Haşim KILIÇ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2020 02:33
Cumhuriyet’in ilk kültür ve sanat merkezi olan, Türk sanat tarihinin en değerli eserlerine ev sahipliği yapan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyarete açıldı. Müze, restorasyonla birlikte mimar Arif Hikmet Koyunluoğlu’nun 1927 tasarladığı özgün haline döndürüldü.
Yaklaşık 2.5 yıldır ziyarete kapalı olan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde güçlendirme çalışmalarıyla birlikte özgün tasarımına dönmesi için restorasyon yapıldı. Göz alıcı mimarisiyle ziyaretçileri karşılayan müze, zengin koleksiyonu, sergi ve konser salonuyla Türkiye’nin en önemli kültür ve sanat merkezlerinden. Müze Müdürü Erdem Akkurt, restorasyon çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
KAPATILAN PENCERELER TEKRAR AÇILDI“Müzemiz, 2018 Nisan ayında ziyarete kapatılarak restorasyon, güçlendirme ve aslına uygun onarımına başlandı. Bu süreçte ilk olarak çok ciddi bir güçlendirme çalışması yapıldı. Çatıdaki kiremitler kaldırılarak bakırla kaplandı. Türk Ocakları kapanınca 1931 yılından 1976 yılına kadar Ankara Belediyesi de dahil olmak üzere birçok kurum binayı kullanmış. Bina, 1976’da bakanlar kurulu kararıyla müze yapılmak üzere Kültür Bakanlığı’na devrediliyor. Mimarın gözetiminde bina müzeye dönüştürülüyor ve 1980’de müze olarak açılıyor. Bu dönüşüm sürecinde pencereler ve bazı kapılar, daha fazla eser sergilenebilmesi için kapatılmış. Restorasyon kapsamında binanın bu gibi özgün olmayan eklentileri de kaldırıldı. Arif Hikmet Koyunluoğlu’nun çizdiği özgün tasarıma geri döndü. Ziyaretçiler, sergilenen eserlerle birlikte binayı da görme fırsatı buluyor.
ESERLER DÖNEM DÖNEM SERGİLENİYORMüze koleksiyonunda toplam 3 bin 629 eser bulunuyor. Önceden 700’ün üzerinde eser sergileniyordu ancak bu, ziyaretçiler açısından yorucu olduğu için şu an teşhirde 230 resim, 28 heykel sergiliyoruz. Bunları zaman zaman koleksiyondaki diğer eserlerle değiştirerek sergilemek istiyoruz. Ayrıca iki geçici sergi salonumuz var. Buralarda hem kendi koleksiyonumuzdaki eserleri sergileyeceğiz hem de dışarıdan başvuru yapan sanatçılarımızın kullanımına açacağız. Teşhirde Türk resim ve heykel sanatının başlangıcından günümüze kadarki eserleri, dönem dönem gelişimine göre sergiledik. Foto yorumculardan başlayarak modern sanatçılara kadar bir yelpaze bulunuyor. 15 farklı salon bulunuyor. Her bir salonda farklı bir dönem sergileniyor. Hepsi birbiri ile bağlantılı.”
YAPAY ZEKÂYLA BİLGİLERE ULAŞIMMüzede yeni uygulamaların da kullanılacağına değinen Akkurt, “Müzemiz normal şartlarda pazartesi hariç her gün açık olacak. Ama şu an pandemi nedeniyle hafta sonları kapalı olduğu için pazartesi günleri de açmayı planlıyoruz. Rehber eşliğinde gezilere yönelik planlamalar yapılıyor. Sesli anlatım için yapay zekâ hazırlanıyor. Ziyaretçiler, bir uygulama indirecek ve resmin üzerine tutup okuttuklarında o eserle ilgili bilgilere ulaşabilecek. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en modern müzelerinden biri olacak” bilgisini verdi.
OPERA VE TİYATRO TEMSİLLERİ YAPILACAKKonser salonunda yapılan değişikliklerle ilgili olarak Akkur, “Konser salonumuzda da güçlendirme çalışmaları yapıldı. Sahne güçlendirildi, ışık sistemleri değiştirildi. Koltuklar ve locaların restorasyonu yapıldı. Salon şu an 400 kişilik bir kapasiteye sahip. Burada konserler, operetler, tiyatro temsilleri gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.
Osman Hamdi Bey’in ‘Silah Taciri’ isimli eseri, müze koleksiyonunun en değerli eserleri arasında yer alıyor.Ziyaretçileri, girişte Şeref Akdik’in ‘Atatürk Ahlatlıbel’de Kazıda’ isimli eseri karşılıyor.Bedri Rahmi Eyüpoğlu, ‘Altındağ’da Gecekondular’ isimli eserinde Hıdırlıktepe’deki gecekonduları resmediyor.