Kafanızda bir pratik yaparak bir beceriyi geliştirebilir misiniz?

Güncelleme Tarihi:

Kafanızda bir pratik yaparak bir beceriyi geliştirebilir misiniz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 09:39

Bir beceri kafada pratik yaparak geliştirilebilir mi? Kafadan pratik yapmak herkesin becerisini geliştirmesini sağlar mı? Kafadan pratik yapmak istediğimiz konuda zaten iyiysek mi gelişir? Yoksa her konuda kafadan pratik yapıp gelişebilir miyiz? İşte cevabı..

Haberin Devamı

Arizona Cardinals takımında iki defa oyun kurucu olarak Pro Bowl’da oynayan Carson Palmer birkaç yıl önce dirseğinden sakatlanınca bir haftalığına spora ara verdi. Fakat Palmer kafasının içinde sürekli pratik yapıyordu. “Orta sahanın hemen gerisinde duruyorsun, top elindeymişçesine oyunun ilerlediğini görüyorsun,” diyordu ESPN kanalına. Yaptığı işe yaramıştı da. Takip eden hafta sonu, Palmer kariyerinin en iyi oyununu çıkardı. Bilim insanları yüz yılı aşkın süredir zihinsel pratiğin nasıl işe yaradığını anlamaya çalışıyor. 1930’larda araştırmacılar bir eylemi kafada canlandırdığınızda beyninizin kaslarınıza sinyal gönderdiğini kanıtladı. Bunlar kasların kasılmasını sağlayacak kadar güçlü olmayan, ancak vücudunuzu bir işi yapması için eğitebilen sinyallerdi. Zihinsel pratik, kafanızın içinde belirli bir beceriye yönelik bir kılavuz, bir plan oluşturabilir. Spor psikologları dart, jonglörlük ve step dansı gibi eylemlerde fiziksel ve zihinsel pratiği karşılaştıran yüzlerce araştırma yürüttüler. Genel olarak araştırmalar zihinsel antrenmanın işe yaradığını gösteriyor. Söz gelimi 2012 tarihli bir araştırmada 32 amatör golfçü ile elinde golf sopası tutup vuruşları zihninde canlandıran diğer 32 amatör karşılaştırıldı. Aynı eğitim programıyla iki grup da atışlarını iyileştirmeyi ve topu deliğe 10’ar santim yaklaştırmayı başardı. Görselleştirmenin gerçek eylem karşısında bazı üstünlükleri var. Örneğin her zaman, her yerde, hatta sakatlandığınızda bile yapabilirsiniz. Üstelik de güvenli. Bu da jimnastikçiler ya da cerrahlar gibi riskli eylem yapanlar için büyük bir artı. Dahası, fiziksel yorgunluk söz konusu olmayınca daha uzun süre pratik yapabiliyorsunuz. Ama bu, kolay olduğu anlamına gelmiyor. İrlanda’daki Limerick Üniversitesi’nde spor psikoloğu olan Tadhg MacIntyre, “Olimpiyat sporcularını laboratuvarımıza koyup ikisaat boyunca antrenmanı kafalarında canlandırmalarını istedik,” diyor. “Alıştırma bittiğinde yorgunluktan tükenmişlerdi.”

Haberin Devamı

Fakat yöntem herkeste işe yaramıyor. “Eğer yeni başlıyorsanız etkisi olumsuz olabilir,” diye uyarıda bulunuyor MacIntyre. “Diyelim ki bir atışı görselleştiriyorsunuz ama daha tutuş şeklinin ve hareketin doğrusunu bilmiyorsunuz. Muhtemelen yanlış beceriyi zihinsel olarak pekiştireceksiniz ve becerinizde hep bir eksiklik olacak.”

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!