Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarDünyadaki tüm gözler İsrail-Hamas savaşına çevrilmişken, çatışmaların aylardır devam ettiği Rusya-Ukrayna cephesinde kritik gelişmeler yaşanıyor. Başlattıkları karşı saldırının 'başarısız' olduğunu kabul etmek zorunda kalan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna'ya azalan desteği artırmaya çalışıyor ancak Amerikalı yetkililer takip edilen stratejide değişiklik yapılmaması durumunda 2024 yılının I. Dünya Savaşı'nın en ölümcül yılı olan 1916'ya benzeyebileceğini söylüyor.
#RusyaMilyonlarca gencin geleceğini belirlediği YKS’de şimdi de ‘sonuç’ heyecanı yaşanıyor. Uzmanlara göre sınavın geçen yıla benzemesi, netler ve puanlar açısından sürpriz yaşatmayacak. Depremzedeler ve 34 yaş üstü kadınlar için açılan 1 milyondan fazla kontenjan ise, yeni adaylara avantaj sağlayacak.
#YKSDüzce'de ormandan topladıkları mantarları yiyen 2 kişi hayatını kaybetti. Ordu'nun Ünye ilçesinde de aynı aileden 1'i çocuk 6 kişi mantardan zehirlendi. Bilinci kapalı olan 6 kişinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi. Samsun'da ise Emel G.'nin (69) mantardan zehirlendiği bildirildi.
#OrduÖlümcül bir virüs olan kuduz hastalığının, kuluçka döneminde teşhis edilip müdehale edilmesi hayati önem taşıyor. Bu nedenle kuduza yakalanma riski olan herkes korunmak için kuduz aşısı yaptırmalıdır. Peki, kedilerde kuduz olur mu, hangi hayvanlardan bulaşır? İşte, kuduz belirtileri ve merak edilenler...
#Kuduz HastalığıGeçtiğimiz hafta gerçekleşen Global Marketing Summit etkinliğinde Me-taverse özel oturumuna katılarak, giyilebilir teknolojiler tasarımcıları dostlarım Ezra Çetin Soyay, Tuba Çetin ve Ava isminde yeni nesil bir dijital asistan ile birlikte bir panelde yer aldım. Oturumun moderasyonunu gerçekleştiren, EzraTuba’nın tasarladığı yapay zeka destekli duygusal bir ava-tar olan Ava, “human touch, high tech” (ileri teknolojiye, insan dokunuşu) yaklaşımıyla geliştirilmiş ve ilerleyen dönemde dijital asistanlar ile olan iletişimimizi ve ilişkimizi değiştirmeye aday bir avatardı. Bu oturum sıra-sında edindiğim izlenim ile panel sırasında şunları paylaştım: “Önümüzdeki yıl, bu etkinliği bir metaverse ortamında, üç boyutlu avatarlarımız ile gerçekleştireceğimize olan inancım daha da arttı”…
#Ergi Şener25 yaşındayım yüzümdeki asimetriden kurtulmak Yüz Germe Ameliyatı olabilir miyim?Yüz Germe Ameliyatıyla istediğim kadar yüzümü gerdirebilir miyim?Yüz Germe Ameliyatı olmak istiyorum ama izler beni korkutuyor!Yüz Germe Ameliyatıyla istediğim kişiye benzeyebilir miyim?
#HtvprogramlarHepimizin çevresinde vardır "Sen benim bir arkadaşıma o kadar benziyorsun ki... Sanki ikiz gibi!" dediğimiz insanlar. Halbuki onlar ne ikizdir ne de kardeş. Çoğu zaman soyağaçlarında en ufak bir ortaklık bile yoktur. Ama dış görünüşleri neredeyse aynıdır. Bilim insanları bu benzerliğin nedenini araştırdı. Sonuçlar, araştırmayı yapan uzmanları dahi şaşırttı...
#DoppelgängerKPSS sorularının bir yayınevinin deneme sınavıyla benzerlik göstermesi üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) inceleme talimatı verdi. Ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı. Skandala ilişkin beş koldan inceleme yürütülürken DDK’nın suç duyurusuyla soruşturma açıldı. Adaylar şimdi sınav ‘iptal olur mu’ diye merakla bekliyor. DDK Başkanı Yunus Arıncı, incelemelerin titizlikle devam ettiğini belirterek, "Ne tek bir gencimizin hakkını yediririz ne de Devletimizin güvenilirliğine halel gelmesine göz yumarız" dedi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da "KPSS sorularının çalındığına, sızdırıldığına yönelik çıkan iddialarla ilgili başlatılan soruşturma çok yönlü olarak ve titizlikle sürdürülmektedir" açıklamasını yaptı.
#KPSSDiyet ve egzersiz yaşam tarzımızın önemli bir parçasıdır ve yaşam kalitemiz uyguladığımız diyete bağlıdır. Bol egzersiz yapmak, Romatizmal hastalıkların önüne geçebilir. Peki, Romatizmal hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkYüzyıllar önce erizipel salgınları ciddi ve sıklıkla ölümcül enfeksiyonlara neden oldu. Günümüzde erizipel, penisilin veya diğer antibiyotikler alındığında hızla temizlenen oldukça hafif ve nispeten nadir bir enfeksiyondur. Peki, Erizipel nedir tüm detayları ile derledik.
#ErizipelTıpta bilinen adı erizipel olan yılancık hastalığı deri üzerinde ortaya çıkan yüzeysel bir enfeksiyondur. Yılancık hastalığının en belirgin belirtileri ciltte kenarları kabarık, ateşli kırmızı bir döküntü şeklinde olmasıdır. Peki, yılancık hastalığı nedir, neden olur? Yılancık hastalığı belirtileri ve tedavisi…
#Yılancık HastalığıYıllar önce hayallerindeki kadını resmeden İranlı sanatçı Ahad Saadi, 2009'da düzenlediği sergide bu portreye benzerliğiyle dikkat çeken Parisa Karamnezhad ile yollarının kesişmesiyle başlayan aşk hikayelerini anlattı. Saadi ve Karamnezhad'ın sıra dışı hikayesi, dinleyeleri adeta büyülüyor.
#İstanbulKuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu’nun Hatay’daki Milleyha Kuş Cenneti’nden paylaştığı görüntüler, sosyal medyada gündem oldu. Yoğurtçuoğlu, parkta açılan kanalın ve yığılan molozların bölgedeki gölet ve sulak alanları kuruttuğunu, müdahale edilmezse Milleyha’nın sonunun Tuz Gölü’ne benzeyeceğini söyledi.
#GazetehaberleriBal, bal arıları tarafından çiçekli bitkilerden elde edilen nektar kullanılarak yapılan doğal bir tatlandırıcı üründür. Bal, çoğunlukla şekerden yapılmış olmasına rağmen içinde çeşitli vitaminler, aminoasitler ve antioksidanlar bulunur. İçinde bulunan bileşenler, balı doğal bir iyileştiricidir. Bal alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bal Alerjisi NedirDeri hastalıklarında başı çeken problemlerden biri de gül hastalığıdır. Genellikle yüzde meydana gelen, yaygın bir cilt rahatsızlığı olan roza hastalığında, çoğunlukla alın, çene, burun, yanaklar gibi yüzün orta bölümünde daha yoğun olur. Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Yıldırım ve Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Deniz Yardımcı gül hastalığının belirtilerini, tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
#Gül HastalığıDünyada hepimiz farklı özelliklere sahibiz. Yani hiçbiriniz birbirimiz ile aynı özelliklere sahip değiliz. Böylece etrafımızda farklı ve çeşitli insanlar olur. Şimdi farklılıklarımızı ele alacağız ve bunların ne olduğunu öğrenmeye çalışacağız. İşte 4. sınıf sosyal bilgiler farklılıklarımız konu anlatımı.
#4. Sınıf Sosyal Bilgiler Farklılıklarımız Konu AnlatımıBir cümle içerisindeki fiilin çatısını özne ve nesneler belirler. Bu nedenle fiillerdeki çatılar özneye ve nesneye göre olmak üzere ikiye ayrılır. Özne ve nesnelerin yapısı o cümledeki yüklemin çatısını oluşturur. 8. sınıflar fiillerde çatı konusunu örnek cümlelerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Fiillerde Çatı Konu AnlatımıKlima hastalığının (lejyoner hastalığı) yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateşle belirti verebileceğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, özellikle pandemi sürecinde klima kullanıma daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
#Klima HastalığıMultipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. MS’in belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, MS hastalarında Covid-19 riski konusunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye MS Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva açıklamalarda bulundu.
#Sağlık