Uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamayı kim istemez? Son yıllarda bu alanda çok ciddi araştırmalar yürütülüyor, bilim insanları bir asırdan fazla yaşamanın sırlarını keşfetmek için çalışma üstüne çalışma yapıyor. O araştırmacılardan biri, 100 yıldan fazla yaşamanın sırrına dair emin konuşuyor.
#Uzun Yaşamın SırlarıHürriyet Ankara’nın ‘Kuşaktan Kuşağa Ankara Hikâyeleri’ serisinde Ankara Kalesi’ndeki ‘Kebapçı Emin Usta’ya konuk olduk. En başından beri hem geleneğine hem de geleceğine bağlı kalan bir kebapçı ‘Emin Usta...’ Koyunpazarı Sokak’taki lokantayı ‘eski Ankaralıyım’ diyen herkesin bildiğini düşünüyorum... İşte üç kuşağın hikâyesi...
#Aziz DevrimciHakkari’nin Yüksekova ilçesinin Vezirli Mahallesi tespih böceği istilasına uğradı. Evlerden kürek dolusu böcek temizlemek zorunda kalan vatandaşlar, yetkilerden yardım bekliyor. Tesbih böceği istilasının iklim farklılıkları ve yanlış zirai ilaçlama nedeniyle olabileceğini dile getiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Evin Polat Akköprü, "Tespih böceklerinin orada bulunmasının en önemli nedeni bölgenin sulak alanda olması. Nemi çok sever. Borik asit, diatomlu toprak kullanılarak böceklerin ölümü sağlanabilir" dedi.
#HakkariGöçmen kuşların konakladığı Riva'daki gölet kurudu. Göletin kurumasıyla su altındaki canlı yaşamı sona ererken birçok göçmen kuş barınacakları ve avlanacakları habitatlarını kaybetti. Gölet çevresinde düzenli olarak kuş gözlemciliği yapanlar gölete akan su kaynaklarının çevredeki inşaatlar sebebiyle kesildiğini iddia ediyor. Kuş gözlemcisi Haldun Savaş yaklaşık 20 yıldır Riva'ya geldiğini söyleyerek, "En çok fotoğraf çektiğim ve kuş gözlediğimiz yer burası. Göçmen kuşlar gelip burada ürüyorlar ama şu anda gördüğünüz gibi maalesef kurumuş durumda" dedi. Savaş, Riva'da 281 kuş türü kaydedildiğini belirterek, "Ben en az 200 tanesini fotoğrafladı" diye konuştu.
#RivaGöçmen kuşların konakladığı Riva'daki gölet kurudu. Göletin kurumasıyla su altındaki canlı yaşamı sona ererken birçok göçmen kuş barınacakları ve avlanacakları habitatlarını kaybetti. Gölet çevresinde düzenli olarak kuş gözlemciliği yapanlar gölete akan su kaynaklarının çevredeki inşaatlar sebebiyle kesildiğini iddia ediyor. Kuş gözlemcisi Haldun Savaş yaklaşık 20 yıldır Riva'ya geldiğini söyleyerek, "En çok fotoğraf çektiğim ve kuş gözlediğimiz yer burası. Göçmen kuşlar gelip burada ürüyorlar ama şu anda gördüğünüz gibi maalesef kurumuş durumda" dedi. Savaş, Riva'da 281 kuş türü kaydedildiğini belirterek, "Ben en az 200 tanesini fotoğrafladı" diye konuştu.
#RivaSusuz tarımla elde edilebiliyor; proteini yüksek, glüteni yok denecek kadar az... Atalık bir buğday çeşidi olan sorgülü belki hepiniz duymadınız ama şu kadarını söyleyeyim, bu sert taneli durum buğdayını şu an Türkiye’nin önemli pastanelerinden bazıları kullanıyor, hatta makarna firmaları da özel ürün çıkartmak için sırada... İşte bütün bunlar, şef Ebru Baybara Demir’in başarısı. Nasıl mı? Anlatayım...
#Ebru Baybara DemirFarklı müzikal renkleri bütünlüklü şekilde ifade edebilen Zeynep Bastık solo kariyerinin yedinci yılında yedi şarkıdan oluşan ‘Zeynodisco’ albümünü çıkardı. ‘Sana Bayılıyorum’dan başlayarak albümü dinleyin ve bir bütün olarak değerlendirin. ‘Zeynodisco’ bunu hak ediyor.
#YazarTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya’da yer altı sularının yüzde 85'inin tükendiğini söyledi. Tecer, "Tekirdağ bölgesinde 16-17 hektometreküp kadar bir yer altı suyu seviyesi kaldı. Yani bu tüketim biçimiyle yer altı su seviyesinden artık istifade edilemeyecek noktaya geleceğiz, bu kaçınılmaz. Dolayısıyla yer altı suyu alarm veriyor" dedi.
#TEKİRDAĞİnsanlık hızla şişmanlıyor. Aylık istatistiklerde bile fark edilebilen bu durum artık alarm veriyor. Çağımız insanının temel kaygılarından biri sağlıklı yaşamakken obezite oranlarındaki artışı uzmanlara sorduk: “Organik etiketlere yersiz hayranlık duyuyoruz, ‘glütensiz’ gibi kavramlara mucize etiketi taktık, ninemizin yediği portakalla bizim yediğimiz arasında çok fark var. Hareket de etmiyoruz!”
#GazetehaberleriÜniversite öğrencilerinde beslenme alışkanlıklarının öğrenme kapasitesi ve hafızaya etkileri hakkında açıklamada bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, “Geç saatlere kadar sürekli kafeinli içecekler tüketerek ders çalışmaya çalışmak etkili verim alamamanıza yol açabilir” dedi.
#Kahve Zararlı MıVegan beslenme, son yıllarda giderek artan beslenme modelleri arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Vegan beslenme tarzı son dönemlerde popülerliğini artırsa da ortaya çıkış tarihi 80 yıl öncesine dayanıyor. “Vegan beslenme, hayvansal besinleri tamamen hayatınızdan çıkarttığınız bir beslenme şeklidir” diyen Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, bu beslenme tarzı ile ilgili bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Vegan BeslenmeCNN TÜRK'te Buket Aydın'ın sunduğu 40'a konuk olan ünlü Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Sağlıklı yaşamanın bütün icaplarını yerine getirmek kaydıyla insanların kilosunun hiç önemi yok. Hatta ben evdeki terazilerinizi çöpe atın diyorum." ifadelerini kullandı.
#Ahmet Rasim KüçükustaKüresel ısınmanın dünyaya verdiği zararlar saymakla bitmiyor. Önümüzdeki yüzyıl içinde deniz suyu seviyesinin biraz daha yükselmesi bekleniyor. Bazı yerler sular altında kalırken bazı yerler de yaşanamayacak hale gelebilir. Hâlâ zamanınız varken bu doğal güzellikleri görmeyi ihmal etmeyin.
#Küresel Isınma“Vizontele Tuuba”nın Tuuba’sı büyüdü, oyuncu, yapımcı, film festivali jüri üyesi, tiyatro sevdalısı, üç çocuk annesi başarılı bir kadın oldu. Tuba Ünsal ile jüri üyesi olarak katıldığı Uluslararası Antalya Film Festivali’nde kesişti yolumuz, fırsatını bulduk, oturduk uzun uzun konuştuk. Erkek egemen bir sektörde verdiği mücadeleden de söz etti, yanında taşıdığı at kestanesi ve oyuncak bebeğin sırrından da... Dahası bu renkli ve samimi röportajda...
#Vizontele Tuuba