Güncelleme Tarihi:
Çalışanların tamamının ev kadınlarından oluştuğu "Gülana" adlı işletmede kadınların kendi elleriyle yaptığı "mantı, börek, kurabiye, zeytinyağlı dolma, erişte, çorba ve baklava çeşitleri", hem işletmenin lokanta bölümünde hem de paket servisle satışa sunuluyor.
Bozüyük'te yetiştirilen mercimekten sadece yöreye ait "mercimek mantısı" da yapan kadınlar, bu yemeğin patentini almak için başvuru yaptı.
Bilecik Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Esel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmenin 2010 yılında kendisinin da aralarında bulunduğu 4 kadın tarafından kadın girişimciliği ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemekleri tanıtmak amacıyla kurulduğunu hatırlattı.
Bilecik ve Eskişehir'de de şubelerinin bulunduğunu belirten Esel, "On dokuz kadına istihdam sağlıyoruz. İşletmeyi büyütüp daha fazla kadına istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Kalite ve lezzetten hiçbir zaman ödün vermiyoruz. Ürünlerimizin tamamı doğal ürünler. Hiçbir şekilde katkı maddesi yoktur. Çalışanlarımızın hepsi kadın. Hepsi evinin mutfağından çıkmış kadınlar. Kadınları iş hayatına çekmek ve çalışan kadın sayısını artırmak için önemli çalışmalarımız var" diye konuştu.
"KADIN GİRİŞİMCİLİĞE ÖZENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Esel, Türkiye'nin zengin bir ülke olmadığını ancak birtakım hedeflerinin bulunduğunu belirtti. 2023 hedeflerine ulaşabilmek için kadın çalışan sayısının artması gerektiğini vurgulayan Esel, şunları kaydetti:
"Kadınlar evlerde oturmasın, ülke ekonomisine katkı da bulunsun, çalışsınlar. 2023 yılında koyulan hedeflere ulaşabilmek için evde oturmamız olmaz. Hedefe ulaşabilmek için gerek işçi olarak gerekse girişimci olarak kadınların iş hayatına girmesi gerekiyor. Atıl durumda olan iş gücünü tekrar ekonomiye kazandırmalıyız. Bilecik ve Türkiye genelinde kadın girişimci sayısı 'Yok' denilecek kadar az. İstediğimiz sayıda değil. Kadınlarımızı girişimciliğe özendirmeli, nitelik ve nicelik bakımından daha donanımlı hale getirmeliyiz. Eğitimlerle ve projelerle kadın girişimciliğe özendirmeye çalışıyoruz."
Esel, Bozüyük yöresinde yetişen mercimekten sadece yöreye ait "mercimek mantısı" yapıldığını ve mantının patentini almak için Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası'na başvuruda bulunduklarını sözlerine ekledi.