Güncelleme Tarihi:
BİLECİK (AA) - MUHSİN ARSLAN - Ekolojik yaşam uygulamasına geçilen Gölpazarı ilçesi Kurşunlu köyüne büyükşehirlerden gelmeye başlayan aileler, arazilerde ekim ve hasat işlerine katılarak yerel tarım turizmine katkıda bulunuyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, köy yaşantısını merak eden şehir insanı, Kurşunlu'da kerpiç evlerde yaşayarak, köylülerle yer sofrasında yemek yiyip yaş mayayla ekmek ve tereyağı yapma, hasır dokuma, ceviz kırma, kuruyemiş pişirme ve karda kızakla kayma gibi aktivitelere katılıyor.
Uzun yıllar sürmesi planlanan proje kapsamında kimyasal madde içermeyen ilaç ve yerel tohumlar kullanılarak üretim de hedefleniyor. Uluslararası gönüllülerin de köye gelerek faaliyet göstereceği alanlar hazırlanıyor.
İlk aşamada okulların yarıyıl tatili nedeniyle büyükşehirlerden gelen 40 ailenin katılımıyla gerçekleştirilen projede, konuklar kerpiç evlerde köylülerle aynı ortamda iki gece konaklıyor ve gönüllü uzman katılımcıların hazırladığı etkinliklerle zaman geçiriyor. Köy çocuklarının misafirlere katılarak kaynaşması ve oyunlarla vakit geçirmesi de sağlanıyor.
- "Kısa süreliğine kent yaşamının stresi ve trafiğinden kurtulduk"
Kurşunlu Köyü Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği Proje Sözcüsü Alpay Oğuş, ekolojik ve yerel ürünlerin daha çok üretilmesi, yerel tohumların kaybedilmemesi için mücadele başlattıklarını söyledi.
Köylülerin de göçü tersine çevirmek, ekolojik yaşam sayesinde 40-50 yıl önceki düzenlerine dönebilmek için yoğun çaba harcadığını belirten Oğuş, şöyle konuştu:
"Ekim yapılmamış bazı arazilerimiz var. O arazilerde ilaçsız tarımı başlattık. Ürünleri şehirlilerle hasat edip son şeklini vererek yerel tarım turizmini desteklemeye çalışıyoruz. İlk aşamada, köyde kullanılmayan kerpiç evlere bakım yapıldı. Metropollerden gelen aileler buralarda konaklıyor. Köylülerimizle yaptıkları yerel yemekleri yer sofrasında yiyorlar. Eski kullanılmayan okulu toplanma alanı olarak oluşturduk. Burada gece geç saatlere kadar muhabbet ediyoruz. Projenin ilk ayağından sonraki süreçte amacımız, endüstriyel üretimin köye girmesini engellemek, yerel tohumla ürünlerin mümkün olan en iyi koşullarda üretilmesi ve ürünlerin tüketiciye birinci elden ulaşmasını sağlamak. Köylüler de belki bölgesinde bu yönde örnek olacak, kerpiç evlerini korumaya alacak, yerel tohumlar korunacak. Böylelikle köyde dayanışma artacak ve çevre köyleri etkileyecek proje olacak."
Balıkesir'in Bandırma ilçesinden Kurşunla'ya gelen Bülent Helvacıkara ise amaçlarının, çocuklarını doğal yaşama yakınlaştırabilmek olduğunu dile getirerek, sobalı odalarında konakladıkları ailenin bireyleriyle ekmek ve tereyağı yaptıklarını bildirdi.
İzmir'den gelen Filiz Türeç, köylü kadınlarla hasır ördüklerini, çocuklarının karda kızakla kaydığını anlatarak, böylece kısa süreliğine de olsa kent yaşamının stresi ve trafiğinden kurtulduklarını ifade etti.