Bebekler doğduklarında tamamen size bağımlıdırlar. Henüz dil gelişimlerini tamamlamadıkları için ağlamak, onların iletişim kurmak, ‘acıktım’, ‘bezim pislendi’, ‘sıkıldım’, ‘burada rahat değilim’ diyebilmek için kullanabildikleri tek yoldur Bazen bebeğinizin hangi ihtiyacı için ağladığını anlamak zordur. Ama büyüdükçe sizinle iletişim kurmak için göz kontağı, sesler çıkarma, gülümseme gibi yeni yollar öğrenecektir.
#Bebeklerin Ağlama NedenleriBugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüBir Sorudan Fazlası serisinde daha önce gebelik, doğum, bebeğin bakımı, emzirme baskısı gibi konuları mercek altına alıp ebeveynlerin şikayetlerini dinledik. Üstelik oldukça ilginç hikayeler ile karşılaştık. Bu kez 9 aylık bir anne olarak kendi yaşadığım ve inanılmaz rahatsız olduğum bir konuyu gündeme getirmek istiyorum: Sokakta hiç tanımadığımız insanlar çocuklarımızın bakımı konusunda neden müdahalede bulunuyor?
#Bir Sorudan FazlasıBebeklerde en önemli durumlarda birisi de uyku düzenidir. Bebeklerin sağlığı için düzenli uyumaları gerekmektedir. Bu anlamda bazı bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı uyku bozukluğu problemi olmaktadır. Bu hastalık ebeveynleri hem korkutmakta hem de endişelendirmektedir. Peki, bebeklerde uyku (gece) terörü nedir, neden olur ve ne zaman başlar? Bebeklerde gece terörü nasıl önlenir ve tedavi edilir? Sizlere bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#BebeklerdeYıl 2022 ama hâlâ ani bebek ölümüne bir çare bulunamadı. Son araştırmalara göre bazı bebekler daha savunmasız. Ebeveynlere riski azaltmak için gerekli önlemler on yıllar boyu anlatıldı. Ancak yaklaşık 20 yıldır ölüm oranlarında düşüş gerçekleşmiyor. Peki neden? ABÖS'ü yani ani bebek ölümü sendromunu mercek altına aldık...
#Bebek SağlığıÇocuklarda iştahsızlık yüzünden zorla yemek yedirme bazen ters tepebilir. Yemek yesin diye zorlamak, kandırmak onun için daha zarar verici olabilir. Peki, çocuğunuzu hem çağın vebası obeziteden koruyup hem de sağlıklı beslenmesini sağlamak mümkün mü?
#Yemek