Güncelleme Tarihi:
Doğumsal olabildiği gibi bazı durumlarda sonradan da oluşabilen şaşılığın gözlerde bulunan paralel dengenin bozulması olarak tanımlandığını söyleyen Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Aydın, şaşılık tedavisine çocukluk çağında başlanmasının başarıyı artırdığını açıkladı. Özellikle kozmetik düzeltmenin yanında fonksiyonel kazanımların da olması nedeniyle tüm bebeklik ve çocukluk dönemi şaşılıkların tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Onur Aydın, “O halde erişkin yaşta karşımıza gelen şaşılıklarda tedavi ile sadece kozmetik düzelme sağlanacağı da unutulmamalıdır” dedi.
TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR? Bebeklik dönemi dediğimiz 1 yaş civarı oluşan şaşılıkların sık muayeneler neticesinde yaklaşık 2-3 yaş aralığında muhakkak ameliyatla düzeltilmesi gerektiğini belirten Aydın, şöyle devam etti: “Çünkü yaklaşık 4 yaşını geçen olgularda görme kazanımı olarak derinlik algısı ve 3 boyutlu görme gücü düşeceğinden hayat boyu devam edecek kalıcı görme sorunları baş gösterecektir. Küçük çocukluk dönemi kaymaları sıklıkla ölçümlerde ilk etapta tespit edilemeyen göz bozuklukları sonucu oluşmaktadır. O nedenle detaylı göz muayenesi sonucu verilen gözlüklerle ve diğer tedavi yöntemleri ile muhakkak gözün derece ihtiyacı giderilip kaliteli görüş sağlanmalıdır. Eğer gereken net görüş sağlanmaz ve gözlerden biri hedefinden başka yöne bakmaya devam ederse göz tembelliği (ambliopi) dediğimiz durumla karşılaşırız ki, bunun da 6-7 yaşından sonra tedavisi neredeyse imkansız denecek ölçüdedir.”
OKULDA SORUNLAR OLABİLİYOR Okul çağı ve ergenlik sürece ulaşan şaşılıkların da tedavisi bireylerin görsel kazanımları dışında sosyal ortamlardaki psikolojik sıkıntıları nedeni ile hızlıca tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden Aydın, “Şaşılık çocukların okul başarısını da olumsuz etkileyebiliyor. Sonuç itibari ile şaşılık hastalığı görme ile ilgili sorunları taşıdığı gibi maalesef ülkemizde de çokça sık gözlediğimiz sosyal, psikolojik sorunları da beraberinde getirmektedir” diye konuştu.
NASIL TEDAVİ EDİLEBİLİR? Şaşılık tedavisinin cerrahi dışı ve cerrahi tedavi olmak üzere iki grupta toplanabildiğini belirten Aydın, “Cerrahi dışı tedaviler gözlük tedavisi, prizma tedavisi, göz kapama ve botulinum toksini uygulamalarıdır. Botulinum toksin uygulaması ileride gerekebilecek ameliyat ihtimalini azaltıp ortadan kaldırabilmek için uygun bir seçenek olabilmektedir. Tedavi sırasında çocuklarda sıklıkla kapama tedavisi uygulanmaktadır. Kaymayan gözün gün içinde belirli saatlerde kapatılmasıyla kayan gözün hedefe kilitlenmesini sağlamaktadır. Cerrahi tedavi ise gözlerde daha evvelce yapılan tedavilere rağmen paralel denge kurulamamışsa yapılması gerekir. Gözler böylece paralel ve koordineli çalışarak hedefe aynı anda odaklanır ve başarı sağlanmış olur” ifadelerini kullandı.