Türkiye'de tahtında oturan ilk 'Ana Tanrıça Kibele' ve Bereket Tanrısı Dionysos heykelinin bulunduğu Ordu'nun 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi, tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan kalede, 10 yıldır yapılan çalışmalarda 2 bini aşkın tarihi eser bulundu. Kaleden çıkartılan eserler üzerinde yapılan incelemelerde M.Ö. 2'nci ve 1'inci yüzyıllarda kaleye yerleşim yapıldığı, Helenistik Pontus Kralı 6'ncı Mithradates’in kalesi olduğu belirlendi.
#KaradenizAlmanya'ya kaçırılan tarihi eserlerimizi birer birer geri alıyoruz. İki hafta önce geri verilen şarap ve bereket tanrısı Dionysos başından sonra dün de M.Ö. 3. yüzyıla ait 80-100 kilo ağırlığındaki zırhlı imparator heykel başı Münih Başkonsolosluğumuza teslim edildi.
Evren ve evrenin nasıl yaratıldığı ile Antik çağda yer alan Tanrı ve Tanrıçalar mitoloji ile ilgilenen insanlar tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Her medeniyetin kendine ait olan ve farklı isimlerle anılan pek çok Tanrısı ve Tanrıçası bulunmaktadır. Bunlar toplumun herhangi bir alanını simgeleyen ve insanlar tarafından saygı gösterilen yüce kişiler olarak belirtilmektedir. Bu yüce kişilerden bazıları diğer Tanrı ve Tanrıçalara göre daha üstün meziyetlere sahip olabilmektedir. Peki, Tanrı isimleri - İskandinav, yunan, mısır ve mitolojik erkek tanrıların isimleri ile anlamları neler olmaktadır? İşte, tanrı isimlerinin ne olduğu hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detaylar.
#TanrıYılbaşı yaklaşıyor… Bu yazıyı okurken kafanızda kararsızlık bulutları dolanıyorsa, bir yerlere gitmek istiyor ama bulamıyorsanız ve “Zaten vaktimiz az şimdi plan yapılmaz” diye düşünüyorsanız hepsini çözecek bir önerim var: Atina. Gitmesi kolay, yemekleri lezzetli, birçok Avrupa kentine nispeten hesaplı ve hepsinin ötesinde sıcak, samimi, bizden…
#AtinaMersin’in merkez Mezitli İlçesi’nde Neolitik, Helenistik ve Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan Soli Pompeiopolis Antik Kenti, yerli yabancı çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday olan ve yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait antik kent, son yıllarda büyük ilgi çekiyor.
#MersinAristokrat Monaco, kırmızı halısıyla ün salmış Cannes, şampanyayla yıkanan St. Tropez gibi komşuların arasında Nice gözden kaçıyor. Fransa’nın en büyük beşinci şehrinde eski bölgeleri, gelişen restoranları, Riviera’nın en iyi müzelerini ve sokak eserlerini görebilirsiniz. Tüm bütçelere hitap eden şehir artık enerji ve farklılıklarla dolu.
#SeyahatDENİZLİ merkeze bağlı Korucuk Beldesi'nde şarap evi işleten Şeref Er'in, şarap mahzeninde bulunan Şarap Tanrısı Dionysos'un rolyefinin cinsel organını mavi donla kapatması, açık olmasından daha fazla ilgi çekti. Kendince sansür uygulayan Er, aynı işyerinde dev cinsel organıyla tanınan bereket tanrısı heykelciklerini sergileyip satmakta ise sakınca görmedi.
Binlerce yıldır, önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olan başkent Ankara, genellikle turistik bir gezi için gelmez aklımıza. Oysa Cumhuriyet tarihinin önemli eserleri, camileri, kale içindeki tarihi evleri, eğlence için Tunalı Hilmi ve Arjantin caddeleri, birbirinden popüler restoranları, parkları ve alışveriş merkezleriyle hiç de turistik açıdan hayal kırıklığı yaratacak bir şehir değil. Ayrıca çevresindeki ören yerleri Hattuşaş, Yazılıkaya, Alacahöyük ve Gordion’la da oldukça turist çekiyor. Şehre yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Beypazarı ise son zamanlarda yaptığı atakla gezginlerin yeni duraklarından bir olmaya aday. Yani Ankara sadece siyasetin ve diplomasinin merkezi değil, ona meraklı bir turist gözüyle de bakabilirsiniz.
Günümüzde bağbozumu gezileri bir turizm aktivitesi artık, biliyorsunuz. 10. yılı ve 40. sayısında "şarap ve sanat" temasını ele alan P Dergisi’nin konularından biri de bağbozumu şenliklerinin tarihi. Şarap deyince akla gelen ilk konulardan biri, bağbozumu... Bağbozumu şenlikleri yeniden doğuş çünkü; üzüm toplanacak, çıplak ayaklarla ezilecek ve şaraba dönüştürülecek!
Efsaneleriyle ünlü Midas, arkeoloji ve tarih kaynaklarında da adını sık sık gördüğümüz bir Frig kralı. Anadolu’da yaşadı. Frigya’da bulunan birçok anıt bugün de onun adını taşır ve anısı çok sayıda efsane ve masalda yaşar. Türk ve Amerikalı bilim adamları şimdi Midas’a ait olduğu sanılan bir yemek masasını restore ettiler. Masa ahşap!