Son zamanlarda oldukça sık sık gündeme gelen beyin sisi rahatsızlığı tıpta bir hastalık olarak anılmıyor ancak belirtilerine ve etkilerine dikkat etmek gerekiyor. Beyin sisinin dikkat eksikliği, hafıza gücünün azalması, uyku bozukluğu ve sağlıklı düşünememe gibi belirtilerle ortaya çıktığına dikkat çeken uzmanlar, bu rahatsızlığın aslında başka hastalıkların habercisi olabileceğini belirterek uyarıyor.
#Beyin SisiKorona virüsünü atlatan birçok hastanın, 'beyin sisi' olarak adlandırılan semptomu yaşamaya devam ettiği ortaya çıktı. Covid-19’u atlatan birçok hastada ‘beyin sisi’nin yanında baş ağrılarından, yüksek ses tahammülsüzlüğüne ve duyguları kontrol etme güçlükleri görülüyor. Peki, beyin sisi nedir? İşte beyin sisi belirtileri ve nedenleri...
#Beyin Sisi Ne DemekHenüz 13 yaşındayken sıcak basmaları yaşayan ve adet dönemi düzensizleşmeye hatta kesilmeye başlayan genç kız, doktora gittiğinde yetersiz beslenme ve hatta anoreksiya teşhisi aldı. Ancak gerçek dünya genelinde kadınların yüzde 15’ini etkileyen ‘erken menopoz’ idi. Genç kız sadece 15 yaşındayken menopoza girdiğini öğrendi ve geleceğe dair her şey bir anda değişti
#Erken MenopozKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau GriggDoktorları 34 yıldır kronik ağrı ve yorgunluğunun sebebinin ‘kafasının içinde’ olduğunu söylediler. Fakat gerçek bambaşkaydı: Phillippa Lee’yi tekerlekli sandalyeye mahkûm eden genetik bir rahatsızlığı olduğu ortaya çıktı.
#İrritabl Bağırsak SendromuTam 34 yıl boyunca sayısız semptom yaşayan, kronik ağrılar ve yorgunlukla mücadele eden kadına doktorlar her seferinde sorunun 'kafasında' olduğu söyledi. Semptomlar o kadar şiddetlendi ki bir gün bacakları onu taşıyamaz hale geldi. En sonunda bir nöroloji hastanesine sevk edilen kadına çok sayıda testin ardından tedavisi olmayan bir hastalık teşhisi kondu.
#Kalıtsal Spastik ParaplejiKulakta uğultu, baş ağısı, denge kaybı ya da görme bozuklukları… Tüm bunlar basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bazılarımız bu belirtilerden birini yaşadığında, ‘Basit bir şeydir geçer nasıl olsa’ diye önemsemez, bazıları da rahatsızlığını hemen en kötü hastalığa yorar, ‘Beynimde tümör mü var acaba?’ diye soluğu hastanede alır. Tıpkı 60 yaşındaki Karen Griffiths gibi…
#Beyin TümörüBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozBir film izlerken bazen oradaki popüler oyuncunun adı dilimizin ucuna gelir ama bir türlü hatırlayamayız. Anahtarımızı veya cüzdanımızı arada sırada bir yerlerde unutabiliriz. Dün akşam ne yediğimiz de şıp diye aklımıza gelmeyebilir. Uzmanlara göre bunlar normal ancak unutkanlıkta bazı belirtiler kırmızı alarm olabilir.
#Hazan Aköz IşıkMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozSon dönemde giderek yükselen bir sağlık sorunu var: Alzheimer... Üstelik bu sadece belli bir yaşın üzerindekilerin başına gelen bir durum değil artık. Kimi zaman herkesi şaşırtacak kadar erken de gelebiliyor.
#Fiona PhillipsGazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#AspartamO hem dünyanın en güzel kadınlarından hem de en çok kazanan süper modellerinden bir. Zaten zengin bir aileye doğdu, saray yavrusu gibi evlerde her türlü imkana sahip olarak büyüdü. Oysa hayat ona her türlü şansı tanımış olsa da ve spot ışıkları altında geçen yaşamı dışarıdan mükemmel görünse de gerçek bambaşka…
#Bella HadidYıllar boyunca ekranın ünlü yüzlerinden biri olarak kariyerini sürdürdü. Yakınlarda bir zaman diliminde kendisinde bazı tuhaflıklar hissetti. Yaşı gereği bunun menopozun etkilerinden biri olduğunu düşünürken acı gerçekle yüzleşti: Alzheimer olmuştu.
#Fiona PhillipsÇok genç, çok güzel ve çok zengin... Uzaktan bakınca öyle kusursuz görünüyor ki onunla ilgili bütün ayrıntılar. Zaten maddi açıdan çok iyi durumda olan bir babanın kızı olarak dünyaya geldi, malikanelerde büyüdü. Bütün bunlara doğuştan gelen güzelliği de eklenince kusursuz bir hayat için gereken her şeye sahip gibi görünüyor.
#Bella HadidKoronavirüs geçirenlerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ‘Long COVID’ (uzamış COVID) uzmanların yakın takibinde. Yorgunluk, nefes darlığı, öksürük, akciğer tutulumu, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, depresyon, kas ağrısı, mide bağırsak problemleri, baş ağrısı ve beyin sisi gibi şikâyetler altı aya kadar uzayabiliyor.
#KoronavirüsMart 2020’den beri dünyanın gündeminde olan koronavirüs pandemisi hakkında her gün yeni bilgiler öğreniyoruz. Yapılan son bilimsel araştırmaların ardından şu sıralar en çok konuşulan konuysa hastalığı geçiren kişilerde görülebilen ‘beyin küçülmesi’. Peki, nedir beyin küçülmesi? Beyin sisinden farkı nedir? Bu durumu yaşayanlar nelere dikkat etmeli? İşin aslını astarını uzmanlara sorduk, beynimize iyi gelecek öneriler aldık.
#KoronavirüsCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19