Beceri haberleri sayfasında Beceri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7727 Beceri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Konuşma ve yazma dilinde kelimeleri birçok açıdan ifade edebilmek ve anlatılmak istenen konunun değişik yollarla anlatılmasını sağlamak amacıyla kelimelerin eş anlamlısı olan kelimeler kullanılmaktadır. Eş anlamlı kelimeler anlatım zenginliği sağlaması bakımından oldukça önemli olmaktadır. Beceri kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler nelerdir? Türk Dil kurumuna göre beceri kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler ile ilgili örnek cümleler hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#TDKEğlenceli bir aktivite olmasının yanı sıra paten kaymak aynı zamanda iyi bir egzersiz örneğidir. Tabii dengede kalmak ve bunun becerilerini geliştirmek için, yapılması gerekenleri dikkatli bir şekilde ele almak gerekmektedir. Peki, paten nasıl sürülür? Paten sürmek ne kadar sürede öğrenilir, ilk paten kaç numara alınmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Patenİlkokuldayken sonbaharda okulların açıldığı ilk gün öğretmenimin “yaz tatilinde neler yaptınız” sorusu ile başlardı. O zamanlardan beri yaz tatilinde hep anı biriktirmeye çalıştım. Salgın nedeniyle belirsizliklerle dolu zorlu bir eğitim-öğretim yılı geride kaldı.
#KoronavirüsAnne ve babalar çocuklarının yaşamlarında sağlıklı, mutlu ve başarılı olmalarını isterler. Bu doğrultuda, çocuklarını okul yaşamında ve öğrenme sürecinde desteklemeleri; onların gerekli yaşam becerilerini kazanmalarında ve başarılı olmalarında temel oluşturur. Öğrenme sosyal bir ortam içinde gerçekleşir. Öğrencilerin okulda başarılı olmalarının yanında; sosyal ilişkiler kurma, duygularını yönetme gibi gerekli yaşam becerilerini kazanmalarında sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin önemi büyüktür.
#PROF. DR. ÇİĞDEM ŞAHİN TAŞKIN KİMDİR?Bu yıl LGS’ye girecek öğrencilerin ebeveynlerin zihinlerini en çok meşgul eden, aile içinde edilen sohbetlerde ilk gündem olan sınava yaklaşık iki hafta kaldı. Anne ve babaların bu süreçte de çocuklarının geleceği ile ilgili kaygı duymaları ve onlar için en iyisini istemeleri çok doğal. Ancak uzmanlar sınava yaklaştıkça çocukların kaygısının yükseldiğinin unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor.
#LGSCOVID-19 enfeksiyonu başladıktan sonra bu yıl nisan mayıs aylarından itibaren 1-15 yaş çocuklarımızı virüsten korusak da neler olacağını birçok kere yazdım ve online anlattım… Eğer yaz aylarında önlem almaz isek eylül ekim kasımda neler oluşabileceği konusunda defalarca konuşma ve yazı ile katkıda bulunmaya gayret ettim. Özet olarak tekrarlayayım.
#KoronavirüsHer çocuğun kendine özgü yetenekli olduğu alanlar vardır. Çocuklar çok erken yaşlardan itibaren bu alanları alışkanlıkları, ilgileri, tercihleriyle belli ederler. Kimisinin çizim yeteneği, kimisinin görsel hafızası, kimisinin spora yatkınlığı bu konularda potansiyellerinin olduğunu gösterecek şekilde ilgi çekicidir. Peki, çocukların yetenek ve becerileri nasıl keşfedilir? Uzman Psikolog Burcu Sancar Çapa, konuyla ilgili önerilerini sundu.
#Çocuk21’inci yüzyılda ilk 20 yılı geride bırakırken, değişen iş dünyası bizden farklı yetenekler talep ediyor. Konsantrasyon, duygusal zekâ, dijital okuryazarlık, yaratıcılık ve ekolojik zihniyet gibi beceriler öne çıkıyor. İşte Hollanda merkezli Dünya Eğitim Geleceği Vakfı’nın belirlediği yedi beceri:
#EğitimOECD, iş dünyasındaki yeni yetkinlikleri incelediği ‘Geleceğin Beceri Beklentileri Raporu’nu yayınladı. Buna göre, OECD ülkelerinde her 10 çalışandan 6’sı bilgisayarlarla aynı beceri düzeyine sahip. Sadece yüzde 13 makinelere göre daha yetkin.
#OECDGelecekte iş dünyası beklediğiniz gibi bir yer olmayabilir. Hatta sadece birkaç yıl içinde sizden yeni beceri ve bilgiler beklenebilir. Artan iletişim olanakları, sayısallaşan dünya ve akıllı makinelerin yükselişi sektörleri dönüştürürken, geleceğin yeni nesil çalışanlarından beklenilenleri de kökünden değiştiriyor. Peki, 2020’lerde iş dünyasında hangi beceriler ortaya çıkacak? Bu değişime nasıl ayak uydurabiliriz? Cevap bu konuda hazırlanan en kapsamlı raporlardan biri olan ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’de. Phoenix Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Gelecek Enstitüsü’nün yakın zamanda yayınladığı ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’ raporunda önümüzdeki 10 yılda iş dünyasında belirleyici olacak 10 beceri ele alınıyor. IBM, Walt Disney, Electronic Arts gibi dünyanın alanlarında önde gelen şirketlerinin yanı sıra Stanford Üniversitesi uzmanlarının desteğiyle hazırlanan raporda, becerilerin değişmesine neden olan altı neden de sıralanıyor.
#İş DünyasıKardelenler projesinde büyük emeği olan Turkcell’in eski Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, bu kez aile vakfıyla çocukların bilişsel becerilerini artırmak için bir proje başlattı. Bilişsel Beceri Projesi çocukların dikkat eksikliğinin önüne geçiyor, matematik becerilerini güçlendiriyor.
#BilişimTatilen çıkanlarınkabuslarından biri bavul hazırlamak. Kıyafetleri bavula sığdırabilmekiçin en iyi yol katlamak mı, yoksa kıvırmak mı sancısına son verecekbuluş isimsiz bir kahramandan geldi. 25 parça kıyafeti eşsiz yöntemiylekatlayarak bir bavula sığdıran kadının, bunu yaparken çekilen videogörüntülerini Facebook'ta 10 milyondan fazla kişi izledi.
#25Bir beceri kafada pratik yaparak geliştirilebilir mi? Kafadan pratik yapmak herkesin becerisini geliştirmesini sağlar mı? Kafadan pratik yapmak istediğimiz konuda zaten iyiysek mi gelişir? Yoksa her konuda kafadan pratik yapıp gelişebilir miyiz? İşte cevabı..
#Kafanızda Bir Pratik Yaparak Bir Beceriyi Geliştirebilir MisinizPhilippe Petit Fransız bir ip cambazı. 1974 yılında, New York’ta bulunan Dünya Ticaret Merkezi’nin ikiz kulelerinin arasına gerilmiş bir çelik halata gözünü bile kırpmadan adımını atmış ve bu halatın üzerinde güvenlik önlemi almadan 45 dakika yürüyerek bir inanılmazı gerçekleştirmişti. Petit’in Türkçeye çevrilmiş iki kitabından biri olan ‘Yaratıcılık Kusursuz Suç’ çalışma masamın üstünde bana ilham veriyor.
#DiplomaGünümüzde, hızla değişen teknoloji ile birlikte öğrencilerin ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve yetkinliklerde önemli değişimler yaşanıyor. 21’nci yüzyılda beceri alanında üzerinde en çok durulan konuların başında okuryazarlık kavramı geliyor. Finans dünyasındaki gelişmeler, finansal okuryazarlığın her geçen gün önemini giderek artıyor. Finans dünyasında yeni araçlar ve uygulamalar da bu okuryazarlığın gündemde olmasına neden oldu.
#Prof. Dr. Elvan YALÇINKAYAMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sağlıklı bir toplum için çocukların edindiği bilgilerin yaşam becerilerine dönüşmesi gerektiğini söyledi. Bakan Tekin, bu kapsamda 81 ildeki okullarda çocukların sağlık okur yazarlığını öğreneceğini ve sağlıklı yaşam alışkanlığı kazanacağını açıkladı.
#Sağlıklı YaşamMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 yılı için öğretmen atama sürecini başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Nisan’da kabine toplantısı sonrasında 10 bini Millî Eğitim Akademisi’ne alınmak üzere toplam 25 bin öğretmenin atanacağını açıklamıştı. KPSS puanıyla atanacak adaylar için süreç 21 Nisan’da başlıyor.
#Milli Eğitim BakanlığıAmed Sportif Faaliyetler Teknik Direktörü Servet Çetin, Şanlıurfaspor maçının ardından yaptığı açıklamada, "İçeri girerken bir personelimizin maalesef burnu kırıldı. Maalesef bir de saldırıya uğradık. Biz komşu takımız. Onlar bizim oraya geldiklerinde gayet güzel ağırladık, öyle de gönderdik" dedi.
#Amed Sportif FaaliyetleriUlusal İstihdam Stratejisi’ne göre, işlerin geleceğini doğrudan şekillendiren iki önemli mega trend var; yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm. Strateji kapsamında istihdam artışı sağlanacak 8 sektör belirlendi ve bu sektörlerde de ikiz dönüşüm için uygulanacak stratejiler tek tek ortaya kondu. Hedef, 2028 yılında işsizlik oranını yüzde 7.5’e düşürmek, istihdam oranı yüzde 52.5’e çıkarmak.
#Ulusal İstihdam StratejisiGlobal Yeteneklerin Şifresi araştırmasına göre Türkiye’de yapay zekâyı düzenli kullananların yüzdesi global ortalamanın ve birçok gelişmiş ülkenin üzerinde. Türkiye’deki yetenekler iş yaşamında üretken yapay zekâyı en sık öğrenme ve araştırma için kullanıyor. Ayrıca çalışanların yüzde 66’sı, üretken yapay zekâ nedeniyle bazı görevlerin değişeceğini ve kendilerinin yeniden beceri kazanması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 70’i de dönüşümün parçası olabilmek için yeni beceriler kazanmaya istekli.
#Yapay ZekâİŞKUR, gençleri işgücü piyasasına çekebilmek ve istihdam sağlayabilmek için yeni bir platform kurdu. Adı, Gençlik Programı. Amaç, üniversiteler ile işbirliği içerisinde öğrencileri, işgücü piyasası ile tanıştırmak. Program sayesinde sadece iki ay içinde 56 bin 469 genç işe yerleştirildi. Programa katılan gençlere bin 83 liradan, 28 bin liraya kadar maaş ödemesi de yapılıyor.
#Noyan DOĞANMillî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitimi merkezleri, 3 bin 328 ücretsiz programla bireylerin bilgi ve becerilerini geliştirmesine olanak sağlarken, ‘Üçüz Dönüşüm’ yaklaşımı doğrultusunda yeşil, dijital ve toplumsal dönüşüm alanlarındaki kurslarıyla bireylere yeni meslek alanlarında sertifikalı beceri edinme fırsatı sunuyor.
#Halk Eğitimi MerkezleriMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "'Meslek ve sivil toplum örgütleriyle protokol yapacağız' dediğimizde bizi eleştiriyorlar. ’Her yerde protokol yapamazsın. Onayladığım yerle protokolü yaparsın’ diyorlar. Ben de diyorum ki, siz hangi vasfınızla Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin, meslek örgütlerini renklendirip meşrulaştırma yetkisine sahipsiz. Dolayısıyla siz ne derseniz deyin, bize bu konuda destek olacak herkesle protokol yapacağız" dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan ‘Milli Eğitim Akademisi Başkanlığı Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre Başkanlık, öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimi programlarını, yönetici yetiştirme programlarını, öğretmen, yönetici ile diğer personelin kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmelerine yönelik eğitim programlarını hazırlayacak ve uygulayacak.
#MEBDüşünün… Minik bir bebek doğduğu ilk andan itibaren çevresindeki sesleri duyuyor, anlamlandıramasa da hafızasına kaydediyor. Günler geçtikçe o masum gözlerle size bakarak mırıldanmaya, sesler çıkarmaya başlıyor. Derken, bir sabah “Baba!” diyor. İşte o an, dil gelişiminin mucizesine tanıklık ettiğiniz an!
#Konuk Yazar21-22 Haziran tarihlerinde uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na hazırlanan adaylar için soru çözmek ve netleri artırmak kadar önemli bir konu daha var: Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP). ‘Hayalet okullar’ ya da kolay sınavlarla artırılan OBP, bir adayın 1 puanla 150 bin öğrencinin gerisine düşmesine neden oluyor...
#Ortaöğretim Başarı PuanıAVRUPA’da bir süredir sessiz sedasız büyüyen bir kriz var; kalifiye iş gücü açığı. Avrupa Komisyonu’nun son raporuna göre inşaat, ulaştırma, ticaret ve sağlık sektörlerinde nitelikli çalışan bulmak artık ciddi bir mesele. Hatta o kadar büyük bir mesele ki Avrupa Parlamentosu bu konuyu en öncelikli gündemlerinden biri haline getirdi.
#1Son günlerde sosyal medyada zıplayan zıplayana… Büyük puntolarla ‘Boyunu uzatmak isteyen bir saat bu hareketi yapsın’ söylemleri ile viral olan bu videolardaki sıçrama hareketinin temeli Doğu Afrika'nın Maasai Kabilesi’ne dayanıyor. Boyları ortalama 190.5 cm olan bu kabilenin üyeleri parmak uçlarında yaptıkları dikey sıçrama ritüelleriyle boylarını uzattıklarına inanıyorlar. Onlar bu hareketleri yüzyıllardır bir ritüel olarak yapıyor ama gerçekten uzun boylarının altında yatan gerçek ne? Genetik mi yoksa bu dansları gerçekten boylarının uzamasına yardımcı oluyor mu? Böyle zıplayarak boy uzatmak mümkün mü? Doç. Dr. Ozan Ali Erdal ile konuştuk
#Boy UzatmaEnstitü Sosyal tarafından İstanbul'da "Türkiye'de Lise Eğitiminde Dönüşüm Çalıştayı" gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci "Lisenin yeniden tasarlanması veya ele alınması, çok fazla parametre içeren bir konu. Çok fazla değişkene sahip. Siz bir adım attığınızda bunun derslik, yatırım, öğretmen karşılığı gibi etkilediği alanlar var. Aynı zamanda sosyolojiyle, mesleki teknik eğitimle ilişkisi var" dedi.
#Enstitü SosyalAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Türkiye olarak iş hayatında güçlendiren politikalarla kadınları desteklemeye gayret ediyoruz. Bu anlamda, 12'nci Kalkınma Planı, bizim için bir yol haritası niteliğindedir" dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşGünümüzde yapay zekâ (YZ), eğitim alanında dönüşüm yaratan en önemli teknolojilerden biri olarak dikkat çekiyor. Eğitim alanında YZ en basit ifadeyle sınıf içi ve çevrimiçi öğrenme süreçlerini daha etkili, erişilebilir ve kişiselleştirilmiş hâle getiriyor. Eğitimde dijitalleşmenin ivme kazandığı bu dönemde, üretken yapay zekanın sunduğu fırsatlar eğitimci, öğrenci ve veliler için oldukça önemli ve heyecan verici hâle geldi. YZ ile eğitimin yeniden şekillendiği günümüzde öğrencilerin bu fırsatlardan en yüksek düzeyde faydalanmaları için ebeveyn ve eğitimcilerin öğrencilere rehberlik etme görevini üstlenmeleri gerekiyor.
#Konuk Yazar