Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren kafanızda bir sürü soru dönmeye başlar. “Kaç haftalık hamileyim? Bebeğim ne zaman doğacak? Doğuma kaç gün kaldı?” gibi sorular anne adayının en merak ettiği sorular arasındadır. Gebelik haftası hesaplama anne adayları tarafından oldukça sık kullanılır. Peki, gebelik haftası nasıl hesaplanır?
#Gebelik Haftası HesaplamaHiç şüphe yok ki bebek bekleyen her anne adayının en büyük arzusu sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek. Aslında hamileliklerin pek çoğu da hiçbir sorun yaşamadan ilerliyor. Ancak bazı hamileliklerde, önceden var olan veya bu dönemde ortaya çıkan bazı sorunlar hem bebeğin hem de annenin sağlığını, hatta hayatını tehdit edebiliyor. Bu sorunları barındıran anne adaylarının hamilelikler de “riskli gebelik” kapsamında değerlendiriyor.
“İster anne karnında olsun, ister doğduktan sonra olsun bir çocuğun beyin gelişimini tek başına artıracak bir yöntem, ilaç veya besin maddesi olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Aksi takdirde insanlarda boyut ve gelişim olarak çok farklı düzeyde beyin yapılarıyla karşılaşırdık” diyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Adnan Ayvaz, anne karnındaki bebeklerin beyin gelişimini etkileyen faktörleri açıkladı.
#Bebek Gelişimi HakkındaNormal doğum gerçekleşmediğinde müdahaleli doğuma gereksinim duyulduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Meliz Onbaşıoğlu, müdahaleli doğum yöntemleri arasında en çok tercih edilen vakum yöntemi hakkında açıklamalarda bulundu.
#Vakumla DoğumSağlıklı gebelik dönemi geçirebilmek için dengeli beslenme şart! Hamilelik döneminde çalışan anne adayları, yoğun iş temposunda öğünleri göz ardı edebiliyor ya da “bebeğim büyüsün” diye kontrolsüz besleniyor. Ufak değişimler ile ofiste de sağlıklı beslenmek mümkün.
#Hamilelikte Beslenme Önerileriİnsanoğlu var olduğu günden beri milyarlarca kez yinelenen ama aslında her biri diğerlerinden çok farklı eşsiz bir mucize: Doğum... Ve nasıl ki her insanın parmak izi kendine özgü ise doğum anı da kendi parmak izimiz gibidir. Mucizeler kolay gerçekleşmez, bir anda oluvermezler. Peki, ne oldu da milyonlarca yıldır varlığımızı borçlu olduğumuz bu olağanüstü olay son yıllarda günümüz kadınları için korkulu rüya haline geldi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Dr. Öğr. Gör. Yusuf Olgaç, adım adım normal doğuma giden mucize sürece dikkat çekti.
#Vajinal DoğumBebeğini kucağına almak için sabırsızlanan anne adayları; genellikle birçok belirtiden dolayı doğumun yaklaştığını düşünebilirler. Ancak her belirti, doğumun yaklaştığının habercisi değildir. Peki, hangi belirtilere dikkat etmek gerekir? İşte doğumun yaklaştığını müjdeleyen belirtiler…
#Doğum BelirtileriGenellikle hamileliğin 6. ayından sonra başlayan fakat rahimde açılmaya veya doğuma sebep olmayan ağrılara “yalancı doğum sancısı” denir. Bu ağrıları gerçeklerinden ayırt etme yollarını sıralayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, gebelerin bu durumlarda neler yapmaları gerektiğini de anlattı.
#GebeHamilelikte kanama olması normal mi? Hamilelikte kanamanın nedenleri nelerdir? Hamilelikte hangi kanamalar ciddiye alınmalı? Hamilelikte görülen kanamalar hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, bu kanamaların nedenlerini anlattı.
#Hamilelikte KanamaKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Gökalp Kaya gebelik sürecinin hemen öncesinde ve gebelik boyunca çiftleri dolayısıyla erkekleri nelerin beklediğini ve bu dönemlerde nasıl davranmanın daha mutlu bir gebelik süreci geçirmeye yardımcı olabileceğini anlattı.
#Gebelik