Bebeklerini heyecanla dünyaya getiren anneler, aynı heyecanla ne zaman emekler, oturur ve yürür merakla gelişimlerini araştırırlar. Yeni doğmuş bebekler gelişim sürecince dönme, emekleme, oturma, yürüme gibi eylemleri genellikle sırasıyla gerçekleştirirler. Peki bebekler ne zaman emekler ne zaman oturur ve yürür? İşte, uzmanların bebek gelişim süreciyle ilgili verdiği bilgiler…
#Bebekler Ne Zaman EmeklerBebeklerin yürüme aşamaları nelerdir? Bebekler kaç aylıkken yürüteç kullanılmalı? Bebeklerde yürüteç kullanımı zararlı mı? Bebeklerde yürüme aşamalarını ve yürüteç kullanımına dair merak ettiklerimizi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Akkuş Akman'a sorduk.
#BebekbebeksagligiNöro gelişimsel sınıflandırılan bir hastalık olan otizmin yaygınlığı artıyor. Günümüzde yeni doğanlarda 68 vakadan birinin otistik olduğu belirtiliyor. Tüm dünyada bu artışın nedenleri araştırılıyor. Otizmde erken müdahale büyük önem taşıyor. Özellikle çocuğun iyi gözlemlenmesi gerekiyor. Sosyal bir varlık olan insan doğumundan itibaren sosyal etkileşime başlıyor. Anne ile bebek arasında mutlaka duygusal aktarım olmalıdır. Otizmli bebekte bu aktarım yaşanmaz. Özellikle 0-3 yaş arasında teknoloji kullanımının engellenmesi gerekiyor.
#OtizmOyun, çocuğun sosyal, duygusal, bilişsel, fiziksel kısacası gelişiminin her aşamasında çok önemli bir yere sahip olan en temel ihtiyaçlarından biridir. Çocuk için en kalıcı öğrenme yolu oyundur. Oyun sırasında çocuk hem eğlenir hem de yeni davranış ve bilgiler kazanır.
#ÇocukYeni anne olanların en çok merak ettikleri arasında bebeklerde kucak alışkanlığı konusu yer alır. Kimi anneler “Bebeğim sürekli kucak istiyor, neden?” “Bebeğim kucaktan inmiyor normal mi?” sorularına yanıt arar. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney bebeklerde kucak alışkanlığı ve bu süreçle ilgili bilinmesi gerekenleri paylaştı.
#BebekMinik yavrunuz doğduğunda tüm hayatınız değişebilir. Ağlamalar, gece uykusuzluklarıyla tanışırsınız. Yenidoğan bebeğinizin bu hırçınlıklarının biteceğini düşünürsünüz. Ama büyüdükçe başka türlü huysuzluklar baş gösterebilir. Sinir küpü haline gelen bebeğiniz, sizi itiyor, ısırıyor, tırmalıyor, hatta mamasını yemeyip tükürüyor ve eliyle itiyor mu?
#Bebeği Sakinleştirme YollarıGeçtiğimiz hafta Viyana’ya gelir gelmez, önce Cumhuriyet Bayramı için verilen resmi davetlere katıldım, sonra bizimkilere ne var, ne yok, diye sordum. "Bizimkiler", ne var, ne yok denince tiyatro, opera anlamaz. Varsa yoksa polis, uyuşturucu, cinayet vs... Tabii, bir de yaklaşan Ölüler Günü. Merak etme, dediler, bu sefer seni Meksikalılara götüreceğiz, çok eğleneceksin.