bebeklik dönemi haberleri sayfasında bebeklik dönemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 285 bebeklik dönemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Uzman Diş Hekimi Bahar Pehlevan, ebeveynlerin ağlayan bebekleri yatıştırmak, uykuya dalmalarına yardımcı olmak ve emme ihtiyaçlarını karşılamak için sık sık emzik kullanma yoluna başvurduğunu belirterek bunun bebeklerin çene kemikleri, kas ve diş gelişimini kötü yönde etkileyebileceğini söyledi.
#Uzman Diş Hekimi Bahar PehlevanÇocuklarını soğuğa maruz kaldığında, soğuk içecekler içtiğinde ya da dondurma yediğinde boğazının şişmesinden, hastalanmasından endişelenmeyen ebeveyn yoktur sanırım. “Sakın soğuk su içme, terliyken soğuk su içme, dondurma yeme hasta olursun” gibi uyarılarla büyüdüğümüz için yetişkin birer birey olduğumuzda da bir çoğumuz soğuktan kaçarız, terliyken soğuk su içmekten kaçınırız, boğazımız şişken dondurma yemeyiz, soğuk içecekler tüketmekten kaçınırız. Peki, soğuk hava ve soğuk gıdalar gerçekten bizi hasta eder mi? Gelin bu soruların cevabını uzmanlardan dinleyelim…
#Sağlık“Soğuğa çıkma, terli terli su içme hasta olursun” ya da “Soğuk su içme, dondurma yeme boğazın şişer”... Hepimiz benzer cümlelerle büyütüldük ve doğruluğunu sorgulamadık bile... Büyüklerimizin akisine pek çok uzman soğuk suyun ya da dondurmanın boğazı şişirmediğini, terli su içmenin bizi hasta etmediğini, hatta şişen boğaz için buzun iyileştirici özelliği olduğunu söylüyor. Peki biz büyüklerimizi dinleyeceğiz yoksa uzmanları mı?
#DondurmaEvimize gelen yavru bir köpek, aynı yeni bir bebeğe sahip olmak gibi sevindirir. Bu dönem, keyif ve mutluluğun yanında yaşamımızı ciddi anlamda değiştirecek yeniliklere gitmemizi gerektiren, yeni rutinler, alışkanlıklar, ihtiyaçlar ve ciddi sorumluluk ile özveri gerektiren bir dönemdir.
#Tarkan ÖzvardarAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları BaskılamaAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıHipotoni günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Genel anlam bakımından düşük kas sorunu olarak adlandırılan bu hastalık çoğunlukla bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır. Çağımız rahatsızlıklarından biri olarak pek çok ebeveyn bebeğinde hipotoni hastalığını keşfetmektedir. Kaç güçsüzlüğü olarak da bilinen bu hastalık için eklem ve kasların çalışma hızının düşük olduğu gözlemlenmektedir. Yer çekimine bağlı olarak kaslarda çalışma hızının yavaş ya da hiç olmaması fark edilmektedir. Hipotoni nedir ve ne zaman anlaşılır detayları ile derledik.
#Hipotoni'Bebeklere yanlışlıkla Kovid-19 aşısı uygulandığı' iddiasına ilişkin olarak Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, gerçeği yansıtmadığını belirterek, aşılarda senelerdir barkod sisteminin kullanıldığını, dolayısıyla böyle bir ihtimalin söz konusu bile olamayacağını bildirdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı da konu hakkında inceleme başlatıldığını belirtti.
#Koronavirüsİnsanlar için çok daha sağlıklı bir hayat sürmek bir hayli önemlidir. Aksi halde pek çok hastalık ortaya çıkar ve sonuçları ise bir hayli kötü olabilir. Bunları yaşanmasını önlemek için mineral proteinler ve vitamin düzenli ilaçlanma alınmalıdır. Sağlık için yararlı olan bir ürün çeşidi de kazeindir. Kazeinin ne olduğunu, ne işe yaradığını, kazeinin nelerde bulunduğunu bütün ayrıntıları derledik.
#Kazein Nedir?İdrar kaçırma, pek çok kadının ortak derdi. Yaygın olarak rastlanan bu sorun, kadınların hem yaşam kalitesini bozuyor hem de sosyal açıdan olumsuz etkilenmelerine yol açıyor. “İdrar kaçırmak kader değil” diyen İzmir’in tanınmış doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, bu sorunun tedavi edilebilir olduğunu ve kadınların doktora gitmekten çekinmemeleri gerektiğini söylüyor.
#İzmirHamilelik döneminde kadının yaşam kalitesinin hem anne adayının hem de fetusun sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirten Çocuk Gelişimi Uzmanı Gökçe Gülen Akçin, “Kadına uygulanan aile içi şiddet; fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve duygusal travma olarak tanımlanabilir. Hamilelikteki şiddet bebeği de etkiler. Özellikle de beyinde zararlı etkilere yol açacağı, bebeğin duygusal gelişiminin de etkilenebileceği biliniyor” dedi.
#Çocuk Gelişimi UzmanıUzman Diş Hekimi Bahar Pehlevan, ebeveynlerin ağlayan bebekleri yatıştırmak, uykuya dalmalarına yardımcı olmak ve emme ihtiyaçlarını karşılamak için sık sık emzik kullanma yoluna başvurduğunu belirterek bunun bebeklerin çene kemikleri, kas ve diş gelişimini kötü yönde etkileyebileceğini söyledi.
#Uzman Diş Hekimi Bahar PehlevanBöbrek taşları daha çok erişkin hastalığı gibi algılanmasına rağmen, bebeklik dönemi dahil tüm çocukluk yaş grubunda rastlanan ve görülme sıklığı giderek artan bir hastalıktır. Bebek ve çocukların yaşam kalitesini düşüren ve önlem alınmaması halinde ciddi ve geri dönüşümsüz böbrek bozukluklarına yol açabilen bu sorun için ebeveynlerin uyanık olması gerekiyor.
#Çocuklarda Böbrek TaşıYaşamın her evresi, kendine özgü gereksinimler, özellikler ve gelişimsel performanslarla tanımlanır. Ancak, yaşam döngümüz içinde dinamik bir etkileşim içinde olan her bir evre kendinden önceki ve sonraki evreden bağımsız düşünülemez. Özellikle de erken çocukluk olarak tanımlanan 0-6 yaş döneminde, kazanılan bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklar, tecrübeler, maruz kalınan olanak ve sınırlılıklar, yaşam boyu etkisini devam ettirir. Erken çocukluk yıllarındaki doğru başlangıçlar, çocukların hayata güçlü ve sağlam adımlarla başlamasının garantisidir ve tüm yaşamı etkiler.
#ÇocukÇocuklukta ortaya çıkan kıskançlığın çeşitli sebepleri olabileceğini ve her çocuğun farklı tepkiler verebileceğini söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Zeynep Gülçin Yıldırım, “Çocuğunuz kardeşini kıskanırsa, kendinizi onun yerine koyarak anlayış göstermeniz gerekir. Çocuğunuzun duygularını ifade etmesine fırsat verin. Kıskançlık ile ilgili olduğunu düşündüğünüz davranışlarını kınamayın, ayıplamayın veya çocuğunuzu cezalandırmayın” dedi.
#ÇocukHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Peki Hepatit B virüsünün belirtileri nelerdir?
#Hepatit BÇocuklukta yaşanan depresyon, genellikle isteksizlik haliyle kendini gösteriyor. Bu isteksizlik uyku ve iştahın bozulmasına yol açıyor, zamanla dikkatini toplamakta zorlanan çocuk, ruhsal bir çöküntü içerisine giriyor. Tüm bunları fark etmeleri için ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Ebeveynlerin çocuklarının davranışsal tutumlarına ve söylemlerine dikkat etmeleri önem taşıyor.
#Oyun TerapisiTürkiye’nin Maldivler’i olarak görüldüğü icin ‘Saldivler’ adını alan Salda Gölü'nde yapılan araştırma önemli bir gerçeği ortaya koydu. Beyaz kumlarıyla eşsiz güzellik taşıyan Salda’nın yerkürenin erken döneminde yaygın olarak oluşan yaşam formlarının ortaya çıkış ve gelişim sürecine ışık tutacağı belirtildi.
#Salda Gölü