Duvar pilatesi, evde aletli pilates ve tüm vücut, bacak, karın gibi bölgeler için çeşitli seviyeler içeren 30 günlük zorlu fitness görevi gibi spor uygulamaları son dönemde çok popüler oldu. Ama bu egzersizleri bilinçsizce yapmanın bazı zararları olabilir mi? Uzmanlara sorduk.
#EgzersizBeyin ve sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Rauf Nasirov, hızlagelişen teknolojinin beyin ve sinir cerrahisine olan büyükkatkılarından birinin de ‘kapalı - kamera ile bel ve boyun fıtığıameliyatı’ olduğunu belirterek, bu sistemin hastanın ameliyatolduğu gün ayağa kalkmasını sağladığını açıkladı.
#1GAZİANTEP'te, otobüs şoförü Mehmet Yılmaz (39), yolculuk sırasında rahatsızlanıp fenalaşan Halise Kazıcı'yı ilk müdahaleyi yaparak hastaneye ulaştırdı. Yılmaz'ın fenalaşan kadını ambulansı beklemeden hastaneye ulaştırması otobüsün güvenlik kamerası görüntülerine yansıdı.
#GaziantepKovid- 19 pandemi sürecinde hareketsizlik, kilo alımı, sigara, stres ve evde artan iş yükü gibi faktörler başta bel boyun fıtığı olmak üzere omurgaya bağlı hastalıkların gelişme riskini artırdığını söyleyen Prof. Dr. Cem Dinç, "Bel boyun ağrılarının, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra dünyada en yaygın iş ve güç kaybına neden olan ikinci hastalık" dedi.
#Prof. Dr. Cem DinçBel ve boyun fıtığı hastalıklarının pandemide artışa geçtiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Alper Alabulut, "Düzenli spor yapılamaması, kilo alımı ve hareket miktarının çevresel etmenlerden dolayı azalması nedeniyle bel ve boyun fıtığına sahip hasta sayısında belirgin bir artış yaşandı" dedi.
#PandemiGencinden yaşlısına toplumumuzda her 10 kişiden 8’inde görülen bel – boyun fıtığı, çağın sorunu olan hareketsiz yaşam tarzı ile birlikte her geçen gün artıyor. Birçok kişinin korkulu rüyası olan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu rahatsızlığın tedavisinde gelişen teknoloji umut oluyor.
#Fıtık Neden OlurOmurga kaynaklı ağrılar bel bölgesinde en fazla olmak üzere boyun ve sırt bölgesinde de hissedilir. Bu ağrılar ani şiddetli olarak başlayabildiği gibi (Son altı hafta içerisinde de olabilir) yıllar boyunca orta şiddette sürebilir. Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Kader Keskinbora bel ağrısında enjeksiyon tedavisini anlattı.
#Bel AğrısıÇoğu ofis çalışanı günün 8 saatini neredeyse hiç kalkmadan üstelik yanlış pozisyonda oturarak geçiyor. Hal böyle olunca omurganın doğal postürü bozuluyor çeşitli hastalıklar ve buna bağlı olarak ağrılar da kaçınılmaz oluyor. Alınacak basit önlemlerle omurga hastalıkları riskini en aza indirmek mümkün. Avrasya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Şenay Sıldır omurga hastalıkları hakkında önemli bilgiler verdi.
#Bel Ağrısı Nasıl GeçerOzon tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ümit Yalçın, “Ozon tedavisi, canlanan bağışıklık sistemi etkisi ile mikropları öldürerek enfeksiyon hastalıklarına karşı direnci arttırır, eklem ağrılarında ve kas rahatsızlıklarında iyileşme sağlar, beyin fonksiyonlarını ve hafızayı kuvvetlendirir, ferahlatıcı etkisiyle depresyon ve anksiyete tedavisinde olumlu etkisi vardır” dedi.
#Ozon TedavisiOzon tedavisi hakkında bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğretim Görevlisi Ümit Yalçın, “Ozon tedavisi, canlanan bağışıklık sistemi etkisi ile mikropları öldürerek enfeksiyon hastalıklarına karşı direnci artırır, beyin fonksiyonlarını ve hafızayı kuvvetlendirir, ferahlatıcı etkisiyle depresyon ve anksiyete tedavisinde olumlu etkisi vardır” dedi.
#Ozon TerapisiTüm gün bilgisayar kullanmak, masa başında çalışmak, yanlış pozisyonlarda oturmak sırt ve bel ağrılarına neden oluyor. Bu ağrılar, eğer bu önlemler alınmazsa ilerleyen zamanlarda bel ve boyun fıtığı gibi kronik hastalıklara sebep olabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar, gün içinde uzun süre bilgisayar kullanan kişilerde oluşan sırt ve bel ağrılarını önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.
#Bel Ağrısı Nasıl GeçerBirçok hasta; bel, boyun ve sırt ağrıları şikayetleri ile uzmanlara başvurmakta ve bu ağrılardan kurtulmak istemektedir. Bu ağrıların pek çok sebebi olabilir. Göz ardı edilen ağrı kaynaklarından biri de halk arasında çok bilinmeyen ’’Faset Sendromu’’dur. Peki, ’’Faset Sendromu’’ nedir? Konuyla ilgili bilinmeyenleri ve tedavi yöntemlerini, Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem açıkladı.
#Faset Sendromuİskelet kısımlarının vücudun destek yapılarını zedelenme ve ilerleyici deformasyondan koruyacak şekilde düzgün ve dengeli dizilişidir. Ayrıca vücudun görünüşünü güzel, duruş ve dengesi iyi, eklemler üzerindeki zorlanması az, organların yeterli ve düzgün çalışabilmelerini sağlayan, kişinin kendisini yormadan gevşek olarak aldığı postür(duruş) olarak da tanımlanabilir.Duruş statik(durağan) yada dinamiktir(hareketli). Durağan duruş oturma, ayakta durma, yatma sırasındaki duruştur.
#Duruş BozukluğuBağışıklık sisteminin düzenlenmesi, baş, boyun, sırt, bel ve diz ağrıları, migren, damar tıkanıklığı, kronik ağrılar, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, bel ve boyun fıtığı, kronik yorgunluk ve halsizlik, varis, uyku bozuklukları, göz hastalıkları, hormonal bozukluklar, sinüzit, cilt hastalıkları, hipertansiyon gibi rahatsızlıklar için tercih edilen İbn-i Sina “Geleneksel Tıp” yöntemini keşfetmeye hazırlanın…
#İbn-İ Sina