Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaGeçen haftalarda köşemde “Bir şarkı ve bir aşk hikâyesi” başlıklı bir öyküye yer vermiştim. Ünlü şair Faruk Nafiz Çamlıbel iki çocuğunun annesi Azize Hanım’ın hastalanması üzerine doktor ve müzisyen bestekar Alâeddin Yavaşca’ya danışır. Azize Hanım’ın ölümcül bir hastalığa yakalandığı anlaşılınca ünlü şair o unutulmaz eserini kaleme alır, Alâeddin Yavaşca’ya bestelemesi için rica eder ve ortaya o muhteşem “Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok” şarkısı çıkar. Bu yazı öylesine ilgi gördü ki, öylesine olumlu yanıtlar aldım ki... İşte bu yüzden bugün yine size ünlü bir şair ve ressamın dillere destan aşk öyküsünü yazmaya karar verdim. Hem de çok sevilen bir şiire ilham vermiş olağanüstü bir aşk öyküsü bu...
#Güzin AblaTürkiye’nin kültür-sanat hayatının en önemli simgelerinden biri, 50 yıldır yayın hayatına devam eden Milliyet Sanat. Kültür-sanat yayınlarının can çekiştiği bu dönemde dergi, tüm görkemiyle 50’nci yılını kutluyor. Gazeteci Evrim Altuğ, ‘Türkiye’nin Sanat Hafızası’ ile 50 yıllık serüvene ışık tutuyor.
#Türkiye'nin Sanat HafızasıOpera Binası... Kimilerine göre bir semtin adı ya da durak ismi, kimilerine göre ise rengârenk bir dünyaya açılan kapı. Dünyadaki opera binaları ile kıyaslandığında daha mütevazı bir görüntüye sahip olsa da, mimari geçmişi, taşıdığı misyon ve Türk sanatına sağladığı yadsınamaz katkı nedeniyle Türkiye’nin en önemli sanat mekânlarından biri.
#Opera BinasıTürk Tarih Kurumu (TTK), Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla özel bir sanat projesiyle sanatseverleri buluşturacak. “Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisi kapsamında, önemli ressamların eserleri 2 Mayıs–2 Temmuz tarihleri arasında Ankara CerModern’de sergilenecek.
#Türk Tarih KurumuTürkiye'nin en güzel koyları Ege bölgesinde bulunmaktadır. Bu koylar doğal güzelliğin deniz ile birleştiği bir konumda olmasından dolayı turistler tarafından tercih edilen tatil mekanları olmaktadır. Koylardan bazıları doğal güzelliğin yanında tarihi güzelliklere de sahip olmaktadır. Bedri Rahmi koyu da gezilip görülmesi tavsiye edilen koylardan biri olmaktadır. Peki, Bedri Rahmi koyu nerede? Nereye bağlı? Bedri Rahmi koyuna nasıl gidilir detayları ile derledik.
#SeyahatUluslararası alandaki en güçlü çizerlerimizden Selçuk Demirel, son çalışması ‘Birdenbire İstanbul’da kentin var olan güzelliklerine kendince yeni güzellikler ekliyor. Demirel’in usta işi resimlerine İstanbul sevdasına tutulmuş şairlerin, yazarların metinlerinin eşlik ettiği bu özel eser, şehrin vefa dolu belleğine yeni bir estetik ve derin not olarak kayda geçiyor.
#Selçuk DemirelTürk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimAntik Yunan döneminden bu yana kullanılan lirizm kelimesi, ''lyrique'' sözcüğünden türetilmiştir. Lyrique, lir eşliğinde söylenen şarkı anlamına gelirken lirizm, duyguların ön plana çıktığı şiirlere verilen ortak addır. Bu tür şiirlerde genellikle aşk acısı, memleket özlemi ve ayrılık gibi bireysel konular işlenir. Bir edebiyat akımı olan lirizm, romantizm ile benzer özellikler taşır. Lirizm ne demek? Lirizm TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
Folkart Gallery, 2021-2022 sezonunu Türk resminin en önemli sanatçılarından İbrahim Çallı ile açtı. Bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı İbrahim Çallı sergisi olarak tarihe geçecek olan sergi, ressamın 80 eserinden oluşuyor. Beş yıllık yoğun bir hazırlık süreci sonrasında sanatseverler ile buluşan sergi, 17 Nisan’a kadar açık olacak.
#İbrahim ÇallıCumhuriyet’in ilk kültür ve sanat merkezi olan, Türk sanat tarihinin en değerli eserlerine ev sahipliği yapan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyarete açıldı. Müze, restorasyonla birlikte mimar Arif Hikmet Koyunluoğlu’nun 1927 tasarladığı özgün haline döndürüldü.
#Haşim KILIÇKültür ve Turizm Bakanlığı, restorasyonu tamamlanan, Türk sanat tarihinin eserlerine ev sahipliği yapan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin, 28 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle yeniden ziyarete açılacağını duyurdu.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıGalata Kulesi hakkında bugüne kadar belki birçok şey duydunuz ya da sadece yolunuzun üstündeydi de bakıp geçtiniz. Kimi zaman da bulunduğu yere oranla, hacimsel büyüklüğünü gölgelik olarak kanıksadınız. Ama karşısına geçip şöyle bir baktınız mı? Neredeyse 1500 yıldır ayakta olan bu yapı kim bilir neler yaşadı, kimleri bağrına bastı, ne hikayeler duydu?
#Galata KulesiTürkiye ve dünyaca ünlü ressamların eserlerinin reprodüksüyonlarını, Türkçenin ünlü şairlerinin dizeleriyle buluşturan ‘Repro Sergi’, Hürriyet gazetesinin Avrupa Tesisleri‘nde açıldı. Hessen’deki Türkçe ve Türk Kültürü öğrencilerinin eserlerinden oluşan serginin ilk ziyaretçileri de genç sanatçılar ve öğretmenleri oldu.
#ALMANYAİstanbul Modern’deki ‘İplikten Çözülenler-Tekstilde Küresel Anlatılar’, bizi kumaş ve dokuma üstüne hiç akla gelmedik fikirler ve bu malzemelerle üretilebilecek eşsiz sanat işleriyle tanıştırması bakımından hakikaten özel bir fırsat sunuyor. Alman sanat kurumu Ifa’nın uluslararası seçkisine Türkiye’den incelikle dahil edilen sanatçılar ve eserleri serginin en güçlü yanını oluşturuyor.
#İstanbul Modern