3 soruda ele aldık.
#FasyaABD'li yazılım devi Oracle'ın hisselerinin artması ile şirketin kurucusu Larry Ellison, bir günde 15 milyar dolar kazandı. Dünyanın en zengin yedinci kişisi olan Ellison, Hawaii'de neredeyse Yalova ilinin yarısı büyüklüğünde bir ada sahibi olması ile de biliniyor. Ada Will Smith, Cindy Crawford ve Jessica Alba gibi ünlülerinin gözde tatil merkezlerinden biri. Öz annesi ile ilk defa 48 yaşında tanışan Ellison ilginç bir hayat hikayesine sahip.
#Larry Ellisonİbrahim Sayın 20 yılı aşkın süredir eğlence hayatının içinde bir isim. 15 yıl önce Beyoğlu’nda başlayan Jolly Joker macerasıysa 22 mekânda yılda 4 bine yakın konserle devam ediyor. Sırada Azerbaycan’da açılacak Bakü Jolly Joker var. Sayın’la hem kendi kariyer hikâyesini hem de geçmiş ve günümüzdeki eğlence hayatını konuştuk: “Gece hayatından hâlâ sıkılmadım. Hatta olmazsa ne yaparım diye düşünüyorum.”
#Meltem Fıratlı6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçları yayımlandı. Buna göre Türkiye; matematik, fen ve okuma becerilerinin ölçüldüğü her üç alanda sıralamasını yükseltti ve bu alanlarda tüm ülkelerin ortalamasını geçti.
#PISA