Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiBeslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkDünyayı değiştiren Covid-19 virüsünün çeşitli varyantları hâlâ aramızda dolaşırken bilim insanları da gelecekteki pandemilere hazırlık yapıyor. Uzmanlar, 'İspanyol gribi' olarak da bilinen 1918 gribinde hayatını kaybedenlerin kemiklerinin önümüzdeki yıllarda yaşanacak salgınlarda kimlerin en ağır etkileneceğine dair ipuçları verebileceğini düşünüyor. İşte gelecekteki pandemide kimlerin hedef grubunda olduğunu araştıran bilim insanlarının ilginç çalışması...
#PandemiHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor. Aklınızda pek çok soru olabilir: 2 aylık bebek ne kadar uyur, 2 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 2 aylık bebek kilosu, 2 aylık bebek bakımı, 2 aylık bebek aşısı, 2 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 2. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Aklınızda pek çok soru olabilir: 1 aylık bebek ne kadar uyur, 1 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 1 aylık bebek kilosu, 1 aylık bebek bakımı, 1 aylık bebek aşısı, 1 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 1. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebekİnsan vücudunda birçok mineral bulunur. Bu minerallerden birisi de fosfordur. Fosforun düşüklüğü veya yüksekliği yapılan kan testlerinde belirlenir. Bu değerlerin normal değerlerden yüksek veya düşük çıkması birçok hastalığı doğurmaktadır. Peki Fosfor nedir? Fosfor değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Fosfor hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca inceledik.
#Fosfor NedirBebekleri daha uzun süre emzirmenin sınavlarda başarı oranını artırabileceğini biliyor musunuz? İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, anne sütü ile çocukların akademik hayatı arasındaki ilişkiye dair önemli sonuçlar ortaya koydu. Bu araştırmayı konuştuğumuz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın ise anne sütünün katkılarının zekâ gelişimiyle sınırlı olmadığını belirtti ve ekledi: “İshal, kansızlık, astım, çocuk diyabeti ve daha fazlasından koruyor, ruhsal gelişime dahi katkı sağlıyor!”
#Anne SütüSoğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüBebeklerin gece beslenmeleri azaldığı zaman uyku eğitimi alarak kendi başlarına uykuya dalabilmeleri gerekir. Özellikle de çok uzun bir dönemi uykusuz bir şekilde geçiren annelerin buna çok fazla ihtiyacının olduğunu da bilirsiniz. Bebeklerde uyku eğitimi ne zaman başlar ve nasıl olmalıdır sizler için derledik.
#BebeklerdeBebeklerde sık kaka yapmaları, bazı hastalıkların oluşumunun habercisi olduğu görülmektedir. Bebekler, doğumdan itibaren direkt konuşamamaları, bazı hastalık ve ağrıları ebeveynleri bildirmemelerine bağlı olarak aileler kaka ve idrar yolları kontrol etmesi son derece önemlidir. Bebeklerin sık kaka yapma nedenleri nelerdir? Bebekler hangi aralıklar ile kaka yapmalıdır? İşte, detaylar.
Bebeklerde keskin idrar kokusu, ebeveynleri tedirgin etmek ile birlikte bazı kontrollerin yapılmasının önemini ortaya koymaktadır. Bebeklerin belirli dönemlerde idrar ve katı dışkılarında uzman hekimler tarafından gerekli tahlillerin yapılması önemlidir. Bebeklerde keskin idrar kokusu neden olur? Bebeklerde keskin idrar kokusu neyin belirtisi olabilir detayları ile derledik.
#Bebeklerde Keskin İdrar KokusuBebeklerin gelişim süreci içerisindeki en önemli hususlar arasında diş çıkarma geliyor. Bu konuda kaçıncı aydan sonra bebeklerin diş çıkardığı anne ve babaların merak ettiği konular içerisinde yer almaktadır. Peki, bebeklerde ilk hangi diş ne zaman, hangi ayda ve nasıl çıkar? Bebeklerde ilk diş çıkarma kaç gün sürer detayları ile derledik.
#BebekBesin içeriklerine göre bazı kişilerde gaz ya da şişkinlik meydana gelebilmektedir. Pek çok kişi bu durumu önlemek için besin hakkında araştırma yapmaktadır. Özellikle hamilelik döneminde tüketin besinlere dikkat edilmelidir. Ispanak besin değeri en yüksek olan yapraklı sebzelerden biridir. Hem salata hem de yemeklerde kullanılan bu besinin gaz ya da şişkinlik yapar mı sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
Bebeklerin beslenme şekline çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle besin değeri yüksek olan gıdalar tüketilir. 11 Aylık bebeğe verilecek gıdalar da doğru belirlenmelidir. 11 aylık bebeğe kahvaltı olarak ne verilir ve yedirilir? 11 aylık bebeğe kahvaltı yaptırılır mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#11 Aylık BebekBebeklerin ve çocukların beslenmelerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle de bebek kahvaltılarının en iyi şekilde hazırlanması gerekir. 6 aylık bebeğe kahvaltı verilir mi ve yaptırılır mı? 6 aylık bebeğe kahvaltı olarak ne verilir ve yedirilir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#6 Aylık BebekHamilelik süresinde tüketilen besinlere çok dikkat edilmelidir. Özellikle de anne adaylarının yediği her gıda bebeğin sağlığını da etkiler. Günümüzde çoğu kişi hamilelik süresinde çilek yemenin yararlı mı yoksa zararlı mı olduğunu merak ediyor. Hamilelikte çilek yemek zararlı mı ve bebekte leke yapar mı? Gebelikte çilek yemenin faydaları nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Yeni doğan bebeklerde bazı noktalara mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle gerektiği zamanlarda uyandırılması büyük önem taşımaktadır. Bu durum bebeklerin sağlıklı beslenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle belirli bir süreden sonra yeni doğan bebeklerin uyandırılması gerekmektedir. Peki, yeni doğan bebek nasıl uyandırılır? Yeni doğan bebek uyandırma yöntemini sizlere detaylıca derledik.
#Yeni DoğanBeslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili yeni bir araştırmada, ‘Tipik Batı Beslenme’ tarzından ‘Optimize Edilmiş Beslenme’ye geçmenin, kişilerin ömrünü uzatabileceği ortaya çıktı. Örneğin 20 yaşında bir kişi optimal beslenmeye geçerse ömrüne 10-13 yıl ekleyebiliyor. 60 yaş ve üstü olan kişiler ise doğru beslenerek 8-9 yıl kazanabiliyor. Peki bu iki beslenme tarzı arasında ne fark var? Çocuk yaştan itibaren optimal beslenme modelini benimsemek nasıl bir fark yaratır? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBağırsaklar yaşamın devamlılığı için olmazsa olmaz yapılardan biridir. Burada oluşacak herhangi bir sorun yaşam standartlarını birden aşağı çekecektir. Bundan dolayı bağırsakta oluşan bir sorun durumunda insanlar ciddi huzursuzluk ve rahatsızlık hissetmektedir. Haliyle bu yapıda bir sorun yaşamamak için neler yapılabilir bilgisine ulaşılmak istenmektedir. Bunlar içinde önemli görülen bir sorun ise bağırsak tembelliği hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkHamilelik hazırlıklarında olan çiftlerin en çok ilgilendiği konular arasında yer alan ikiz bebek nasıl olur, doğal yollarla nasıl gerçekleşir sorularının yanıtlarını araştırdık. Tüp bebek tedavisinde çoğunlukla karşılaşılan ikiz bebek durumunda ne gibi etkenler önemlidir, nasıl olur? İşte ikiz bebek ihtimalini artıran faktörler...
#İkiz BebekÜlkemizde her 1000 bebekten 1 tanesinde Anensefali rahatsızlığı görülüyor. Bu rahatsızlıklar birlikte bebeklerde çok ciddi anomaliler meydana gelebiliyor. Anne karnında gelişimini sürdüren bebeklerin beyin organlarının gelişmemesi nedeni ile ortaya çıkan bu hastalık sıkça araştırılıyor. Anensefali nedir, neden olur sizler için derledik.
Biotidinidaz, vücudun H Vitamini adı verilen biyotini, doğru bir şekilde işleyemediği oldukça ciddi bir kalıtsal bir hastalıktır. Biotidinidaz eksikliği, havale, kas güçsüzlüğü, havale, saçlarda dökülme, cilt döküntüleri ve solunumla ilgili sorunlarla kendini gösterir. Biotinidaz nedir, ne işe yarar tüm detayları ile derledik.
#Biotinidaz