Çoğu sabah sokaktaki hayvanların katledildiği, çocukların hayatlarına vahşice son verildiği haberleriyle güne başlıyoruz. Peki, bu saf kötülük, şiddet karşısında hissettiklerimizi doğru yönetiyor muyuz? Sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar vicdanımızı rahatlatmanın dışında neye yarıyor? Şu sıralar birçok kişinin aklındaki bu soruları uzmanlara yönelttik.
#Narin GüranBu yıl 13’üncüsü düzenlenen ‘Uluslarlarası Suç ve Ceza Film Festivali’ başladı. Etkinliğin kurucusu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Türk Ceza Hukuku Reformu’nun mimarlarından Prof. Adem Sözüer’le buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem bu yılın teması ‘Herkes için adalet’i konuştuk hem de Adem Hoca’dan suç ve cezayı en iyi anlatan filmler listesi aldık.Prof. Sözüer’in bir de bireysel ‘Anayasa’ teklifi var: “1. Mutlu olmak temel hakkınızdır. 2. Mutlu olma hakkınız sınırlandırılamaz. 3. Mutlu olma hakkınızı kullanınız.”
#Uluslarlarası Suç Ve Ceza Film FestivaliMelis’in ikizleri ergenlik dönemine yaklaşıyor ve haliyle cinsellikle ilgili konuları merak ediyorlar, akıllarına takılan şeyleri soruyorlar. Gizem’in kızı daha 4 yaşında ama o da kadın ve erkek bedeniyle ilgili ayrımı fark etmeye başlıyor. Çocuklara cinsellik eğitimi ilk olarak ebeveynleri tarafından verilmeli. Peki ama onlarla konuşurken nelere dikkat edeceğimizi biliyor muyuz?
#Bebek Nasıl OlurKÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı ve Şişli Belediyesi’nin katkıları bu yıl 26 Kasım-2 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin ‘Onur Ödülleri’ belli oldu. Onur ödüllerinden birisi, direnen Afgan kadınları ve sinemacıları adına Afganlı yönetmen Sahra Karimi’ye verilecek.
#Uluslararası Suç Ve Ceza Film FestivaliBir değil, iki değil... Tam 4 baskı yapmış, onlarca çocuk tarafından okunmuş, hâlâ kitapevlerinde ve internette satışı devam eden ‘Gül ve Düşün’ isimli bir kitap. Ve o kitapta akla hayale gelmeyecek, tecavüzü meşrulaştıran, tecavüzcüyü ‘mutlu ve gururlu’, mağduru ise ‘insanların yüzüne bakamayacak’ şekilde tasvir eden bir hikâye! Yazar da yayınevi de özür diledi ama bitti mi? Her kalemi eline alan çocuk kitabı yazmaya devam mı edecek? Denetim bu işin neresinde? İşte yanıtları...
#YazarTürkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği, Kovid-19 salgını sebebiyle evinden çıkamayan çocukları 'masallar' aracılığıyla görüşemedikleri aile büyükleriyle bir araya getirecek. Yetişkinlerin okuduğu bir masalı görüşemedikleri çocuklara ses kaydı veya video olarak göndermesine aracılık edecek projeye, ünlüler ve çocuk kitabı yazarları da destek verdi. Sanatçılar Pınar Altuğ, Şenay Gürler, Tansu Biçer, Tülin Özer, Gül Gölge, Funda İlhan ve Melek Şahin, evine gidemeyen sağlık çalışanlarının çocukları için masal okudu
#Masalİstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir vakıf üniversitesi arasında imzalanan ‘Eğitimde İş Birliği’ protokolü kapsamında ‘İstanbul PDR Günleri’ düzenlendi. Etkinlikle, alanında uzman akademisyenlerle bir araya gelen rehberlik öğretmenlerinin mesleki gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor.
#İstanbul Ayvansaray ÜniversitesiBizler iyi ve mutlu bir dünya düşlerken şiddet ne yazık ki hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde okulda, iş yerinde, sokakta zorbalığa maruz kalabiliyoruz. Bu durum güvenli evimize geldiğimizde son bulabiliyor. Oysa siber zorbalık 7 gün 24 saat sürebiliyor.
#Serap TorunTuvalet eğitimi hem ebeveynler hem de çocuklar için önemli bir dönem. Peki, çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğuna nasıl karar verilir? Çocuklara tuvalet eğitimi verirken nelere dikkat etmeli? İşte, konuyla ilgili uzman görüşleri...
#Tuvalet Eğitimi“Çocuğuma tuvaleti nasıl öğretirim? Ne zaman başlamalıyım? Hızlı bir şekilde bu süreci nasıl atlatırım? Sorunlarla nasıl başa çıkarım?” gibi pek çok soru anne ve babaların kafasını kurcalıyor. ‘Tuvalete Merhaba’ platformunun öncüsü Prof. Dr. Bengi Semerci, tuvalet eğitimi konusunda anne-babalara önemli bilgiler verdi.
#Tuvalet EğitimiTürkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan Adli İstatistik verilerine göre, 2008-2016 yılları arasında Türkiye’de 104 bin 531 çocuk kayboldu. Üstelik bu sadece hakkında resmi olarak kayıp müracaatı yapılan veya güvenlik birimleri tarafından bulunan çocukların sayısı. Son iki haftayı Ankara ve Ağrı’da iki küçük kızın sağ salim bulunmasını bekleyerek geçirdik. Evlerinin önünde oyun oynarken kaybolan iki çocuktan üzücü haberlerin geldiği dakikalarda, henüz kaybolmuş başka çocukların anonsu yapılıyordu. Bu çocukları kim, ne amaçla kaçırıyor? İhmal kimin, bulunmaları neden uzun sürüyor? Uzmanlara sorduk...
#Çocukİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından her yıl düzenlenen “Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali” bu yıl 7. yaşını kutluyor. 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 7. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin program tanıtımı önceki akşam Swissotel’de yapıldı.
#FestivalNeden bazılarımız gerçek hayatta sıradan bir kişilik sergilerken, sosyal medyada farklı kişilere dönüşüyoruz? İnternette cevval bir ‘klavye kahramanı’na dönüşen o kız, geçen gün haksız yere laf işittiği halde ağzını açıp tek kelime bile edemeyen iş arkadaşınız değil mi?
#Sosyal Medya Hastalığı FomoÇocukken, ‘Büyüyünce ne olacaksın?’ sorusuyla karşılaşmayan yoktur. Büyükler, çocukların hareketlerine, yeteneklerine bakarak ‘Bu çocuk mühendis olsun, madem boyu uzun basketçi olsun’ gibi tahminlerde bulunmayı çok severler. Bunlar aslında, bizim önümüze konan ilk hedeflerdir. İleride, eğitim ve iş hayatımızda da farklı hedefler peşinde koşarız. Peki, hedef belirlerken nelere dikkat etmeli?
#Hedefİkna yeteneği en çok satışla alakalı alanlarda gerekiyor gibi gözükse de aslında hepimizin iş hayatında en az bir kişiyi ikna etmesi gerekiyor ki o da yöneticimiz. Bir projeyi kabul ettirirken, yetki isterken, zam talep ederken hep ikna yöntemlerine başvuruyoruz. Uzmanlardan bu gibi konularda patronları ikna etmek için tüyolar aldık.
#İkna