Ortak geçiş noktasında bulunan bir ilimiz olduğu için, diğer yörelerimiz ile de birçok ortak yönleri bulunmaktadır. Osmanlı imparatorluğunun ilk filizlendiği yerlerden biri olması nedeniyle güçlü bir tarihe de sahiptir. Yöresel mutfak kültürü ile oldukça öne çıkmakta olan bu il birçok turist tarafından merak edilmektedir. Bilecik mutfağını merak edenler için Bilecik yemekleri - Bilecik'te ne yenir ve neyi meşhur? Bilecik Mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular en çok merak edilmektedir. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Bilecik YemekleriAsırlık restoranlar bir masada buluştu. İstanbul’un ikonik İtalyan lokantası Bodrum’a da geldi. Unutulan üzümlerimiz yeniden işleniyor, şişeleniyor. Şef Murat Deniz Temel’den Göcek’e özel menü... Migros’tan sürdürülebilirlik için önemli bir proje... Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#Patlıcan BöreğiİSTANBUL’da özel bir şirkette yöneticilik yapan evli, 2 çocuk babası Selahattin Çak (38), geçen mart ayında ortaya çıkan koronavirüs salgınının ardından şehir hayatından vazgeçerek Bilecik’in Osmaneli ilçesine bağlı 58 nüfuslu Günüören köyüne yerleşti. Ailesiyle kendisine yeni bir yaşam alanı yarattığını ifade eden Çak, satın aldığı 50 koyunu kısa sürede 130’a çıkarırken, şehrin sıkıntılı ve karmaşıklığından kurtulduğuna çok sevindiğini söyledi.
#İstanbulDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından, Edirne’nin son 5 gündür korona virüs salgının da vaka ortalamasının en düşük 5 il arasında yer aldığının açıklanmasının ardından yüzlerce İstanbullu sabahın ilk saatlerinden itibaren soluğu Edirne’de aldı.
#Fahrettin KocaHer ne kadar ilkbahar uyanışı simgelese de nedense sonbahar bana yaşamın başlangıcı gibi gelir. Okullar açılır, hasat yapılır, yeni yıla, kışa hazırlanılır. Ve gerçek hayat başlar. Bu haftanın konukları da yeme-içme sektöründen sosyal sorumluluk projelerine imza atarak yeni başlangıçlar yapan en önemlisi de işlerini aşkla yapan, farklılık yaratan isimler...
#Müge AkgünBilecik'in Bozüyük ilçesinde, ev hanımlarını iş hayatına çekmek amacıyla 2010 yılında 4 kadın girişimci tarafından açılan bir işletmede istihdam edilen 19 kadın, üretimleriyle hem aile bütçelerine hem de unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerin tanıtımına katkı sağlıyor.
#Bilecik'in Bozüyük İlçesi- Ekolojik turizme açılan Gölpazarı ilçesi Kurşunlu köyüne büyükşehirlerden gelen 40 aile, kerpiç evlerin sobalı odalarında konaklayıp köylülerle ekmek ve tereyağı yapıyor, hasır dokuyor - Kurşunlu Köyü Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği Proje Sözcüsü Oğuş: "Eski kullanılmayan okulu toplanma alanı olarak oluşturduk. Burada gece geç saatlere kadar muhabbet ediyoruz" - "Köylüler de belki bölgesinde bu yönde örnek olacak, kerpiç evlerini korumaya alacak, yerel tohumlar korunacak"
Şeker Bayramı tatilinde unutamayacağınız, sıra dışı bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız dört gezginin önerilerine kulak verin: Frig Vadisi ve Taşkale sizi iki bin yıl öncesine götürecek. Selimiye’de Akdeniz’in mavisine doyacak, Bozcaada’da bağbozumu coşkusunu yaşayacaksınız.
Baharatlı ve acılı yemeklerin yer aldığı Adana mutfağı, büyük ölçüde Adana kebabı demek. Adana kebabının en büyük özelliği ise erkek koyun etinden yapılması, etinin sinirsiz hale getirilmesi ve zırhla elde kıyılması. Kebabın ardından çöp şiş, külbastı, içli köfte (analı kızlı olarak da anılıyor), çiğköfte geliyor. Şirden ve bumbar da yöreye özgü lezzetler arasında. Yemeklerde kekik, biber salçası, pul biber, kimyon ve karabiber bolca kullanılıyor. Yanında mutlaka şalgam içiliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ve özel bir firmanın işbirliğiyle düzenlenen ''3. Türkiye Yöresel Yemek Yarışması''nın Marmara Bölgesi Yarı Finali'nde, Zeytinburnu Meslek Lisesi öğrencisi Ayşe Yaşar'ın hazırladığı ''Sadrazam Usulü Kuzu Kavurma'' yemeği birinci oldu.