Bebekler, ilk 6 ay anne sütü ile beslenir. Daha sonra onların zihinsel ve fiziksel gelişimine uygun olarak ek gıdaya geçilir. Anne babalar da hangi besinin ne zaman bebeklere verilebileceğini merak ediyor. Kiraz da bunlardan biri. Peki bebeklere kiraz ne zaman verilir? İşte detaylar...
#Bebeklere Kiraz Ne Zaman Verilir37’nci haftadan önce doğan bebeklere prematüre deniliyor ve organları henüz tam olarak gelişmediği için kuvözde kalmaları gerekiyor. Son yıllarda dünyada prematüre doğan bebeklerin sayısında ciddi şekilde artış yaşanıyor. Türkiye'de de her 10 bebekten biri prematüre doğuyor. Peki bu duruma etki eden faktörler neler? Neden sayıları her geçen gün artıyor?
#Prematüre DoğumBilimsel çalışmalar bebeklerin bağırsak florasının sadece anne sütünü sindirebildiğini ve ilk 6 ay sadece anne sütünün yeterli olduğunu gösteriyor. 6. aydan sonra ek gıdaya geçilirken doğru, taze, besleyici ve sağlıklı ek gıda verilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre İnce Gökyar, ek gıdaya geçiş sürecinde annelerin doğru bildiği 6 yanlışı anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#BebekBebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#BebekBebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı? Bebeğin ek gıdaya geçiş için hazır olduğu nasıl anlaşılır? Bebeğin sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanabilmesi için ek gıdaya başlama sürecinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, konu hakkında anne babaların merak ettiği sorulara yanıt verdi.
#Bebekİlk 6 ay sadece anne sütü alarak büyüme ve gelişimini normal tamamlayan bebek için altı aydan önce ek besine başlamaya gerek yoktur. Fakat bebeğiniz 6 aylık olduğunda artık anne sütü yeterli gelmez. Dolayısıyla 6. aydan sonra bebeğinizi emzirirken aynı zamanda da ek besinlere alıştırmaya başlamanız gerekir.
#BebekEmzirme döneminden ek gıdaya geçiş dönemi siz anneler için endişe verici bir süreçtir. Bebeğiniz için de kaşıkla tanışma, çiğnemeyi ve yutmayı öğrenme geliştirme dönemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve tüm beslenme otoritelerinin ortak görüşü bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü vermenizdir. Ancak 6 aydan sonra anne sütü bebeğinizin gereksinmelerini karşılamaya tam anlamıyla yetmez.
#BeslenmeBebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı? Bebekler için yoğur nasıl mayalanır? 1 yaşından önce bebeklere hangi gıdaların verilmesi yasaktır? Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını uzmanımız veriyor.
#Ek BesinHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 6 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 6 aylık bebek ne kadar uyur, 6 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek bakımı, 6 aylık bebek aşısı, 6 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 6. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekBebeğiniz, ilk 6 ay boyunca ihtiyacı olan tüm besinleri anne sütü ile karşılar. Yenidoğan bebek emzirmesinde ise, bebek sık sık annesini emmek isteyebilir. Bebeğiniz azar azar emdiği için, daha sık bazen de her saat başı acıkır. Yeni doğan bebeğe mama ne zaman ve ne kadar verilir sizler için derledik.
#Yeni DoğanBebeklerin ve çocukların beslenmelerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle de bebek kahvaltılarının en iyi şekilde hazırlanması gerekir. 6 aylık bebeğe kahvaltı verilir mi ve yaptırılır mı? 6 aylık bebeğe kahvaltı olarak ne verilir ve yedirilir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#6 Aylık BebekBebeklere bal yedirmenin sakıncası anneler arasında sıklıkla konuşulan bir tartışma konusudur. Ancak tüm bu tartışmalara rağmen bebeklere bal neden verilmez bilimsel olarak tam olarak açıklanamamıştır. Uzmanlar bu duruma ne diyor? Bebeklere ne zaman bal verilir? İşte bebeklere bal yedirmeyle ilgili merak edilenler…
#Bebeklere BalDokunmanın gücünün farkında mıyız? Bir ağacın dallarına dokunmak, bir çiçeğe su vermek, bir kediyi sevmek, bir insana yardım eli uzatmak... İnsan olarak bizim hayatımız nasıl dokunmakla başlıyorsa, hayatın devamında da dokunmakla büyüyor her şey! Doğar doğmaz annenin kucağına verilen bebekle anne ile arasındaki bağ da o ilk dokunuşla başlıyor.
#Dokunsan YeterDokunmanın gücünün farkında mıyız? Bir ağacın dallarına dokunmak, bir çiçeğe su vermek, bir kediyi sevmek, bir insana yardım eli uzatmak... İnsan olarak bizim hayatımız nasıl dokunmakla başlıyorsa, hayatın devamında da dokunmakla büyüyor her şey! Doğar doğmaz annenin kucağına verilen bebekle anne ile arasındaki bağ da o ilk dokunuşla başlıyor.
#SudocremOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#ÇOCUKOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#Uzm. Dr. Ayşegül Parlak6. ay itibariyle başlayan ek gıda döneminde yoğurt, sebze püreleri, yumurta sarısı ve mevsiminde, bebeğe uygun meyveleri 3 gün kuralına göre denedikten sonra herhangi bir sorun yaşanmadıysa peynir, et, balık ve kuru baklagile geçilebilir. Bu gıdaları 7- 8 ay aralığında vermek en doğrusu. Daha önceki yazımda detaylıca belirttiğim gibi her yeni gıda, 3 gün kuralına göre verilmeli. Bu dönemde başlangıçta yine en fazla 1-2 yemek kaşığı ile başlayıp, 125 ml olana kadar yavaş yavaş artırarak verilmelidir.
#Ek GıdaSevgili anneler, hepimizin bildiği gibi beslenmenin hayatımızın seyrini belirlemede çok büyük etkisi var. Beslenmenin bebeklerin bilişsel ve sosyal gelişimindeki rolü hakkında Hürriyet Gazetesi aile-çocuk yazarı Ömür Kurt soruyor, Psikolog Serap Duygulu ve Nutricia Genel Müdürü Dr. Yalım Üner yanıtlıyor…
#BebelacEk gıdaya geçiş sürecinde her annenin aklındaki sorular aşağı yukarı aynı: Hangi ayda ek gıdaya geçilmeli, hangi besinler bebeğin bağışıklık sistemine iyi geliyor; anne sütü ve ek gıda oranı nasıl dengelenmeli? İşte hem bu soruların cevaplarını hem de kemik suyunun bebek sağlığına mucizevi etkilerini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık aktardı.
#Ek Gıdaya Geçiş