Birçok farklı besin türünde kullanılan en güzel ürünler içerisinde susam gelir. Özellikle başta simit olmak üzere aynı zamanda unlu mamullerde yaygın olarak değerlendirilir. Bununla beraber susamın şişkinlik ve gaz abi yapıp yapmadığı merak edilen konular içerisinde bulunuyor.
Anne babaların kabusu olan gaz sancısı problemi çoğu bebekte görülür. Bebeğinizin gaz sorunu yaşamasının temel nedeni aldığı besinlerdir. Dolayısıyla bebeğinize gaz yapan besinlerin neler olduğunu bilirseniz bu sorunu daha az yaşamasını sağlayabilirsiniz.
#Gaz Yapan GıdalarHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekKarın guruldaması hemen her yaş grubu insanda gözlemlenen bir durumdur. Bu guruldama bebeklerde gözlemleniyor ve sayısı da oldukça fazla oluyorsa ebeveynlerin telaş etmeleri son derece normal olarak karşılanmaktadır. Peki, Bebeklerde karın guruldaması ne anlama gelir ve neden olur? Karın guruldaması nasıl geçer sizin için tüm detayları ile derledik.
#Bebeklerde Karın GuruldamasıFıstık ülkemizde en sık tüketilen kuru yemişlerden birisidir. Besin değeri oldukça yüksek olan fıstık çiz, taze ve kavrulmuş bir şekilde çok sık tüketilmektedir. Fakat yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı sorunlara da teşkil etmektedir. Peki, çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığı gaz yapar mı ve yapmaması için ne yapılır? Sizlere yer fıstığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Sağlamış olduğu birçok önemli fayda ile beraber tahin önemli besin kaynakları içerisinde gelir. Özellikle pekmez ile beraber karıştırıldığı zaman harika bir lezzet sunduğunu ifade etmek mümkün. Bununla beraber tahinin gaz ve şişkinlik yapıp yapmayacağı merak edilen konular içerisinde geliyor. Peki, tahin gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır detayları ile derledik.
Hem fiziksel hem de zihinsel olarak stres insanın en büyük düşmanları içerisinde gelir. Hayatı kötü bir şekilde önemli oranda etkileyen stres, aynı zamanda karanlık düşüncelere iter. Son dönemlerde ise stresin gaz ve şişkinlik yapıp yapmayacağı da merak edilen konular arasında geliyor. Peki, stres gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır tüm detayları ile derledik.
Taşıdığı önemli besin kaynakları ile beraber pırasa önemli sebzeler içerisinde gelir. O yüzden mutlaka dengeli bir şekilde tüketilen önemli yeşillikler arasında bulunur. Fakat aynı zamanda gaz ve şişkinlik yapıp yapmayacağı merak edilen konular içerisinde geliyor. Peki, Pırasa gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır tüm detayları ile derledik.
Doğum sonrasındaki dönemde, bebeğinizi sadece anne sütü ile besleseniz onun bazı sindirim sorunları yaşadığına ve zaman zaman ağladığına, yüzünü ekşittiğine ve gazı olduğu için bacaklarını genellikle karnına çektiğine de şahit olabilirsiniz. Patlıcan gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır sizler için derledik.
Sofra kültürünün vazgeçilmez çorba çeşitleri içerisinde mercimek çorbası gelir. Özellikle lezzeti ile beraber akşam yemeklerin ana menüsü olarak öne çıkar. Tabii birçok kişi bu lezzetli ve özel çorbanın şişkinlik ve gaz yapıp yapmayacağını merak ediyor. Peki, Mercimek çorbası gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Emzirirken hamilelikte ve bebeklerde) detayları ile derledik.
Bulgurun Türk mutfağında önemli bir yeri bulunuyor. Anadolu'da sıklıkla tüketilen bu besin birçok farklı çeşitte tüketiliyor. Önemli bir protein kaynağı olan bulgur, diyet uygulayanların da menülerinden eksik olmuyor. Bulgur önemli bir besin kaynağı olmasına rağmen gaz problemi nedeniyle temkinli yaklaşıyorlar. Bulgurdan yapılan kısırın gaz yapıp yapmadığını, gaz problemini nasıl önleyebileceğinizi bulabilirsiniz.
Kahve insanlığın var olduğundan bu yana bir şekilde insanların hayatında olan bir içecektir. Peki, filtre kahve ve kafeinsiz kahve yetişkinlerde gaz yapar mı? Filtre ve kafeinsiz kahve midede şişkinlik yapar mı? Emzirirken filtre ve kafeinsiz kahve tüketimi bebeklerde gaz yapar mı? Filtre ve kafeinsiz kahve hamilelikte gaz yapar mı detayları ile derledik.
Elma, sevilerek yenen meyvelerden biridir. Ayrıca sağlığa faydalı birçok özelliği bulunmaktadır. Faydalı bir besin olan elma, insanlarda gaz problemine de yol açmaktadır. Birçok insan elma yedikten sonra şişkinlik yaşamakta, günlük hayatları olumsuz etkilenmektedir. Elmanın, nasıl şekilde gaza sebebiyet verdiğini öğrenip, doğru şekilde tüketebilirsiniz. Elmanın şişkinlik oluşturmaması için nelere dikkat etmeniz gerektiğini detayları ile derledik.
Gaz ve şişkinlik pek çok kişinin günlük hayatta yaşadığı sorunlar içerisinde gelir. Özellikle buna sebep olan günümüzde birçok farklı besin kaynağı bulunmaktadır. Bunlar içerisinde dondurma olup olmadığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, dondurma gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Yetişkinlerde ve Bebeklerde) tüm detayları ile derledik.
En çok tüketilen tatlı kaynakları içerisinde şüphesiz çikolata gelir. Ancak aynı zamanda çikolatanın sıcak ve soğuk üzerinden gaz ve şişkinlik yapıp yapmayacağı merak edilen konulardan biridir. Özellikle hamilelik dönemi için bu durum önemli bir yer taşıyor. Peki, sıcak ve soğuk çikolata gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Yetişkinlerde ve bebeklerde) detayları ile derledik.
Dünya çapında en sevilen ve tercih edilen meyve türleri içerisinde ananas gelir. Tropikal bir meyve olması ile beraber ayrıca gaz yapıp yapmayacağı merak edilen konular içerisinde geliyor. Peki, ananas gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Bebeklerde ve emziren annede) detayları ile derledik.
Alışverişe gittiğimizde en iyi ürünleri almaya, sebze ve meyveleri iyi yıkamaya, doğru pişirme teknikleriyle sağlıklı yaşamaya çalışıyoruz. Kendimizce mutfağımızdaki her detaya dikkat ediyoruz. Ancak bu kadar titiz davrandığımız halde maalesef ki farkında olmadan yaptığımız hatalar, sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Ne kadar sağlıklı beslenirsek beslenelim, evimizin kalbi olan mutfağımızda bazı şeyleri doğru yapamazsak, hastalıklara da davetiye çıkarmış oluyoruz. Peki, doğru mutfak malzemelerini kullanıyor muyuz? Kullandığımız plastik ürünler bize nasıl zarar veriyor? Kullandığımız tencere ve tavalar sağlığımızı nasıl bozuyor? Gelin, hep birlikte mutfağımızdaki tehlikelere birlikte bir göz gezdirelim.
#SağlıkBağırsaklarda gaz oluşmasının çok sayıda sebebi olabilir. Yaşam tarzı, kullanılan ilaçlar, tüketilen yiyecekler bağırsak gazının oluşumunun birkaç sebebidir. Geçici bir durum olan bağırsak gazı problemi, günlük yaşantının problemli hale gelmesine neden olur. İşte, tüm detaylar.
#Bağırsak Gazına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Uykusuzluğun bağışıklık sistemini direkt olarak olumsuz etkilemesinin yanı sıra yaratabileceği sağlık sorunları nedeniyle olumsuz etkisi katlanarak artıyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, koronavirüs salgını nedeniyle özellikle güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç duyulan bu dönemde yeterli ve kaliteli uyumak için önerilerde bulundu.
#Uyku DüzeniMutfağımızda yemeklerimize lezzet ve aroma vermek amacıyla kullandığımız bitkilerin ve baharatların birçok faydası bulunuyor. Yapılan çalışmalarda baharatların kanser riskini azaltabileceği, kan yağlarını düzenlediği, kan şekerini düşürücü etki gösterdiği, sindirimi kolaylaştırdığı, antienflamatuar etki gösterebileceği ve kuvvetli antioksidan etkileri olduğu görülmüştür.
#Baharat6. ay itibariyle başlayan ek gıda döneminde yoğurt, sebze püreleri, yumurta sarısı ve mevsiminde, bebeğe uygun meyveleri 3 gün kuralına göre denedikten sonra herhangi bir sorun yaşanmadıysa peynir, et, balık ve kuru baklagile geçilebilir. Bu gıdaları 7- 8 ay aralığında vermek en doğrusu. Daha önceki yazımda detaylıca belirttiğim gibi her yeni gıda, 3 gün kuralına göre verilmeli. Bu dönemde başlangıçta yine en fazla 1-2 yemek kaşığı ile başlayıp, 125 ml olana kadar yavaş yavaş artırarak verilmelidir.
#Ek GıdaAnne ve babaların bebekleriyle ilgili en çok problem yaşadıkları konulardan biri de uyku düzeni oluşturmak ve buna sadık kalabilmektir. Bazı bebekler uykuya dalma ve sürdürmede sıkıntı yaşamazsak bazıları bu konuda problem yaşayabilir. Peki, bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için ne yapmalı?
#Bebeklerde Uyku DüzeniBebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı? Bebekler için yoğur nasıl mayalanır? 1 yaşından önce bebeklere hangi gıdaların verilmesi yasaktır? Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını uzmanımız veriyor.
#Ek Besin